Βίτσας: Τέλη 2018 η επιστροφή του 50% των αναδρομικών σε στρατιωτικούς

Το τελευταίο δίμηνο ή τρίμηνο του 2018 θα ξεκινήσει η διαδικασία αποπληρωμής του υπολοίπου 50% των αναδρομικών στους εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικούς, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό “Σκάι”.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των στρατιωτικών, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας γνωστοποίησε ότι «στο τελευταίο δίμηνο ή τρίμηνο του έτους, μετά τη λήξη του μνημονίου, οπότε θα έχουμε γνώση των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, θα ξεκινήσει η διαδικασία αποπληρωμής του υπολοίπου 50% των αναδρομικών στους εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικούς».

«Πρόκειται για ένα ποσό της τάξεως των 450-500 εκατ. ευρώ, μαζί με τις προσαυξήσεις, που θα καταβληθεί σε 36-48 μηνιαίες δόσεις και το ποσό θα προστεθεί στη σύνταξη ή το μισθό του στρατιωτικού», διευκρίνισε ο κ. Βίτσας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, παρατήρησε ότι οι περικοπές του 1,5% που επήλθαν με το νέο μισθολόγιο λύνονται με τα επιδόματα που χορηγούνται.

Υπάρχει σκάνδαλο στην υπόθεση Novartis

«Να είναι όλα στο φώς» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος στις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Novartis, στην οποία, όπως είπε, «υπάρχει σκάνδαλο». «Βοά η υφήλιος», ανέφερε χαρακτηριστικά. Το θέμα δεν είναι εάν είναι μεγάλο ή μικρό σκάνδαλο αλλά εάν είναι σκάνδαλο, παρατήρησε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Με αφορμή τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ο κ.Βίτσας σχολίασε αντί να φτιάχνουν υπερασπιστική γραμμή να πάρουν θέση επί της ουσίας αφού λάβουν γνώση της σχετικής δικογραφίας. Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν είχε γνώση αυτής ο υπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Βίτσας είπε όχι βέβαια. Του διαβιβαστικού είχε, προσέθεσε, ενώ αναφέρθηκε στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Όπως είπε, η δικογραφία θα διαβιβασθεί στη Βουλή.

Εάν υπάρχουν στοιχεία η διαδικασία ορίζει τη σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής, πρόσθεσε, τασσόμενος υπέρ της δεύτερης ενδεχόμενης προοπτικής. Το συμπέρασμα της επιτροπής, θα διαβιβασθεί στην τακτική δικαιοσύνη και ανάλογα με την πορεία της έρευνας που θα διεξάγει θα εξαρτηθεί το θέμα του ειδικού δικαστηρίου, απάντησε σε σχετική ερώτηση.