ΕΝΦΙΑ 2017: Αναρτήθηκαν στο TAXISnet τα σημειώματα επανεκκαθάρισης για χαμηλοσυνταξιούχους

Αναρτήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 28-9-2017, μία μόλις ημέρα πριν λήξη η προθεσμία πληρωμής της 1η δόσης, τα σημειώματα επανεκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ σε χαμηλοσυνταξιούχους που έχασαν την έκπτωση επειδή έλαβαν τη «13η σύνταξη». [Μπορείτε μπείτε στην εφαρμογή Ε9, να δείτε και να εκτυπώσετε το νέο εκκαθαριστικό σας για τον ΕΝΦΙΑ 2017 και να εκδώσετε την ταυτότητα οφειλής, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου. Δείτε τα στοιχεία οφειλών σας για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ 2017, επιλέγοντας το πρώτο Link στο τέλος του άρθρου].

Κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2017, λόγω τεχνικών προβλημάτων συνυπολογίστηκαν στα συνολικά εισοδήματα των δικαιούχων ποσά που καταβλήθηκαν ως οικονομική ενίσχυση από το δημόσιο – του εφάπαξ επιδόματος (ή «13η σύνταξη») που δόθηκε στα τέλη του 2016 – με αποτέλεσμα ορισμένοι συνταξιούχοι να χάσουν την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ. Με εντολή του διοικητή της  Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έγινε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2017 και τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα αναρτήθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης 28-9-2017, σε χαμηλοσυνταξιούχους που έχασαν την έκπτωση, εξαιτίας του ανωτέρω προβλήματος.

Ειδικότεα, αναρτήθηκαν στο TAXIS τα εκκαθαριστικά σημειώματα της επανεκκαθάρισης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων για 69.494 φορολογούμενους με την οποία επιστρέφεται ή διαγράφεται φόρος 10,83 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πρόκειται για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

– Επανεξέτασης του εισοδηματικού κριτηρίου των χορηγούμενων εκπτώσεων ΕΝΦΙΑ άρθρου 7 ν. 4223/2017 (εφάπαξ οικονομική ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων). Πρόκειται για την επανακαθάριση του ΕΝΦΙΑ των χαμηλοσυνταξιούχων στους οποίους είχε υπολογισθεί αρχικά η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στο εισόδημα τους με αποτέλεσμα να λάβουν εκκαθαριστικό χωρίς τις εκπτώσεις που δικαιούνται. Με τη νέα εκκαθάριση αποκαθίσταται το τεχνικό λάθος καθώς όπως έχει διευκρινίσει η ΑΑΔΕ η εφάπαξ ενίσχυση δεν αποτελεί εισόδημα.

– Προσαρμογής της τιμής ζώνης της Β΄ ζώνης Ψυχικού.

Οι παραπάνω περιπτώσεις επανεκκαθάρισης αφορούν συνολικά 69.494 φορολογουμένους.

Το συνολικό ποσό (επιστροφή ή διαγραφή φόρου) ανέρχεται στα 10,83 εκατομμύρια ευρώ.

Στοιχεία οφειλών για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ 2017

E9 – Taxisnet – Εκτύπωση εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ 2017