Δήμαρχος Σαμοθράκης: «Το νησί έχει διαλυθεί εντελώς»

«Οι αναφορές από παντού είναι ότι το νησί έχει διαλυθεί εντελώς» δηλώνει, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας, δύο μέρες μετά την, χωρίς προηγούμενο, θεομηνία που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί, το οποίο ακόμη μετράει τις πληγές του.

«Έχουμε προσφορά βοήθειας κυριολεκτικά από παντού, αλλά ακόμη δεν έχω πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο νησί, γιατί δεν έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση. Ενώ υπάρχει πολύ μεγάλη προσφορά βοήθειας, ταυτόχρονα έχουμε ένα τεράστιο άνοιγμα προβλημάτων. Κάνουμε τόσα πολλά ταυτόχρονα. Δυσκολεύομαι να το οργανώσω. Δεν έχω διαμορφωμένα αιτήματα, γιατί δεν μπορώ να ιεραρχήσω τις ανάγκες τη στιγμή που έχω εκατό πράγματα σε απόλυτη προτεραιότητα» εξηγεί ο κ. Βίτσας.

Αναφέρεται στη σημαντική παρουσία και συνδρομή των πυροσβεστικών και στρατιωτικών δυνάμεων και ειδικότερα της ΕΜΑΚ, που «δουλεύουν ασταμάτητα», στο «συγκινητικό», όπως το χαρακτηρίζει, ενδιαφέρον του δημάρχου Αλεξανδρούπολης και προέδρου της ΠΕΔ, Βαγγέλη Λαμπάκη, που «σήμερα θα μεταβεί στο νησί μαζί με δύο μηχανικούς, προκειμένου εκ του σύνεγγυς να δει πως έχει η κατάσταση και πως πραγματικά μπορεί για μία ακόμη φορά να βοηθήσει».

Ειδική μνεία κάνει στο τηλεφώνημα που δέχτηκε χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, «για συμπαράσταση και βοήθεια οπουδήποτε θελήσουμε», αλλά και στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, που σε επικοινωνία της με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη έθεσε στη διάθεση των δοκιμαζόμενων κατοίκων του νησιού και των προσπαθειών για την ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών, ανθρώπινο δυναμικό αλλά και υλικοτεχνική υποδομή της Περιφέρειας. «Σήμερα θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω με την κ. Δούρου για να την ευχαριστήσω, γιατί εδώ χρειαζόμαστε τα πάντα» σημειώνει ο κ. Βίτσας.

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εικόνα που σήμερα παρουσιάζει τόσο η Χώρα όσο και το νησί γενικότερα.

«Χθες βάλαμε πολλά συνεργεία με μηχανήματα στη Χώρα, για να απομακρύνουν τα φερτά υλικά και τα μπάζα. Είναι κάτι που θα πάρει πολλές μέρες βέβαια, αλλά ήδη υπάρχει πρόοδος σε σχέση με την αρχική κατάσταση. Αποκαταστήσαμε μερικώς την υδροδότηση της Χώρας, όχι βέβαια επαρκώς, γιατί τα σπίτια που βρίσκονται πιο ψηλά δεν έχουν ακόμη νερό και σήμερα θα επιχειρήσουμε και σε άλλες περιοχές, γιατί τα υδρευτικά είναι πλέον σε κατάσταση διάλυσης παντού».

Σε ερώτηση για το τι συμβαίνει με την υδροδότηση στις περιοχές στις οποίες ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση, ο κ. Βίτσας απαντά πως «σαφώς και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, αλλά εδώ είμαστε συνηθισμένοι στα προβλήματα υδροδότησης. Δεν στερούνται το νερό, δεν διψούν οι άνθρωποι, γιατί μπορείς να το βρεις οπουδήποτε, απλά τώρα πρέπει να το αναζητήσουν και να το κουβαλήσουν όπως μπορούν». Διευκρινίζει ότι δεν γνωρίζει σε πόσες και ποιες περιοχές θα συνεχιστούν οι εργασίες γιατί, όπως εξηγεί, «δεν έχουμε επάρκεια μηχανημάτων. Έχουμε λάβει βοήθεια, είναι πολλά τα μηχανήματα και δουλεύουν πυρετωδώς, πλην όμως οι ανάγκες μας είναι πάρα πολλές και οι αναφορές από παντού είναι ότι το νησί έχει διαλυθεί εντελώς».

Στο μεταξύ η σημερινή μέρα άρχισε, με ψιλόβροχο και με σύσκεψη με το κλιμάκιο της Εγνατίας Οδού Α.Ε., προκειμένου να σχεδιαστεί και να δρομολογηθεί η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που υπέστη το οδικό δίκτυο.

Μερική λειτουργία των σχολείων μετά τη θεομηνία

Δύο μέρες μετά την πρωτόγνωρη για τη Σαμοθράκη θεομηνία που άφησε πίσω της σωρεία σοβαρών προβλημάτων σε βασικές υποδομές του ακριτικού νησιού, σήμερα το πρωί χτύπησε και πάλι το κουδούνι σε σχολεία της Χώρας και της Καμαριώτισσας.

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας, διευκρινίζει ότι αποφάσισε τη μερική λειτουργία των σχολείων του νησιού και μόνο για τις περιοχές που κρίνονται ασφαλείς.

«Δίνω μερική λειτουργία των σχολείων και για τις περιοχές που είναι ασφαλείς. Σήμερα λοιπόν λειτουργεί το Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο στην Καμαριώτισσα καθώς και το Γυμνάσιο και Λύκειο στη Χώρα, όχι όμως και το νηπιαγωγείο της Χώρας. Επίσης, δεν θα λειτουργήσει το νηπιαγωγείο και γυμνάσιο του Λακκώματος γιατί δεν μπορεί να περάσει όχημα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βίτσας υπογραμμίζει ότι «ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών δεν μπορεί ακόμη να είναι στο σχολείο, κυρίως παιδιά που κατοικούν σε χωριά που δεν έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση στο οδικό δίκτυο. Γι’ αυτούς τους μαθητές οι απουσίες είναι δικαιολογημένες. Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία στο νησί. Μέχρι αυτό να επιτευχθεί αποφασίσαμε τη μερική λειτουργία των σχολείων ώστε τουλάχιστον εκείνοι που μπορούν να μη χάσουν μάθημα» εξηγεί.