Με απέλαση 23 διπλωματών απαντά η Βρετανία στη Ρωσία

Η Βρετανία θα απελάσει 23 ρώσους διπλωμάτες σε απάντηση για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα κατά του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, ανακοίνωσε ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βιένης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απελάσει τώρα 23 ρώσους διπλωμάτες που έχουν εντοπισθεί ως μη δηλωμένοι πράκτορες των υπηρεσιών Πληροφοριών. Εχουν μία μόνο εβδομάδα για να αναχωρήσουν».

Η Ρωσία διέθετε μέχρι σήμερα 59 διπλωμάτες διαπιστευμένους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι η μεγαλύτερη απέλαση από το Λονδίνο εδώ και 30 χρόνια θα υποβαθμίσει τις ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών στη Βρετανία για τα επόμενα χρόνια.

«Θα παγώσουμε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία όπου υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν τη ζωή ή την περιουσία πολιτών ή κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε.

Η Μέι ανακοίνωσε επίσης τη διακοπή των διμερών σχέσεων με τη Μόσχα, καθώς και την υποβάθμιση της βρετανικής παρουσίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι.

Επειτα από την «αποτρόπαιη αυτή ενέργεια» κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες «δεν μπορεί πλέον να είναι η ίδια. Θα διακόψουμε όλες τις προγραμματισμένες διμερείς επαφές υψηλού επιπέδου ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία», είπε διευκρινίζοντας ότι αυτό περιλαμβάνει την «ανάκληση της πρόσκλησης προς τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών» Σεργκέι Λαβρόφ να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Κανείς υπουργός και κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν θα παραστεί» στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Ρωσία, συνέχισε.

Η Βρετανία θα θεσπίσει νόμους που θα ενισχύσουν την άμυνά της απέναντι σε όλες τις μορφές «εχθρικής κρατικής δραστηριότητας», περιλαμβανομένης της ικανότητας να σταματά όσους θεωρεί ύποπτους για τέτοια δραστηριότητα στα σύνορα της χώρας. Σήμερα αυτό γίνεται μόνο για άτομα ύποπτα για τρομοκρατική δράση, ανακοίνωσε η Μέι.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας θα εξετάσει εάν η ενίσχυση των εξουσιών αντικατασκοπείας είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση εχθρικών ενεργειών ξένων πρακτόρων στη χώρα.

Θα χρησιμοποιηθούν όλα τα νομικά μέσα του Ηνωμένου Βασιλείου κατά των μεγάλων εγκληματιών και των διεφθαρμένων ελίτ, δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει θέση στη Βρετανία για τους ίδιους ή για τα χρήματά τους.

Η Βρετανία θα επιδιώξει την ενίσχυση των εξουσιών της στην επιβολή κυρώσεων για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Κάνοντας αυτό, θα πράξουμε ό,τι μας αναλογεί στη διεθνή προσπάθεια για την τιμωρία των υπευθύνων για καταχρήσεις σαν αυτές τις οποίες υπέστη ο Σεργκέι Μαγκνίτσκι», είπε η πρωθυπουργός.

Αφού ζήτησε χθες εξηγήσεις από τη Μόσχα για τη χρησιμοποίηση ρωσικής παρασκευής χημικού όπλου, του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok, και συγκεκριμένα αφού ζήτησε μία απάντηση από τη Ρωσία για το αν είναι υπεύθυνη για την επίθεση ή αν έχασε τον έλεγχο των αποθεμάτων της επικίνδυνης αυτής ουσίας, η Τερέζα Μέι δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η Μόσχα δεν έδωσε καμία αξιόπιστη εξήγηση για την επίθεση.

«Αντ΄αυτού, μεταχειρίσθηκαν την υπόθεση της χρήσης στρατιωτικού νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη με σαρκασμό, περιφρόνηση και θράσος», είπε η βρετανίδα πρωθυπουργός.

«Δεν υπάρχει εναλλακτικό συμπέρασμα στο ότι το ρωσικό κράτος είναι ένοχο για την απόπειρα δολοφονίας του κ. Σκριπάλ και της κόρης του, και για απειλή της ζωής άλλων βρετανών πολιτών στο Σάλσμπερι», είπε.

«Αυτό αποτελεί παράνομη χρήση ισχύος εκ μέρους του ρωσικού κράτους κατά του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι λυπάται για τον δρόμο που ακολούθησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον διπλωματικό τομέα.

«Πολλοί από εμάς έστρεψαν με ελπίδα του βλέμμα προς τη μετασοβιετική Ρωσία. Θέλαμε μία καλύτερη σχέση και είναι τραγικό που ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο», είπε.

Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι συνομίλησε το τελευταίο 24ωρο με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με θέμα τον συντονισμό των προσπαθειών για τη θέσπιση αυστηρών κανόνων λειτουργίας της διεθνούς τάξης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα ορθώσει το ανάστημά του στις απειλές της Ρωσίας, δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου η Τερέζα Μέι.

«Χθες τη νύκτα, είδα ότι ο ρώσος πρεσβευτής δήλωσε ότι η Ρωσία δεν είναι μία χώρα που δέχεται τελεσίγραφα. Ε λοιπόν, εγώ μπορώ να πω…το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μια χώρα που δέχεται απειλές και θα ορθώσει το ανάστημά του απεναντί τους».