Θετικές οι πρώτες εντυπώσεις από τους νέους αυτοκινητόδρομους

Με τις καλύτερες εντυπώσεις έμειναν οι πρώτοι εκδρομείς του Πάσχα από τις Εθνικές Οδούς Αθηνών-Θεσσαλονίκης (ιδιαίτερα τις σήραγγες των Τεμπών), Αθηνών-Πατρών, αλλά και εκτεταμένα τμήματα της Ιονίας Οδού (σήραγγες Κλόκοβας). Δεν είναι βέβαια και λίγοι εκείνοι που ανησυχούν για τα διόδια που θα είναι σε ισχύ μετά τις ημέρες του Πάσχα.

Η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα άρχισε να δοκιμάζει από χθες σε πραγματικές συνθήκες τα νέα τμήμα των Εθνικών Οδών που δόθηκαν προ ημερών στην κυκλοφορία.

Δρόμοι που στο παρελθόν βάφτηκαν με αίμα χιλιάδων Ελλήνων, δρόμοι που όσοι τους διάβηκαν βίωσαν την ταλαιπωρία, την απόγνωση, το φόβο αλλά και το θρήνο.  Τα διαβόητα για αυτούς του λόγους Τέμπη, και η Κορίνθου- Πατρών είναι πια ολοκληρωμένοι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι.

Το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) μίλησε με ιδιώτες και επαγγελματίες οδηγούς με την ευκαιρία των μετακινήσεων για τις ημέρες του Πάσχα και καταγράφει σε ένα οδοιπορικό τις πρώτες εντυπώσεις από τη χρήση του νέου οδικού χάρτη της Ελλάδας.

Ειδικότερα, με τις καλύτερες εντυπώσεις φαίνεται πως έμειναν οι πρώτοι εκδρομείς του Πάσχα που χρησιμοποίησαν τον νέο αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Θεσσαλονίκης και τις τρεις δίδυμες σήραγγες που παρακάμπτουν την κοιλάδα των Τεμπών.

«Εξαιρετικός δρόμος όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα. Ήδη διαπιστώνω πως έχει μειωθεί ο χρόνος του ταξιδιού μου» αναφέρει η κ. Μαίρη από την Αθήνα που ταξίδεψε χθες Μεγάλη Πέμπτη από την πρωτεύουσα για τα Νέα Μουδανιά.

Αντίστοιχα και η κ. Σοφία η οποία τόνισε πως μειώθηκε σημαντικά ο χρόνος του ταξιδιού προς Θεσσαλονίκη, ενώ βέβαια θεωρεί πως το κόστος των διοδίων είναι μεγάλο.

Ο κ. Θοδωρής, ταξιδιώτης από την Αθήνα προς τα Γιαννιτσά διέσχισε για πρώτη φορά τις τρείς σήραγγες των Τεμπών και χαρακτήρισε τον δρόμο «απίθανο» και το έργο «σημαντικό για όσους ταξιδεύουν».

Και κάπου, εκεί ένα πούλμαν από την Αθήνα με προορισμό την Μολδαβία σταμάτησε για λίγα λεπτά στο ΣΕΑ της Σκοτίνας .«Θαύμα ο δρόμος» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δημήτρης οδηγός λεωφορείου για πάνω από 20 χρόνια.

«Αυτό το δρόμο τον διασχίζω πάρα πολλά χρόνια. Σήμερα ήταν το πρώτο μου ταξίδι μέσα από τις σήραγγες των Τεμπών, ενώ παλαιότερα όταν διασχίζαμε την κοιλάδα των Τεμπών ήταν σαν πηγαίναμε στον πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά.

Για το σημαντικό ζήτημα της ασφάλειας μίλησε ο κ. Θανάσης από τη Λάρισα όπου ταξίδεψε για τις γιορτές του Πάσχα προς την Κατερίνη μαζί με την σύζυγο του και τον 2χρονο γιο του. Ο ίδιος είπε πως το έργο είναι σημαντικό και το ταξίδι προς την Κατερίνη ξεκούραστο και ασφαλές, και δεν υπάρχει φόβος ειδικά σε όσους έχουν οικογένεια με μικρά παιδιά.

Από τη μεριά του ο κ. Δημήτρης από το Κιλκίς διέσχισε τις σήραγγες των Τεμπών με το αυτοκίνητο του και σταμάτησε για λίγο στο ΣΕΑ του Ευαγγελισμού. Ο ίδιος δήλωσε εντυπωσιασμένος από το έργο. «Εντυπωσιαστήκαμε, ήταν εκπληκτικός ο δρόμος και για τέτοιες περιπτώσεις χαλάλι και τα διόδια» είπε, καθώς αναχωρούσε με κατεύθυνση τη Λαμία για τις γιορτές του Πάσχα.

Σημειώνεται πως το τμήμα του αυτοκινητόδρομου στα Τέμπη που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και αλλάζει ουσιαστικά τον οδικό χάρτη της χώρας, περιλαμβάνει αυτοκινητόδρομο 25 χιλιομέτρων, τρεις δίδυμες υπερσύγχρονες σήραγγες που παρακάμπτουν την κοιλάδα των Τεμπών, αλλά και τις γέφυρες που οδηγούν στις σήραγγες. Οι σήραγγες έχουν μήκος περίπου 11 χιλιόμετρα, ενώ ξεχωρίζει αυτή των Τεμπών, η οποία είναι 6 χιλιόμετρα και θεωρείται η μεγαλύτερη σήραγγα των Βαλκανίων.

