Επίθεση κουκουλοφόρων σε πρυτανεία ΠΑΜΑΚ και TV100

Επίθεση στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) πραγματοποίησαν κουκουλοφόροι το βράδυ της Τετάρτης 20-12-2017, προκαλώντας εκτεταμένες υλικές ζημιές στον χώρο. Λίγο μετά τις 8 το βράδυ περίπου 15 άτομα ανέβηκαν στον τρίτο όροφο του κτιρίου του Πανεπιστημίου, όπου βρίσκονται τα γραφεία της διοίκησης, έσπασαν τζάμια, πέταξαν μπογιές και κατέστρεψαν υπολογιστές και άλλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Την ώρα της επίθεσης δεν βρισκόταν κάποιος εργαζόμενος στον χώρο.

Ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Αχιλλέας Ζαπράνης, ο οποίος μετέβη στην Πρυτανεία μόλις πληροφορήθηκε το συμβάν δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι άγνωστοι δεν έγιναν αντιληπτοί από το προσωπικό φύλαξης κατά την είσοδό τους, καθώς εκτιμάται πως κατάφεραν να εισέλθουν από τον ημιόροφο. «Άλλη μία συνηθισμένη μέρα στο ελληνικό πανεπιστήμιο», δήλωσε ο κ. Ζαπράνης, προσθέτοντας ότι ο χώρος της γραμματείας της πρυτανείας έχει καταστραφεί κατά ένα μεγάλο μέρος και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ενώ αύριο θα ξεκινήσει η αποκατάσταση των ζημιών.

Η αστυνομία μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνει σύνδεση της επίθεσης με εκείνη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στα γραφεία της TV100. Φεύγοντας οι άγνωστοι δεν άφησαν έντυπο υλικό, σχετικό με τον στόχο της επίθεσης.

«Σκέφτομαι να τα καταγγείλω το περιστατικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση Πανεπιστημίων (European University Association -EUA), πέρα από τα οποιαδήποτε ένδικα μέσα σκοπεύω να αξιοποιήσω και τη μήνυση κατά αγνώστων. Το πράγμα έχει πλέον ξεφύγει», δήλωσε ο κ. Ζαπράνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Νωρίτερα, καταδρομική έφοδο στην είσοδο του κτιρίου όπου στεγάζονται τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης του δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε το απόγευμα ομάδα κουκουλοφόρων.

Περίπου 20 νεαροί, κρατώντας πέτρες και λοστούς, έσπασαν τζάμια πέταξαν μπογιές και προκάλεσαν καταστροφές σε αυτοκίνητα της δημοτικής επιχείρηση  Θεσσαλονίκης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τραυμάτισαν και έναν  εργαζόμενο που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Πέταξαν μάλιστα φέιγ βολάν, τα οποία έγραφαν «για κάθε δελτίο των 8 ένα σπασμένο τηλεοπτικό σταθμό» και «νίκη στον αγώνα των κρατουμένων ενάντια στο νέο σωφρονιστικό κώδικα».

Σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜΘ καταδικάζει την επίθεση κουκουλοφόρων των στις εγκαταστάσεις των TV100 και FM100, αναφέροντας: «Τέτοιες επιθέσεις στρέφονται ευθέως κατά της ελευθερίας του Τύπου, ενώ η χρήση ωμής βίας από άτομα που διαλέγουν την προστασία της ανωνυμίας για να παραστήσουν τους αυτόκλητους υπερασπιστές δικαιωμάτων, είναι μακριά από κάθε αντίληψη για την έννοια της δημοκρατίας»