Η ισπανική Puig εξαγόρασε την ελληνική εταιρεία καλλυντικών Apivita

Στην ισπανική Puig και όχι στην γαλλική L’ Oreal “πέρασε” το πλειοψηφικό πακέτο της γνωστής ελληνικής εταιρείας καλλυντικών Apivita, της οικογένειας Κουτσιανά. Η συνολική αξία της εξαγοράς δεν έγινε γνωστή, με επιχειρηματικές πηγές να αναφέρουν ότι τα 40 εκατομμύρια ευρώ που αναφέρονται σε ισπανικά ΜΜΕ δεν ισχύουν.

Ειδικότερα, το πλειοψηφικό πακέτο της APIVITA απέκτησε η ισπανικών συμφερόντων PUIG (www.puig.com), μια εταιρεία με παγκόσμια παρουσία που δραστηριοποιείται στον χώρο της μόδας, των αρωμάτων και καλλυντικών. 

Σημειώνεται ότι η διαδικασία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Η επένδυση της PUIG στην APIVITA έχει στρατηγικό χαρακτήρα, καθώς εξασφαλίζονται μια σειρά από προϋποθέσεις, οι οποίες εξαρχής ήταν κεφαλαιώδους αξίας για την οικογένεια Κουτσιανά, που διατηρεί την καταστατική μειοψηφία. Παράλληλα εξασφαλίζεται η κεφαλαιακή επάρκεια της APIVITA – η οποία ενισχύεται κεφαλαιακά, με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η έδρα και η γραμμή παραγωγής της εταιρείας παραμένουν στην Ελλάδα, με πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ερευνητικού εργαστηρίου και των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων στο Μαρκόπουλο. 

Παράλληλα, όλες οι υφιστάμενες συνεργασίες της APIVITA θα συνεχιστούν και δίνεται η ευκαιρία να ενισχυθούν και να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο, όπως οι συνεργασίες με μια ολόκληρη κοινότητα από παραγωγούς και καλλιεργητές σε όλη τη χώρα που εξασφαλίζουν την απόλυτη ιχνηλασιμότητα και εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών της εταιρείας.
Σημαντικό κριτήριο στην επιλογή του στρατηγικού επενδυτή από πλευράς της οικογένειας Κουτσιανά, αποτέλεσε το γεγονός ότι παρά το μεγάλο μέγεθος της και την παγκόσμια παρουσία της, η PUIG παραμένει κατά βάση μια οικογενειακού χαρακτήρα και ιδιοκτησίας εταιρεία. 

Η ιστορία και η φιλοσοφία της APIVITA – οι πωλήσεις της οποίας ανέρχονται περί τα 40 εκατ. ευρώ – η μοναδική έρευνα και ανάπτυξη, η συμμετοχή σε πρωτοπόρα επιστημονικά προγράμματα με τους πλέον αναγνωρισμένους εταίρους, το εκπληκτικό προϊόν της που από τους πελάτες της σε όλο τον κόσμο, το διαφορετικό μοντέλο επιχειρηματικότητας που προάγει την αειφορία και το ανώτερο κοινό καλό οδήγησαν την PUIG να συνεργαστεί με την APIVITA. 

Σημαντική για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ήταν η κατανόηση ότι η APIVITA παραμένει μία ελληνική εταιρεία, πιστή στη φιλοσοφία και στις αξίες, και στο διαφορετικό, αειφόρο μοντέλο επιχειρηματικότητας, που την ανέδειξε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο κ. Νίκος Κουτσιανάς θα είναι ο νέος Πρόεδρος του ΔΣ και θα παραμείνει Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.