Κοντά σε συμφωνία Μέρκελ – Σουλτς για το προσφυγικό

Οι συντηρητικοί της Ανγκελα Μέρκελ και οι σοσιαλδημοκράτες του SPD βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το προσφυγικό στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, δήλωσε σήμερα διαπραγματευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Έπειτα από πολύωρες συζητήσεις των ηγεσιών της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) ανεβλήθη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα η λήψη απόφασης για το προσφυγικό. «Εργαζόμαστε εντατικά και σκληρά ώστε να βρούμε λύσεις. Έχουμε τη σταθερή βούληση να το επιτύχουμε», δήλωσε ο Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ, διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU). «Πιέζουμε ασφυκτικά», δήλωναν κύκλοι τους SPD, ενώ άλλοι διαπραγματευτές μιλούσαν για «έντονες αντιπαραθέσεις», σύμφωνα με το de.reuters.

Σύμφωνα πάντα με κύκλους των διαπραγματευτών, το ερώτημα το οποίο απασχόλησε είναι εάν θα επιτρέπεται να γίνονται δεκτοί πάνω από 1.000 πρόσφυγες το μήνα προκειμένου να επανενωθούν με τις οικογένειές τους στη Γερμανία. Το μεν SPD απαίτησε μια διευρυμένη αριθμητικά ρύθμιση, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες την απέρριψαν απολύτως. Το θέμα επείγει διότι την ερχόμενη Πέμπτη πρέπει να παραταθεί η αναστολή της επανένωσης των οικογενειών προσφύγων και οι Σοσιαλδημοκράτες θα συμφωνούσαν μόνον εάν οι Χριστιανοδημοκράτες συμφωνήσουν με την προαναφερθείσα διευρυμένη ρύθμιση, κατά το de.reuters.

Υπενθυμίζεται ότι η 4η Φεβρουαρίου έχει τεθεί ως χρονικό όριο για να γίνει η τελική συμφωνία για τον μεγάλο συνασπισμό, η οποία όμως θα τεθεί και πάλι στην κρίση της βάσης του SPD (σ.σ. η διαδικασία είναι χρονοβόρα και αναμένεται να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες).

Κοντά σε συμφωνία για το προσφυγικό

Το θέμα της επανένωσης των οικογενειών προσφύγων στη Γερμανία εξελίχθηκε σε αγκάθι των συνομιλιών, με τους συντηρητικούς να προσπαθούν να περάσουν μία σκληρότερη γραμμή σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, ώστε να σταματήσουν να αιμορραγούν από τη δεξιά τους πτέρυγα προς την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία, και το SPD να επιμένει προς μία χαλαρότερη στάση.

Οι συνομιλίες για το θέμα της επανένωσης των οικογενειών διακόπηκαν τη νύκτα χωρίς συμφωνία, αλλά όπως δήλωσε στην Deutschalndfunk η Μαλού Ντράγερ, αντιπρόεδρος του SPD, οι πλευρές βρίσκονται στα τελικά στάδια συμφωνίας και υπάρχει μεταξύ των διαπραγματευτών ισχυρή βούληση για την επίτευξή της εντός της σημερινής ημέρας.

Στο θέμα των αιτούντων άσυλο, οι συντηρητικοί και το SPD έχουν συμφωνήσει στον περιορισμό σε 1.000 ανά μήνα του αριθμού των προσφύγων στις οικογένειες των οποίων χορηγείται αυτομάτως καθεστώς προστασίας στη Γερμανία. Ωστόσο, το SPD προσπαθεί να αμβλύνει τους όρους εφαρμογής αυτών των περιορισμών.

Σύμφωνα με την Μαλού Ντράγερ, ανεπίλυτες διαφωνίες υπήρχαν επίσης σε θέματα υγειονομικής ασφάλισης και πολιτικής απασχόλησης. «Αλλα ακόμη και ως προς αυτά, δεν απέχουμε πάρα πολύ από μία λύση», είπε.