Πλήθος κόσμου στην στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας

Με τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, κορυφώθηκαν το Σάββατο στην Αθήνα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου, ημέρας της εθνικής παλιγγενεσίας αλλά και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Την παρέλαση παρακολούθησε πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος αλλά και κατά μήκος του χώρου διεξαγωγής της και χειροκρότησε θερμά όλα τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων που παρήλασαν μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Την παρέλαση άνοιξαν οι ανάπηροι πολέμου και ακολούθησαν μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Πάνω από το χώρο πέταξαν σε άψογους σχηματισμούς αεροσκάφη και ελικόπτερα όλων των τύπων και των 3 κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ ιδιαίτερα επιβλητική ήταν η παρουσία των αρμάτων μάχης Λέοπαρντ.

Για άλλη μια χρονιά το ιδιαίτερο χειροκρότημα του κοινού απέσπασαν οι εύζωνοι, τα στελέχη των ειδικών δυνάμεων -πεζοναύτες, καταδρομείς, υποβρύχιοι καταστροφείς αλεξιπτωτιστές – και της 71ης αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας με το εντυπωσιακό παράστημα τους. Σε ακριβείς σχηματισμούς παρήλασαν και τα τμήματα των παραγωγικών σχολών των 4 κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων Ασφαλείας.

Παυλόπουλος: Οι Έλληνες διαχρονικώς προσανατολισμένοι στο ευρωπαϊκό όραμα

«Η Ελλάδα έχει αποφασίσει να ανήκει οριστικά και αμετάκλητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης της 25ης Μαρτίου.

«Εορτάζουμε την Εθνεγερσία του 1821, που οδήγησε στην «Ανάσταση» του Γένους μας και στη δημιουργία του νεώτερου Ελληνικού Κράτους. Το απαράμιλλο παράδειγμα των προγόνων μας Αγωνιστών του 1821 πρέπει να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί στο διηνεκές. Εμείς, οι Έλληνες απανταχού της Γης, έχουμε ιερό χρέος να σφυρηλατήσουμε ένα αρραγές μέτωπο συναπόφασης και συνευθύνης για την υπεράσπιση της Πατρίδας και του εθνικού συμφέροντος», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της παρέλασης για την επέτειο της εθνεγερσίας της 25ης Μαρτίου.Ο κ. Παυλόπουλος με αφορμή την σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε ότι: «έχουμε το δικαίωμα να υπενθυμίζουμε στους Εταίρους μας ότι οι Πρόγονοί μας, λίγο πριν την έναρξη της Εθνεγερσίας, απηύθυναν έκκληση υπέρ της Ελευθερίας των Ελλήνων προς τους Λαούς της Ευρώπης. Αυτό και μόνον αρκεί για να καταδείξει πόσο η Ελλάδα και οι Έλληνες είναι διαχρονικώς προσανατολισμένοι με συνέπεια προς το Ευρωπαϊκό Όραμα».

«Η Ελλάδα», τόνισε, «έχει αποφασίσει να ανήκει οριστικά και αμετάκλητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν νοείται εκτός Ευρώπης αλλά και η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι αυτό για το οποίο ιδρύθηκε χωρίς την Ελλάδα στους κόλπους της» και κατέληξε λέγοντας ότι: «Έτσι πορευόμαστε ?με την συντριπτική πλειοψηφία των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων ενωμένη προς την κατεύθυνση αυτή- τον ευρωπαϊκό μας δρόμο, χωρίς αμφιβολία ή σκεπτικισμό, πρωτοστατώντας και στον κοινό αγώνα για να ξαναβρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ιδρυτικές της ρίζες, πάνω στις οποίες μπορεί και πρέπει να εξελιχθεί κατά τον προορισμό της»

Δηλώσεις των εκπροσώπων των κομμάτων

Στη σημασία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου και τα μηνύματα που αυτή εκπέμπει, στάθηκαν οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων στις δηλώσεις τους, μετά το τέλος της σημερινής στρατιωτικής παρέλασης στο κέντρο της Αθήνας.

«Να ξαναπιστέψουμε ότι μπορούμε να είμαστε περήφανοι, ελεύθεροι και πάνω από όλα Έλληνες», προέτρεψε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, που εκπροσώπησε την αξιωματική αντιπολίτευση στην εκδήλωση. «Τιμούμε τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά μας. Τιμούμε όλους εκείνους που έπεσαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι σήμερα. Τιμούμε τους ανθρώπους που κράτησαν ψηλά την ελληνική σημαία. Στο χέρι μας είναι όσο περήφανοι είμαστε για εκείνους χθες να είμαστε περήφανοι και για τα παιδιά μας αύριο. Αρκεί να το πάρουμε απόφαση και να το ξαναπιστεψουμε ότι μπορούμε να είμαστε περήφανοι, ελεύθεροι και πάνω από όλα Έλληνες» κατέληξε η κ. Μπακογιάννη.

«ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία αγωνίζονται για το ποιος θα φέρει σκληρότερους όρους μνημονίου και όχι πως θα απαλλαγούμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. «Πρέπει να προσέξουμε μήπως από της αριστερά της επανάστασης φτάσαμε στην αριστερά των παρελάσεων. Δεν θα εγκαταλείψω τις προσπάθειες μέχρι τέλους γιατί με χρειάζονται δυο κατηγορίες πολιτών. Οι νέοι που αναχωρούν στο εξωτερικό και οι γέροι που τους έκοψαν τη σύνταξη οι κύριοι του κοινοβουλίου. Απέναντι σε αυτούς υπάρχει ο Βασίλης Λεβέντης και η Ένωση Κεντρώων», κατέληξε.

Σε ενότητα κάλεσε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος. Όπως παρατήρησε, «γιορτάζουμε μια μεγάλη στιγμή του Ελληνισμού που υπήρξε γιατί ήμασταν ενωμένοι. Δυστυχώς το μήνυμα είναι πάρα πολύ επίκαιρο στα χρόνια αυτά της κρίσης που βιώνουμε τη διάσπαση μας».

«Είθε το ιδεώδες της ελευθερίας και το χαρακτηριστικό της ελληνικής αδούλωτης ψυχής να αποτελούν τον πλοηγό για τις μετά από εμάς γενεές» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Κων. Κατσίκης.

«Το δίδαγμα από το έπος του 1821 είναι ότι με ενότητα μπορούμε να μεγαλουργήσουμε. Με διχόνοια μπορούμε και να αυτοκαταστραφούμε» δήλωσε, τέλος από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, προτρέποντας σε ενότητα.