ΗΠΑ: Αποστολή εξετελέσθη στη Συρία

Πώς ήταν η επίθεση στη Συρία και ποιες συνέπειες θα έχει; “Η αποστολή εξετελέσθη!” είπε ο Πρόεδρος Τραμπ.

Μόλις 24 ώρες μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσαν από κοινού οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη Γαλλία και τη Βρετανία, εκτοξεύοντας συνολικά 105 πυραύλους εναντίον τριών στόχων στα περίχωρα της Δαμασκού και στην πόλη Χομς, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται ξεχνούν τον βομβαρδισμό και να επιστρέφουν στα εσωτερικά τους προβλήματα. Ο Ντόναλντ Τράμπ παραμένει αμετακίνητος στην πολιτική του να περιορίσει την εμπλοκή των ΗΠΑ στη Συρία και να αποσύρει, όπου είναι δυνατόν, τους 2.000 Αμερικανούς στρατιώτες που διατηρεί στη χώρα. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, ο Πρόεδρος ήθελε μια μεγαλύτερη επίθεση, αλλά ο υπουργός Άμυνας, ο απόστρατος στρατηγός Τζέιμς Μάτις -ο μόνος ανώτερος αξιωματικός της ομάδας Άμυνας και Ασφαλείας του Προέδρου που έχει παραμείνει στην κυβέρνηση από την άφιξή του Τραμπ στο Λευκό Οίκο- τον έπεισε να περιορίσει τον βομβαρδισμό από το φόβο ότι θα προκαλέσει μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία, η οποία υποστηρίζει το καθεστώς Άσαντ.

Όπως σημειώνει και η ισπανική El Mundo, «η τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση την Κυριακή στην Ουάσινγκτον και πάλι επικεντρώνεται στα απομνημονεύματα του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμι, το βιβλίο του οποίου κυκλοφορεί την Τρίτη στις Ηνωμένες Πολιτείες». Ο Κόμι υποστηρίζει στα απομνημονεύματά του ότι «ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν σταματάει να λέει ψέματα κι επιβάλλει στο περιβάλλον του όρκους απόλυτης σιωπής και πίστης που θυμίζουν συμπεριφορά αφεντικού της μαφίαςl». Σύμφωνα με την El Mundo «η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία φαίνεται να αποτέλεσε αντιπερισπασμό σε αυτή την πολιτική μάχη».

Από την πλευρά τους οι New York Times επικρίνουν σήμερα τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι «εξακολουθεί να στερείται συνεκτικής στρατηγικής για να τερματιστεί πραγματικά η σύγκρουση στη Συρία και ότι, αντίθετα, προσπάθησε να μειώσει την ανθρωπιστική βοήθεια και να κλείσει την πόρτα στους Σύρους πρόσφυγες».

Η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η στρατιωτική επιχείρηση «ουσιαστικά άφησε όπως ήταν το status quo στο έδαφος. Δεν έκανε τίποτα για να αποδυναμώσει τον Άσαντ πέρα από τις εγκαταστάσεις χημικών όπλων που κατέστρεψε, αφήνοντάς τον να συνεχίσει να επιτίθεται στο λαό του με συμβατικά μέσα… Ο Πρόεδρος Τραμπ δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον να προσπαθήσει να οδηγήσει σε μια λύση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία» γράφουν οι Νew York Times.