Απάντηση υπ. Εργασίας στη ΝΔ για έκθεση ΚΕΑΟ: Το 78,6% δημιούργησε οφειλές πριν το 2015

Απάντηση στη ΝΔ για τη δεύτερη τριμηνιαία έκθεση προόδου έτους 2018 του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), δίνει το υπουργείο Εργασίας, με αφορμή δήλωση του τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννη Βρούτση. Στη δήλωσή του, ο κ. Βρούτσης υποστηρίζει ότι τα στοιχεία της 2ης τριμηνιαίας έκθεσης προόδου εργασιών του ΚΕΑΟ για το 2018 αποκαλύπτουν ότι «η κατάσταση στην πορεία των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία παραμένει δραματική, ενώ ο υποτιθέμενος πετυχημένος εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων απέτυχε παταγωδώς». Μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ σημειώνει ότι, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του ΚΕΑΟ, μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2018, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ και οι νέοι οφειλέτες κατά 205.000.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας απαντά: «Για πολλοστή φορά, η ΝΔ και τα ΜΜΕ που την ακολουθούν επαναλαμβάνουν τα ίδια ψεύδη. Διατείνονται ότι οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ σε ένα τρίμηνο και οι οφειλέτες κατά 205 χιλιάδες, ωστόσο η πραγματικότητα τους διαψεύδει.

Ο κύριος Βρούτσης αποσιωπά ότι στο ΚΕΑΟ μεταβιβάζονται σταδιακά προς είσπραξη οφειλές από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Από τη 2η τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ προκύπτει σαφώς ότι:

– Από το σύνολο των 1.392.138 οφειλετών στα πρώην ταμεία που διαχειρίζεται το ΚΕΑΟ, οι 1.095.606, δηλαδή ποσοστό 78,6%, δημιούργησαν οφειλές, πριν από το 2015 και οι οφειλές τους σήμερα αντιστοιχούν στο 96,8% των συνολικών οφειλών.

– Στο πρώτο εξάμηνο του 2018, 15.816 ασφαλισμένοι δημιούργησαν για πρώτη φορά οφειλές, ύψους 26.142.777 ευρώ. Δηλαδή, μόλις το 0,08% επί του συνόλου.

– Στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018, είχαν ενταχθεί 175 επιχειρήσεις ή επαγγελματίες».

«Επομένως, η σημερινή ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί άλλο ένα φτηνό κατασκεύασμα, που στόχο έχει να αποκρύψει τα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής που η ίδια ακολούθησε στο παρελθόν. Αυτά τα αποτελέσματα, μεταξύ πολλών άλλων, ήλθε να θεραπεύσει και η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, μετά την παταγώδη αποτυχία του νόμου 4307/14 (νόμος Δένδια), στον οποίο εντάχθηκαν μόλις τρεις επιχειρήσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν μπορεί να αλλάξει, όσα ψεύδη και να επιστρατεύσει η ΝΔ» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας.