Και η Σλοβακία αναστέλλει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca

Και η Σλοβακία αποφάσισε την αναστολή χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca, με το υπουργείο Υγείας τη χώρας να τονίζει πως όσοι περίμεναν την πρώτη δόση από το εν λόγω σκεύασμα θα πρέπει να εμβολιαστούν με το προϊόν άλλης εταιρείας. Σύμφωνα με την απόφαση, θα συνεχιστεί κανονικά η χορήγηση για όσους περιμένουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ενώ εξετάζονται εναλλακτικές για τη συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Η απόφαση, σύμφωνα με τον Οργανισμό Φαρμάκων της Σλοβακίας, έρχεται μετά τον θάνατο μίας 47χρονης γυναίκας αμέσως μετά τον εμβολιασμό.

Θυμίζουμε ότι χθες η αρμόδια επιτροπή της Νορβηγίας, ζήτησε την αναστολή των εμβολιασμών με AstraZeneca και Johnson & Johnson, με αφορμή τα σπάνια περιστατικά παρενεργειών.

Σύμφωνα, πάντως, με την επιτροπή που έχει ορίσει η κυβέρνηση της χώρας, όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν με οποιοδήποτε από τα δύο σκευάσματα, θα μπορούν να το κάνουν.

Οι νορβηγικές αρχές ανέστειλαν στις 11 Μαρτίου τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, αφού μικρός αριθμός εμβολιασθέντων, κυρίως νεότερης ηλικίας, εμφάνισε θρομβοεμβολικά επεισόδια.

Στις 15 Απριλίου το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να εγκαταλειφθεί εντελώς, όμως η κυβέρνηση ζήτησε να μελετηθεί περισσότερο, όπως και αυτό της Johnson & Johnson το οποίο ακόμη δεν έχει εγκριθεί στη χώρα.