Η ασφάλεια και ο μικρότερος χρόνος διάρκειας του ταξιδιού έχουν ικανοποιήσει οδηγούς και επιβάτες που κινήθηκαν, στον νέο αυτοκινητόδρομο της Πατρών – Κορίνθου, αλλά και στα μεγάλα τμήματα της «Ιονίας Οδού», που έχουν ήδη δοθεί στην κυκλοφορία και μίλησαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για την εμπειρία τους.

Το ΑΠΕ – ΜΠΕ τους συνάντησε στην Μακύνεια, λίγο έξω από το Αντίρριο. Εκεί σταματούν, για λίγα λεπτά ξεκούρασης, πολλοί οδηγοί, που είτε έρχονται από την Αθήνα με προορισμό την Αιτωλοακαρνανία, την Ήπειρο και τα νησιά του Ιονίου, είτε μεταβαίνουν από τις ίδιες περιοχές προς την πρωτεύουσα ή σε πόλεις της Πελοποννήσου.

Πατρών-Κορίνθου

Ο γνωστός σεφ Έκτορας Μποτρίνι κάνοντας μία στάση πριν συνεχίσει το ταξίδι του για την Κέρκυρα περιέγραψε εν συντομία τη διαδρομή από την Πάτρα στην Αθήνα, μέσω του νέου αυτοκινητόδρομου: «Παρότι συναντήσαμε αρκετή κίνηση, ο δρόμος σε σχέση με πριν είναι σε άλλο επίπεδο.» Σίγουρα, πρόσθεσε, «υπάρχουν σημεία που θέλουν προσοχή, αλλά δεν υπάρχει σύγκριση με αυτό που ήταν πριν». Ακόμη ανέφερε ότι «θέλω να τονίσω κάτι που το θεωρώ πολύ σημαντικό: Σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού νοιώθαμε ασφαλείς και πιστεύω ότι έχει γίνει πάρα πολύ καλή δουλειά».

«Μέσα σε μόλις 50 λεπτά φθάσαμε από την Κόρινθο στην Πάτρα», δήλωσαν με ικανοποίηση η Όλγα και ο Ανδρέας και όπως πρόσθεσαν, «το ταξίδι δεν μας κούρασε καθόλου». Παράλληλα σημείωσαν ότι «ταξιδέψαμε με ασφάλεια και δεν φοβόμασταν όπως παλιά».

«Ο δρόμος Κορίνθου – Πατρών είναι πάρα πολύ καλός», λέει ο Γιώργος που έκανε το ταξίδι από την Αθήνα στην Πάτρα μέσα σε δύο ώρες, ενώ όπως τόνισε, «είναι σημαντικό το γεγονός, ότι πλέον μπορούμε να ταξιδεύουμε με ασφάλεια και ταχύτητα».

«Επειδή κάνουμε αυτή τη διαδρομή 25 χρόνια, η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια είχαμε ταλαιπωρηθεί απίστευτα», ανέφερε Αντώνης Φιλώρας. Τώρα πρόσθεσε «ο νέος δρόμος μου φάνηκε πολύ πιο ξεκούραστος και σαφώς πιο βελτιωμένος».

Ο Γιώργος Γουρδούπης ιδιοκτήτης ταξί στην Πάτρα, χαρακτηρίζει τον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Κορίνθου παρά πολύ καλό, τονίζοντας ότι «πλέον θα φθάνουμε στον προορισμό μας με ασφάλεια». Επίσης αναφέρει ότι θα βελτιώσει την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό και φέρνει ως παράδειγμα τουρίστες που φθάνουν με πλοίο στην Πάτρα και συνεχίζουν οδικώς προς την Αθήνα. «Γνωρίζω οικογένεια Βρετανών που τα τελευταία χρόνια κάνουν διακοπές στην Ελλάδα και κάθε φορά με ρωτούσαν πότε επιτέλους θα κατασκευαστεί ο δρόμος. Φέτος, αν έλθουν, πιστεύω ότι θα μείνουν ικανοποιημένοι».

Ιόνια Οδός

Ο Μάξιμος Κατωπόδης, οδηγός υπεραστικού λεωφορείου, ο οποίος ερχόταν από τη Λευκάδα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της ασφάλειας στο δρόμο. «Μπορεί πλέον να κερδίζεις χρόνο με τους νέους αυτοκινητόδρομους, αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ασφάλεια».

Όπως πρόσθεσε, «δεν μπορείτε να φανταστείτε τι έχουν δει τα μάτια μας, γινόταν κυριολεκτικά πόλεμος και όποιος ήταν τυχερός περνούσε. Χύθηκε τόσο αίμα τα προηγούμενα χρόνια που τα εικονοστάσια ήταν περισσότερα από τις στροφές». Όσο για τους νέους αυτοκινητόδρομους, τόνισε ότι «η διαδρομή είναι τέλεια».

