Η Σακίρα πλήρωσε 20 εκατ. ευρώ στις ισπανικές φορολογικές αρχές

Η διάσημη Κολομβιανή τραγουδίστρια Shakira (Σακίρα), παγκόσμια σταρ της ποπ, πλήρωσε στις ισπανικές φορολογικές αρχές περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της διαμάχης της με το υπουργείο Οικονομικών, που της προσάπτει ότι δεν δήλωσε τα εισοδήματά της για την περίοδο μεταξύ 2011 και 2014, γράφει σήμερα η εφημερίδα El Periodico.

“Τα 20 και πλέον εκατομμύρια που καταβλήθηκαν από την κολομβιανή τραγουδίστρια αντιστοιχούν σε ένα οικονομικό έτος που έχει ήδη παραγραφεί (και δεν μπορεί να αποτελέσει έρεισμα για ποινικές διώξεις), αυτό του 2011, αλλά το υπουργείο Οικονομικών της ζητούσε το ποσό δια της διοικητικής οδού”, γράφει η καταναλική εφημερίδα.

Η Σακίρα, σύντροφος του αμυντικού της Μπαρτσελόνα Ζεράρ Πικέ από το 2011, έχει δύο παιδιά μαζί του που πηγαίνουν σχολείο στη Βαρκελώνη.

Η τραγουδίστρια φέρεται να πλήρωσε το ποσό αυτό ώστε να μπορεί στη συνέχεια να προσφύγει σε διοικητικό δικαστήριο κατά της απόφασης αυτής, γράφει η εφημερίδα.

Το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να διενεργεί έρευνα για τα έτη 2012 έως 2014 με τη φορολογική υπηρεσία να εκτιμά ότι η Σακίρα, από φορολογικής άποψης, θα έπρεπε να διαμένει στην Ισπανία, εξήγησε σήμερα ο Χοσέ Μιγκέλ Κόμπανι, εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Βαρκελώνης.

Πηγές του Forbes αναφέρουν ότι στις αρχές της δεκαετίας τα ετήσια εισοδήματά της ανέρχονταν σε 25 εκατομμύρια, κυρίως από τις παγκόσμιες περιοδείες της, οι οποίες έρχονται τέταρτες στην παγκόσμια κατάταξη.

Ο πυρήνας της διαμάχης μεταξύ της φορολογικής υπηρεσίας και της Σακίρα είναι ο τόπος κατοικίας της για φορολογικούς σκοπούς. Από το 2011, όταν δημοσιοποιήθηκε η σχέση της με τον ποδοσφαιριστή της Μπάρτσελόνα, Ζεράρ Πικέ, και μέχρι το 2014, δηλαδή για τέσσερα χρόνια, η καλλιτέχνης από την Κολομβία ήταν φορολογική κάτοικος εκτός Ισπανίας, ενώ από το 2015, είναι φορολογική κάτοικος Ισπανίας. Τα έτη που αποτελούν αντικείμενο ελέγχου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Σακίρα δεν είχε δικό της σπίτι στη Βαρκελώνη και μέχρι το 2013 δεν είχε το πρώτο παιδί με τον σύντροφό της.

Η διαφορά μεταξύ της μιας περίπτωσης και της άλλης είναι σημαντική. Ο νόμος ορίζει ότι στην περίπτωση φορολογικού κατοίκου ο φορολογούμενος πρέπει να φορολογείται στην Ισπανία για τα εισοδήματά του που παράγονται σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ στην περίπτωση που δεν είναι φορολογικός κάτοικος θα πρέπει να φορολογείται αποκλειστικά για το εισόδημα που αποκτάται μόνο στο ισπανικό έδαφος. Στην τελευταία περίπτωση ο φορολογικός συντελεστής είναι 24%.

Οι εκπρόσωποι της τραγουδίστριας υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους προέρχεται από τις περιοδείες και τις εμφανίσεις της σε όλο τον κόσμο.

Πόσο «αξίζει» η Σακίρα

Πόσο έχουν αυξηθεί τα κέρδη της τελευταία πέντε χρόνια; Το 2011, το ετήσιο εισόδημα της Shakira ήταν περίπου 14 εκατομμύρια δολάρια. Αν και αυτό δεν είναι αρκετά εντυπωσιακό, ο ρυθμός που αυτό αυξήθηκε από το 2013 ήταν κατά περίπου 18% σε λίγο πάνω από 17 εκατομμύρια δολάρια. Από εκεί, τα κέρδη ανήλθαν σε 22,5 εκατομμύρια δολάρια το 2014 και σε 25,8 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2015.

Όσον αφορά την συνολική καθαρή αξία της, η περιουσία της προσέγγισε περίπου το ποσό των 125 εκατομμυρίων δολαρίων το 2012. Με τη συνεχή επιτυχία της αυξήθηκε σε 176 εκατομμύρια δολάρια το 2013 και σε 191 εκατομμύρια δολάρια το 2014. Επί του παρόντος, ο πλούτος της εκτιμάται ότι βρίσκεται στο 220 εκατομμύρια δολάρια.

Είναι η Σακίρα παντρεμένη; Όχι, η Shakira δεν είναι παντρεμένη. Επί του παρόντος, ζει με τον επαγγελματία ποδοσφαιριστή, Gerald Pique. Οι δύο είναι μαζί από το 2010.

Πριν από αυτόν ήταν αρραβωνιασμένη με τον Antonio De la Rue, τον μεγαλύτερο γιο του πρώην προέδρου της Αργεντινής.

Έχει η Shakira παιδιά; Ναι, έχει δύο παιδιά. Με τον φίλο της Gerard Pique, έχει δύο γιους ονόματι Sasha Pique Mebarak και Milan Pique Mebarak.

Πήγε η Shakira Κολλέγιο; Ναι, η Shakira πήγε στο κολέγιο – ωστόσο οι μέρες που πέρασε ως φοιτήτρια δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Μετά το πέρας της περιοδείας της «Oral Fixation World Tour», πήγε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Λος Άντζελες, όπου σπούδασε ιστορία. Παραδόξως, η τραγουδίστρια είχε καταφέρει να παρακολουθήσει τα μαθήματα περνώντας απαρατήρητη, μεταμφιεσμένη σε αγόρι , με χαλαρά ρούχα.