Βρέφος 11 μηνών το πρώτο θύμα της ιλαράς στην Ελλάδα

Το πρώτο θύμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης  ιλαράς στην Ελλάδα αποτελεί βρέφος Ρομά, 11 μηνών, το οποίο νόσησε και πέθανε λόγω σηψαιμίας.

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται τα κρούσματα της ιλαράς στη χώρα μας, ενώ στην Ευρώπη έχουν ήδη καταγραφεί 19.000 κρούσματα και 45 θάνατοι.. Την τελευταία εβδομάδα στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δηλώθηκαν 42 κρούσματα ιλαράς, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στα 326.

Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων και επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας, πλην της Αττικής και της Πελοποννήσου όπου καταγράφεται ο κύριος όγκος των περιστατικών ιλαράς.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει  τον εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.