Αυξάνεται η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια – Τι λένε οι τράπεζες

Στην φάση της ανάπτυξης και μάλιστα με ισχυρούς ρυθμούς έχει εισέλθει η στεγαστική πίστη μετά από μια δεκαετία που είχε σχεδόν παγώσει κάθε ζήτηση για νέες εκταμιεύσεις. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις που συγκέντρωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων από τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, μια σειρά παραγόντων οδηγούν την στεγαστική πίστη σε ρυθμούς ανάπτυξης περίπου 30% σε σχέση με πέρυσι και νέες εκταμίευσης για το 2021 που θα κυμανθούν σε 900 εκατ. ευρώ. Το μέσο στεγαστικό δάνειο έχει μειωθεί σε σχέση με τα μέσο στεγαστικό δάνειο πριν την κρίση, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η ίδια χρηματοδότηση από πλευράς του υποψηφίου δανειολήπτη.

Οι αρμόδιες διευθύνσεις τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας εκτιμούν ότι το 2021 σηματοδοτεί την επιστροφή της στεγαστικής πίστης.

Τράπεζα Πειραιώς

Ειδικότερα σύμφωνα με εκτιμήσεις από αρμόδια στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια βαίνει ολοένα και αυξανόμενη με το αριθμό των νέων αιτήσεων φέτος να παρουσιάζει αύξηση άνω του 50% σε σχέση με πέρσι, και με ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών να οδηγούνται σε εκταμιεύσεις, αφού σχεδόν 7 στα 10 δάνεια εγκρίνονται. Σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Πειραιώς ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά και άλλο δανεισμό, με οικογενειακό καθαρό μηνιαίο εισόδημα περίπου 1.500 ευρώ, μπορεί να αποκτήσει ένα ακίνητο αξίας 150.000 ευρώ λαμβάνοντας δάνειο ύψους 100.000 ευρώ για 20 έτη, με συνολική μηνιαία δόση που δεν θα υπερβαίνει τα 550 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλίστρων). ‘Αλλωστε όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο μέσος πελάτης αιτείται δάνειο ύψους 95.000 ευρώ για 20 έτη και είναι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει ίδια κεφάλαια σε ποσοστό 35% με 40% (η ελάχιστη συμμετοχή που απαιτείται είναι 20%).

Η Τράπεζα Πειραιώς σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας διαθέτει μια ευρεία γκάμα προϊόντων στεγαστικών δανείων, με κυμαινόμενο ή σταθερό επιτόκιο που διαμορφώνεται αποκλειστικά για το δανειολήπτη, με μηδενικό κόστος πρόωρης εξόφλησης. Για το 2021, ο ένας στους δύο πελάτες χρηματοδοτήθηκε με κυμαινόμενο επιτόκιο κάτω του 2,20%. H Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου για όλη τη διάρκεια του δανείου, έως και 30 έτη, χωρίς κόστος πρόωρης αποπληρωμής. Ενδεικτικά, για ποσοστό χρηματοδότησης 65% στο μέσο πελάτη, το σταθερό επιτόκιο διαμορφώνεται σήμερα σε 2,30% για δάνεια διάρκειας 10 ετών, σε 2,85% για διάρκεια 15 ετών και σε 3,10% για διάρκεια 20 ετών. Επιπλέον, ο πελάτης μπορεί να επιλέξει σταθερό για μικρότερη διάρκεια από τη συνολική, όπου για παράδειγμα σε δάνειο συνολικής διάρκειας 20 έτη, το σταθερό επιτόκιο για τα πρώτα 5 έτη διαμορφώνεται σήμερα σε 2,50%, 2,70% για 10 έτη και 3,00% για 15 έτη.

Όπως επισημαίνεται από την τράπεζα, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα για τους πελάτες της είναι η προνομιακή και απόλυτα προσωποποιημένη τιμολόγηση των προϊόντων της. Το επιτόκιο διαμορφώνεται αποκλειστικά για εκείνον, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του δανείου και το συναλλακτικό του προφίλ, ενώ παράλληλα ο δανειολήπτης μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω την τιμολόγηση τροποποιώντας τη διάρκεια ή και το ποσό του δανείου του, αναφέρουν μεταξύ άλλων. Το 2021, ο ένας στους 2 πελάτες που πήραν στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου, το πήραν με τελικό επιτόκιο κάτω του 2,2%.