Εξαιρετικές χαρακτήρισε τις σήραγγες της Κλόκοβας στην «Ιονία Οδό» ο Ελευθέριος Κοβάτσος, ερχόμενος με λεωφορείο από την Πρέβεζα, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «πλέον με τους νέους αυτοκινητόδρομους, το ταξίδι είναι πολύ πιο σύντομο».

Ένας ακόμη επιβάτης λεωφορείου, ο Σπύρος Παπαδόπουλος, ο οποίος ερχόταν από Λευκάδα, υπογράμμισε ότι «τελείωσε η πολύχρονη ταλαιπωρία μας και τώρα πια θα φθάνουμε στην Αθήνα μισή ώρα νωρίτερα σε σχέση με πριν».

Ο Δημήτρης ερχόταν από την Άρτα και τόνισε ότι το ταξίδι πια διαρκεί λιγότερο χρόνο, μην ξεχνώντας όμως τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν:«Παλαιότερα κάναμε το ταξίδι από την Άρτα στο Αίγιο σε τέσσερις ώρες, φθάσαμε στις δυόμισι, πέσαμε στις δύο και τώρα θα το κάνουμε περίπου μιάμιση ώρα».

«Το ταξίδι ήταν θαυμάσιο» ανέφερε ο Ζάχος Σαχίνης που ερχόταν από την Καστοριά και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με πριν. Όσον αφορά στη χρονική απόσταση είπε ότι «είναι πλέον άλλο πράγμα», χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα «πολύ καλό» το δρόμο.

Ο Γιώργος Βλάχος μαζί με την οικογένειά του ερχόταν από τα Ιωάννινα και είχε προορισμό την Αθήνα.

«Πολύ καλός ο δρόμος, καμία σχέση με το παρελθόν είναι η μέρα με τη νύχτα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Κάναμε την απόσταση από τα Ιωάννινα στο Αντίρριο μέσα σε μια ώρα και 50 λεπτά.» Όσο για το τούνελ της Κλόκοβας είπε ότι «γλιτώνεις πια τις στροφές της Παλιοβούνας».

Κέρκυρα: Η «Ιόνια Οδός» φέρνει την Κέρκυρα πιο κοντά. «Φτάσαμε γρήγορα και με ασφάλεια» δηλώνουν ταξιδιώτες

Απόλυτα ικανοποιημένοι δήλωσαν οι οδηγοί που έφτασαν νωρίς το απόγευμα στο λιμάνι της Κέρκυρας χρησιμοποιώντας την Ιονία Οδό, μετά και την παράδοση σε κυκλοφορία της σήραγγας της Kλόκοβας.

«Φτάσαμε με μεγάλη ασφάλεια και πολύ νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε» δήλωσε ο κ. Δημήτρης Π. που έρχεται πρώτη φορά στην Κέρκυρα με την οικογένεια του για τις μέρες του Πάσχα. «Μέχρι τώρα δεν το ρισκάραμε γιατί ήταν επικίνδυνα και χρονοβόρα διαδικασία. Τώρα κάναμε μόλις τρεισήμισι ώρες να φτάσουμε από Πελοπόννησο στην Ηγουμενίτσα» θα συμπληρώσει.

Για πολλούς και το ταξίδι Αθήνα-Ηγουμενίτσα, που κάποτε θύμιζε άθλο, σήμερα φένεται πως είναι απόλυτα προσιτό και ευχάριστο.

«Ως γυναίκα οδηγός είχα τις επιφυλάξεις μου να ταξιδέψω μόνη μου με τα παιδιά από Αθήνα. Ήταν πάντα αναγκασμένος ο σύζυγος, που εργάζεται στην Κέρκυρα να έρθει να μας πάρει, ή να πάρουμε αεροπλάνο. Σήμερα τα κατάφερα και μόνη μου, νιώθοντας απόλυτη ασφάλεια, ενώ θα έχω να το λέω πως έφτασα στην Ηγουμενίτσα από Αθήνα μέσα σε τρεις ώρες» θα πει η κ. Ελένη Γ.

«Ο νέος αυτοκινητόδρομος εκτός ότι μας παρέχει ασφάλεια, μας εξασφαλίζει και χρήματα στην τσέπη» θα πει ο κ. Θεμιστοκλής που εξηγεί ότι «τα λιγότερα χιλιόμετρα εξασφαλίζουν και χρόνο και χρήμα».

Βέβαια όλα αυτά χωρίς τα νέα διοδία, καθώς όταν λειτουργήσουν όλοι οι σταθμοί για τα Ι.Χ., η διαδρομή Αθήνας – Θεσσαλονίκης θα κοστίζει 30,75 ευρώ, η διαδρομή Αθήνας – Πάτρας 11,50 ευρώ και το Αντίρριο – Ιωάννινα 12,45 ευρώ και σε περίπτωση που κάποιος χρησιμποιήσει και τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου (13,30 ευρώ), τότε η διαδρομή Αθήνας – Ρίου – Ιωαννίνων για ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο θα κοστίζει συνολικά 37,25 ευρώ.