ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια εισφορών Μαρτίου 2018 και εκκαθάρισης εισφορών 2017

Με μεγάλη καθυστέρηση αναρτήθηκαν την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018 τα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών Μαρτίου 2018 καθώς και η εκκαθάριση εισφορών 2017 των αγροτών, αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (www.efka.gov.gr). [Για την εκτύπωση του ειδοποιητηρίου, επιλέξτε το link στο τέλος του άρθρου].

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη 10 Μαΐου 2018, 15:20

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο ΕΦΚΑ, www.efka.gov.gr, προκειμένου να πληροφορηθούν αναλυτικά για την εισφορά τους, να αντλήσουν την ταυτότητα πληρωμής ή να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής, δεδομένου ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ταχυδρομική αποστολή.

Η προθεσμία πληρωμής για τις ασφαλιστικές εισφορές Μαρτίου 2018 προς τον ΕΦΚΑ λήγει την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, ενώ η 1η δόση της εκκαθάρισης των εισφορών 2017, λήγει την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018. Την ίδια ημερομηνία, θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της εισφοράς, μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).

Διευκρινίσεις για την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών

Σε διευκρινίσεις για την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2017 των μη μισθωτών προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο οποίος ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών έτους 2017 των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, που ασκούσαν αποκλειστικά επιχειρηματική ή αγροτική δραστηριότητα, κατά το έτος εκκαθάρισης.

Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ την Πέμπτη 10-5-2018 επισημαίνει ότι έχουν ήδη αναρτηθεί στον ιστότοπο του Οργανισμού 1.155.534 ειδοποιητήρια εκκαθάρισης, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εκκαθάρισης για τις υπόλοιπες κατηγορίες (παράλληλη μισθωτή απασχόληση, αμειβόμενος με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) παρ. 9 αρ. 39 Ν. 4387/2016).

Παράταση προθεσμίας πληρωμής εισφορών Μαρτίου 2018

Ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 30 Απριλίου 2018 ότι παρατείνεται η προθεσμία καταβολής εισφορών Μαρτίου 2018 των Αγροτών, Αυτοαπασχολούμενων και Ελεύθερων Επαγγελματιών έως την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, η παράταση ήταν επιβεβλημένη, καθόσον η έκδοση εισφορών Μαρτίου συνδέεται μηχανογραφικά με την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών έτους 2017, η οποία είναι ήδη σε εξέλιξη. Δικαιώματα και ευεργετήματα που συνδέονται με την καταβολή των εισφορών, παραμένουν ενεργά, μέχρι την ημερομηνία αυτή (ρυθμίσεις, ασφαλιστική ενημερότητα, ασφαλιστική ικανότητα).

Όσοι επαγγελματίες δήλωσαν το 2016 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015 θα κληθούν να καταβάλλουν υψηλότερες εισφορές και να εξοφλήσουν το επιπλέον ποσό σε 5 δόσεις. Η 1η δόση θα πρέπει να πληρωθεί τον Μάιο 2018 και η τελευταία (5η) δόση τον Σεπτέμβριο.

Όσοι ασφαλισμένοι έχουν δηλώσει το 2016 χαμηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015, θα λάβουν εφάπαξ επιστροφή χρημάτων στον τραπεζικό τους λογαριασμό έως τον Ιούλιο 2018 (εντός 2μήνου από την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης) ή θα συμψηφιστούν με νέες οφειλές που ενδεχομένως έχουν δημιουργήσει.

Η απόφαση ορίζει ρητά ότι από το δεύτερο 6μηνο του 2018, ακόμη κι αν υπάρχει οφειλή για οποιαδήποτε αιτία, ο ΕΦΚΑ θα επιστρέφει τα επιπλέον ποσά που προκύπτουν από τους συμψηφισμούς.

Οσοι έχουν επιστροφές και δεν έχουν οφειλές διατηρούν τη δυνατότητα το ποσό να παραμείνει στον ΕΦΚΑ, ως πιστωτικό υπόλοιπο, εφόσον υποβάλουν σχετική αίτηση στον ΕΦΚΑ.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα 23-4-2018, η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοινώνει ότι η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών 2017 για τους Μη Μισθωτούς ασφαλισμένους είναι σε εξέλιξη και αναμένεται η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων εκκαθάρισης.  Για το σκοπό αυτό οι Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ καθώς και εφαρμογές που υποστηρίζουν την εισφοροδότηση Μη Μισθωτών θα υπολειτουργούν από την Τρίτη 24/04/2018 έως την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης. Δεδομένου ότι η εκκαθάριση συνδέεται τεχνικά με την έκδοση εισφοράς Μαρτίου 2018 (η οποία καθυστερεί) θα δοθεί νέα ημερομηνία εμπρόθεσμης καταβολής της εισφοράς, για την οποία θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Να σημειωθεί ότι αντιδράσεις υπάρχουν και για τον τρόπο που παρακρατούνται οι τρέχουσες εισφορές, καθώς υπολογίζονται σύμφωνα με το εκκαθαρισμένο εισόδημα του 2016 συν τις καταβληθείσες εισφορές του 2016 και όχι τις καταβλητέες εισφορές του 2017. Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν λάβει ειδοποιητήρια με λάθη, καθώς συνυπολογίζονται στον υπολογισμό ποσά που καταβλήθηκαν για την εξόφληση οφειλών ή για εξαγορά πλασματικών ετών, «φουσκώνοντας» έτσι το ύψος των τρεχουσών εισφορών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, το πρόβλημα είναι τεχνικό, η διαδικασία υπολογισμού των ποσών με βάση τις καταβληθείσες εισφορές του 2016 θα ισχύσει μόνο κατά το φετινό μεταβατικό στάδιο και θα λυθεί με την εκκαθάριση του Σεπτεμβρίου, όταν και θα γίνει η εκκαθάριση με βάση τα ποσά που αντιστοιχούν στις καταβλητέες εισφορές του 2017.

Παράλληλα, από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους αλλά και αγρότες να επιλέξουν τη λύση της «μερικής καταβολής εισφορών», πληρώνοντας κατά προσέγγιση τα ποσά εισφορών που αντιστοιχούν στα πραγματικά τους εισοδήματα.

Αντίστοιχα, υπογραμμίζεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να αποκτήσουν ασφαλιστική ενημερότητα αλλά και ικανότητα για να καλύπτονται από τις παροχές υγείας του δημόσιου συστήματος, αρκεί να καταβάλουν έως και τον Σεπτέμβριο (που προβλέπεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός του 2018) τις κατώτατες εισφορές που προβλέπονται.

Εξάλλου, με νομοθετική ρύθμιση, το υπουργείο Εργασίας προωθεί τη διαγραφή οφειλών που έχουν βεβαιωθεί έως τις 31-12-2016 και βρίσκονται υπό δικαστική αμφισβήτηση ή έχει διαπιστωθεί εύλογη αμφιβολία για την επιβολή τους από το ασφαλιστικό ταμείο. Η ρύθμιση, αφορά κυρίως ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, το ΤΣΜΕΔΕ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στους οποίους επέβαλε παράλληλη εισφορά ο ΟΑΕΕ, θεωρώντας τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ ήδη ασφαλίζονταν ως μισθωτοί.

Βασική προϋπόθεση διαγραφής, είναι να προκύπτει εύλογη αμφιβολία που θα αποδεικνύεται από δικαστικές αποφάσεις, αντίθετες πρακτικές της διοίκησης, διαφορετικές οδηγίες επί του ίδιου θέματος κλπ, μετά όμως από την γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης.

Για εκτύπωση ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών επιλέξτε το παρακάτω link:

Εκτύπωση ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών 2018