Εθνική Τράπεζα

Σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην στεγαστική πίστη, την οποία η πρόσφατη απόφαση των τραπεζών να διαφημίσουν τα στεγαστικά τους δάνεια θα την αυξήσει σημαντικά. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι λιγότερες από 1 στις 10 συναλλαγές στην κτηματαγορά γίνονται με στεγαστικά δάνεια. Σχεδόν 100.000 ακίνητα θα αλλάξουν χέρια το 2021 ενώ θα δοθούν μόνο έως 10.000 δάνεια. Συνεπώς υπάρχει μεγάλο περιθώριο αύξησης των στεγαστικών δανείων, ακόμη και με τα τρέχουσα μεγέθη των συναλλαγών της κτηματαγοράς.

Το μέσο στεγαστικό δάνειο κυμαίνεται σήμερα στις 90.000 ευρώ και δείχνει ανοδική τάση, κυρίως εξαιτίας της ανόδου των τιμών στην κτηματαγορά. Εκτιμάται ότι σήμερα συνολικά στην αγορά εγκρίνονται τουλάχιστον τα 7 από τα 10 δάνεια. Κυρίως λόγοι εισοδήματος αλλά και εκκρεμότητες σε οφειλές του παρελθόντος είναι οι βασικοί λόγοι μη αποδοχής ενός αιτήματος για στεγαστικό δάνειο, σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας.

Όπως επισημαίνεται από την αρμόδια διεύθυνση, σε απάντηση σχετικής ερώτησης, είναι απαραίτητο να υπάρχει ίδια συμμετοχή στην αγορά του ακινήτου που κυμαίνεται στο 25% της αξίας του ακινήτου και είναι λογικό καθότι η αξία του ακινήτου που χρηματοδοτεί η τράπεζα πρέπει να είναι ανάλογη της οικονομικής δυνατότητας του αγοραστή.

Η Εθνική Τράπεζα, όπως αναφέρει, έχει μια μεγάλη ποικιλία επιλογών και σήμερα προσφέρει και στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο για πάντα. Για παράδειγμα με 10 χρόνια διάρκεια μπορούμε να έχουμε επιτόκιο 2,80%. Ταυτόχρονα προσφέρονται λύσεις υβριδικών επιτοκίων, δηλαδή για ορισμένα χρόνια σταθερό και στη συνέχεια (όταν θα έχει αποπληρωθεί σημαντικό μέρος του κεφαλαίου και έτσι οι τόκοι θα είναι χαμηλότεροι) με κυμαινόμενο επιτόκιο, για παράδειγμα στεγαστικό δάνειο για 30 χρόνια με 15 χρόνια σταθερό με επιτόκιο 3,31% και 15 χρόνια με κυμαινόμενο με περιθώριο επιτοκίου σήμερα 1,95% .

Alpha Bank

Μετά από μία δεκαετία ύφεσης της ελληνικής κτηματαγοράς, παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια μία διαρκής και έντονη αύξηση της ζήτησης για την απόκτηση κατοικίας μέσω τραπεζικού δανεισμού. Αυξητική τάση αναμένεται και για το 2022, αφού εκτιμάται ότι οι συνολικές εκταμιεύεις θα κινηθούν κοντά στο 1,3 δισ. ευρώ, εκτιμούν αρμόδια στελέχη της τράπεζας.

Η θετική αυτή εικόνα αιτιολογείται από τις τρέχουσες χαμηλότερες εμπορικές τιμές ακινήτων σε σχέση με το παρελθόν, τη σταδιακή ανάκαμψη των διαθέσιμων εισοδημάτων των νοικοκυριών, καθώς και τα ιδιαιτέρως χαμηλά επιτόκια δανεισμού, την ίδια στιγμή που οι τιμές των ενοικίων αυξάνονται.

