Γερμανικό ενδιαφέρον για τράπεζες και σκουπίδια

Ο τομέας των απορριμμάτων και οι τράπεζες, ενδιαφέρουν τους γερμανούς επιχειρηματίες για επενδύσεις στην Ελλάδα, δήλωσε την Τετάρτη 10-05-2017 ο Γερμανός υφυπουργός, Χανς Φούχτελ.

Ειδικότερα, το σοβαρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα εξέφρασε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και εντεταλμένος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Χανς Χοακίμ Φούχτελ, στον γγ Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόη Λαμπριανίδη, με τον οποίο συναντήθηκε την Τετάρτη 10 Μαϊου 2017, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας, συνοδεία διευρυμένου κλιμακίου Γερμανών επιχειρηματιών και πολιτικών προσώπων.

Ο κ. Λαμπριανίδης ενημέρωσε τον κ. Φούχτελ σχετικά με τα κίνητρα για επενδύσεις που παρέχει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, η νομοθεσία περί Στρατηγικών Επενδύσεων και περί των κέντρων ενδοομιλικών συναλλαγών στο πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

«Σήμερα είχαμε τη χαρά να μας επισκεφθεί ο κ. Φούχτελ με εκπροσώπους του γερμανικού Κοινοβουλίου, κρατικών στελεχών, στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και ένα διευρυμένο κλιμάκιο Γερμανών επιχειρηματιών», δήλωσε ο κ. Λαμπριανίδης και συμπλήρωσε: «Όπως φάνηκε από τη συνάντηση, στη Γερμανία υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν άμεσα σημαντικές κινήσεις που θα φέρουν θετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία. Ενημερώσαμε το κ. Φούχτελ για τα παρεχόμενα επενδυτικά κίνητρα και γενικότερα για τις πολλές επενδυτικές ευκαιρίες και δυνατότητες που παρέχει η χώρα μας».

Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης υπογράμμισε τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στις αναπτυξιακές προσπάθειες της χώρας. Επισήμανε ότι στην Ελληνογερμανική Συνέλευση συμμετέχουν πολλοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι αφουγκράζονται από νωρίς το ενδιαφέρον των επενδυτών, με στόχο να το μετουσιώσουν σε συνεργασία και επένδυση. «Δραστηριοποιούμαστε αρκετό καιρό στην Ελλάδα, κυρίως στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, της γεωργίας, και είμαστε πρόθυμοι να διερευνήσουμε πολλά ακόμη θέματα στα οποία διαθέτουμε τεχνογνωσία και εμπειρία, όπως π.χ. στον τομέα των απορριμμάτων, καθώς και τον τραπεζικό τομέα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φούχτελ.Τόνισε, δε, περαιτέρω τη σημασία της βελτίωσης της τεχνικής και επαγγελματικής εξειδίκευσης στην Ελλάδα, για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Σημαντικές επενδύσεις προγραμματίζονται στην Ελλάδα

Σημαντικές επενδύσεις προγραμματίζονται στην Ελλάδα από γερμανικές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα η δημιουργία ενός logistic center στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και μεγάλες επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, που μπορούν να δημιουργήσουν πενήντα χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Χανς-Γιοακίμ Φούχτελ, στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο.

Ο κ. Φούχτελ τόνισε ότι στο πλαίσιο της διασύνδεσης και των συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο, σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν τα κατά τόπους ελληνικά επιμελητήρια, καθώς μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι οι φορείς που γνωρίζουν καλύτερα τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες στις περιοχές τους.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον κ. Φούχτελ στα προγράμματα μαθητείας, με τα οποία άλλωστε ασχολείται ενεργά και η επιμελητηριακή κοινότητα.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, αφού ανέλυσε στον κ. Φούχτελ τη «βελτίωση που διαφαίνεται στην ελληνική οικονομία», κάλεσε τους Γερμανούς επιχειρηματίες που τον συνόδευαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι στην προσπάθειά τους αυτή θα έχουν συμμάχους και αρωγούς τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων ανά την επικράτεια.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο ίδιος, τα ελληνικά επιμελητήρια μπορούν να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τα γερμανικά επιμελητήρια και να διοργανώνουν συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών, με στόχο τη δημιουργία νέων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Το κλιμάκιο των Γερμανών επιχειρηματιών και πολιτικών προσώπων που συνοδεύουν τον κ. Φούχτελ:

– Juergen Klimke, βουλευτής του κόμματος CDU.

– Michael Grosse-Broemer, βουλευτής του κόμματος CDU.

– Annette Groth, βουλευτής του κόμματος DIE LINKE.

– Καλλιόπη Χαριτονίδου, εκπρόσωπος της εταιρείας KCI Invest.

– Felzen, εκπρόσωπος του τραπεζικού ιδρύματος της Stadtsparkasse.

– Freytag, εκπρόσωπος του τραπεζικού ιδρύματος της Stadtsparkasse

– Klaus-Peter Schmidt-Dequelle, σύμβουλος της επιχείρησης WMP EuroCom.

– Christof Gottwald, σύμβουλος επιχειρήσεων.

– Frank Püttmann, επικεφαλής Τμήματος Στρατηγικού Σχεδιασμού του τουριστικού οργανισμού ΤUI.

– Manfrent Horr, GIZ.

– Lothar Grossklaus, εκπρόσωπος τοπικής αυτοδιοίκησης κρατιδίου της Γερμανίας.

– Andreas Hollstein, δήμαρχος της πόλης Altena.

– Helmut Riegger, εκπρόσωπος τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής Calw.

– Christian von Staudt, διοικητικό στέλεχος της εταιρείας AE Consult.

– Christoph Schumacher-Hildebrand, επικεφαλής του γραφείου του κ. Φούχτελ.