Στην Alpha Bank, παρατηρείται αύξηση των εκταμιεύσεων κατά περίπου 50% σε σχέση με το 2020, με μέσο ποσό αιτούμενου στεγαστικού δανείου τις 100.000 ευρώ περίπου και μέση διάρκεια δανείου τα 20 έτη. Το ανώτατο ποσοστό χρηματοδότησης ανέρχεται στο 80% της εμπορικής αξίας του ακινήτου για την απόκτηση κατοικίας, γεγονός που βοηθά σημαντικά τον ενδιαφερόμενο αγοραστή στην απόκτηση του δικού του σπιτιού με τραπεζικό δανεισμό.

Όπως επισημαίνεται η Alpha Bank παρέχει ανταγωνιστικά στεγαστικά προγράμματα με ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης. Επιπλέον, η τιμολόγηση καθορίζεται με βάση το προφίλ και τη σχέση του πελάτη με την τράπεζα, καθώς και από το ποσό και ποσοστό χρηματοδότησης αλλά και το είδος του αγοραζόμενου ακινήτου.

Στην Alpha Bank όπως και στην υπόλοιπη αγορά στεγαστικών δανείων, όπως αναφέρεται από αρμόδια στελέχη της τράπεζας, παρατηρείται στροφή των πελατών προς τα ιδιαίτερα ευνοϊκά σταθερά επιτόκια, τα οποία προστατεύουν στον πελάτη από πιθανές διακυμάνσεις του Euribor στο μέλλον, χωρίς να επιφέρουν κόστος προεξόφλησης σε περίπτωση τυχόν πρόωρης αποπληρωμής.

H Alpha Bank προσφέρει και στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου για όλη τη διάρκεια του δανείου, από 5 έως και 30 χρόνια, με επιτόκιο από 2,80% και χωρίς κόστος προεξόφλησης σε περίπτωση μερικής ή ολικής πρόωρης αποπληρωμής.

Eurobank

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της τράπεζας, καταγράφεται ήδη μια σημαντική αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια που σε ετήσια βάση εκτιμάται πως φτάνει περίπου το 40%. Αυτή η καθαρή τάση συνδέεται με μια σειρά παραγόντων. Συγκεκριμένα παρά την πρόσφατη πανδημική κρίση, η ελληνική οικονομία εισήλθε γρήγορα σε ανοδικό, αναπτυξιακό κύκλο. Παράλληλα, η οριστικοποίηση των αντικειμενικών αξιών, η γενική εκτίμηση για άνοδο στις τιμές των ακινήτων και των ενοικίων με δεδομένο το παράλληλο, έντονο, ενδιαφέρον που καταγράφεται από ξένους για αγορά τουριστικών ακινήτων για ιδιοκατοίκηση ή/και για επένδυση, η επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας με μεγάλα οικιστικά / επαγγελματικά σχέδια ανάπτυξης, όπως το Ελληνικό, η ψηφιοποίηση του Ελληνικού Δημοσίου που αμβλύνει γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, οι επικείμενες φορολογικές ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με το ότι οι τράπεζες είναι σε θέση και επιδιώκουν να προσφέρουν σταθερά στεγαστικά δάνεια με χαμηλό και συμφέρον επιτόκιο, έχουν συμβάλει σημαντικά στην αυξημένη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια μετά από πολλά χρόνια. Για το τρέχον έτος, δηλαδή με τα στοιχεία από την αρχή του χρόνου έως τώρα, το μέσο δάνειο διαμορφώνεται στα 70.000 περίπου.

Η Eurobank μπορεί να χορηγήσει δάνειο έως το 80% της αξίας του ακινήτου οπότε αντίστοιχα, η ίδια συμμετοχή του δανειολήπτη μπορεί να αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστον στο 20% της αξίας του ακινήτου ή σε ανώτερο ποσοστό. Η ίδια συμμετοχή είναι σήμερα περίπου στο 30%. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της τράπεζας, από το 2011, η Eurobank προσφέρει προσωποποιημένη τιμολόγηση στα στεγαστικά δάνεια, αξιολογώντας μια σειρά από κριτήρια, όπως την πιστοληπτική ικανότητα και την ευρύτερη συμπεριφορά του δανειολήπτη, την καταθετική ή/και επενδυτική του σχέση με την Τράπεζα, το ποσό του δανείου, την αξία και το είδος εξασφάλισης του δανείου κ.α.

H Eurobank προσφέρει στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου για όλη τη διάρκεια του δανείου χωρίς κόστος μερικής ή ολικής πρόωρης αποπληρωμής, καθώς και ευελιξίες στην αποπληρωμή του εφόσον το χρειαστεί ο πελάτης (δυνατότητα για αύξηση/μείωση δόσεων ή και παράλειψη δόσης). Συγκεκριμένα, παρέχει σταθερό για 3 έως 30 έτη με πολύ ανταγωνιστικό επιτόκιο ανάλογα με το επιλεγόμενο πρόγραμμα. Επιπλέον, παρέχονται ειδικές εκπτώσεις ανάλογα με τη συνεργασία του πελάτη με την τράπεζα και το είδος της εξασφάλισης. Παράλληλα, η Eurobank παρέχει τη δυνατότητα επιλογής κυμαινόμενου επιτοκίου με εξατομικευμένη τιμολόγηση, σύμφωνα με το πιστωτικό προφίλ του πελάτη και τη συνεργασία του με την τράπεζα. Επίσης, ο πελάτης επιλέγει τον τρόπο που επιθυμεί να αποκτήσει το στεγαστικό κάνοντας αίτηση ακόμα και μέσω video κλήσης στο V Banking της Eurobank, από όπου επιθυμεί.

Attica Bank

Σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση της Attica Βank μια σειρά παραγόντων που επηρεάζουν τη ζήτηση για την αγορά ακινήτου και την ανάπτυξη της Στεγαστικής Πιστής εκτιμάται ότι δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια σταδιακή αύξηση των εκταμιεύσεων στεγαστικών δανείων που δύναται να φθάσει ακόμα σε διπλασιασμό των εκταμιεύσεων το 2022. Οι παράγοντες αυτοί είναι:

– Η συνεχιζόμενη από το 2017 αύξηση των ενοικίων που φτάνει έως και το 30% για ακίνητα του κέντρου της Αθήνας.

– Η για 4η συνεχόμενη χρονιά αύξηση στο επίπεδο των τιμών πωλήσεων κατοικιών που υπολείπεται όμως ακόμα σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του 2007 κατά 25% περίπου.

– Η πλεονάζουσα ζήτηση για την αγορά ακινήτων από εγχώριους και ξένους πελάτες σε σχέση με την προσφορά ακινήτων η οποία ανακάμπτει με την προσθήκη νεόδμητων ακινήτων αλλά και παλαιότερων πλην όμως ποιοτικών ακινήτων που βγαίνουν προς πώληση.

– Ο μηδενισμός του φόρου γονικών παροχών που δημιουργεί τη δυνατότητα αύξησης της ιδίας συμμετοχής στην αγορά ακινήτου με στεγαστικό δάνειο.

Η «ευκαιρία» κλειδώματος χαμηλού σταθερού επιτοκίου για όλη τη διάρκεια του στεγαστικού που έχει αναδείξει ως σημαντικό το δίλημμα «Ενοίκιο ή Δόση Δανείου» ιδιαίτερα για νέα ζευγάρια και οικογένειες.

Η Attica Bank έχει στόχο να αυξήσει σημαντικά τις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων και γενικότερα στοχεύει στη χρηματοδότηση εργασιών με επίκεντρο τη βελτίωση της ποιότητας και του ενεργειακού αποτυπώματος των κατοικιών στην Ελλάδα όπως οι νέοι κύκλοι του προγράμματος «Εξοικονομώ» και τα Eco Home δάνεια της τράπεζας.

Όπως επισημαίνεται οι εποχές που οι τράπεζες χρηματοδοτούσαν το 100% της αξίας του ακινήτου ανήκουν στο παρελθόν και τα στεγαστικά δάνεια καλύπτουν συνήθως έως το 80% της αξίας του ακινήτου, που σημαίνει ότι το άλλο 20% προέρχεται από τα ιδία κεφάλαια του δανειολήπτη. Αυτό πλέον αποτελεί επιλογή και των ίδιων των δανειοληπτών, που λειτουργούν πιο «ορθολογικά» σε σχέση με το παρελθόν με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και προγραμματισμό αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους. Επίσης, καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του επιτοκίου του δανείου παίζει η ίδια συμμετοχή του πελάτη. Έτσι, η μεγαλύτερη συμμετοχή του πελάτη οδηγεί το επιτόκιο δανεισμού χαμηλότερα με μικρότερο ρίσκο για την τράπεζα αλλά και τον δανειολήπτη.

Αναφορικά με το ποσοστό των εγκρίσεων στην Attica Bank αγγίζει το 70%, με το μέσο ποσό δανείου να διαμορφώνεται στις 75.000,ευρώ το μέσο επιτόκιο στο 2,85% και τη μέση διάρκεια του δανείου στα 20 έτη ενώ 3 στους 4 δανειολήπτες επιλέγει δάνειο σταθερού επιτοκίου για όλη τη διάρκεια της χρηματοδότησης. Η Attica Bank προσφέρει στεγαστικά δάνεια από 2,60% και δυνατότητα για κυμαινόμενο ή σταθερό επιτόκιο ενώ η αγορά κατοικίας υψηλής ενεργειακής απόδοσης πριμοδοτείται με έκπτωση έως 0,40% στο επιτόκιο του δανείου.

HSBC

Οι προβλέψεις για την πορεία των ακινήτων βελτιώθηκαν και αναμένεται άνοδος της τάξης του 4% κατά μέσο όρο. Η συνεχής άνοδος του τουρισμού τα τελευταία χρόνια (εξαιρουμένου του 2020) σε συνδυασμό με τα μεγάλα έργα που δρομολογούνται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, όπως το Ελληνικό, το Φαληρικό Δέλτα, η Μαρίνα Αλίμου, η ανάπλαση της παραλίας της Γλυφάδας, η νέα γραμμή 4 του Μετρό, και τα ενεργειακά έργα στη Βόρεια Ελλάδα έχουν δώσει ένα πιο δυναμικό τόνο στον κλάδο του real estate της χώρας, εκτιμούν αρμόδια στελέχη της HSBC. Η ζήτηση αφορά σε κύριες και εξοχικές κατοικίες, από Έλληνες και ξένους, κυρίως Ευρωπαίους, πολλές φορές και για επενδυτικούς σκοπούς. Επίσης σημειώνεται και αυξημένη ζήτηση για ανακαινίσεις κατοικιών.

Σύμφωνα με την HSBC, oι πελάτες είναι σήμερα πιο προσεκτικοί από ποτέ και ζυγίζουν αρκετά το ποσό του δανείου που θα λάβουν. Θέλουν να νιώθουν σίγουροι ότι μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο τους χωρίς να υπερεκτιμούν τις δυνατότητες τους στο μέλλον. Στην HSBC χρηματοδοτείται έως και το 80% της αξίας του τιμήματος για έως και 30 χρόνια για την πρώτη κατοικία. Το ποσοστό φτάνει στο 75% για αγορά εξοχικού και αποπεράτωση κατοικίας και στο 70% για αμιγώς επενδυτικά ακίνητα.

Οι πελάτες σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της τράπεζας είναι περισσότερο αισιόδοξοι για το μέλλον ενώ οι ανάγκες τους έχουν αλλάξει λόγω και του κορονοϊού. Πολλοί μετατρέπουν τις εξοχικές τους κατοικίες σε μόνιμες αφού εργάζονται περισσότερο από το σπίτι.

Στην HSBC με το νέο στεγαστικό δάνειο χρηματοδοτείται ολόκληρο το φάσμα των αναγκών των πελατών της.