ιράκ-30-νεκροί-επίθεση-αυτοκτονίας

Γυναίκα καμικάζι ανατίναξε σήμερα, Παρασκευή, τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη, σε αγορά ανατολικά της ιερής πόλης των σιιτών Καρμπάλα στο Ιράκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 άνθρωποι και να τραυματισθούν 25, ανακοίνωσαν πηγές των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μουσαγιάμπ, με ανακοίνωση των τζιχαντιστών που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεών τους, το AMAQ.

Η ταυτότητα της καμικάζι δεν ανακοινώθηκε από το πρακτορείο. Αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε ότι η δράστης είχε κρύψει την βόμβα κάτω από την μπούρκα της.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε την ώρα που το ΙΚ χάνει τον έλεγχο της Μοσούλης, της ντε φάκτο πρωτεύουσας της σκληροπυρηνικής σουνιτικής οργάνωσης στο Ιράκ, από την υπό τις ΗΠΑ συμμαχία που διεξάγει στρατιωτική επιχείρηση στη χώρα από τον Οκτώβριο.

Οι τρομοκράτες συνεχίζουν ακάθεκτοι να πλήττουν τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό του Ιράκ με βομβιστικές ενέργειες, με τον απολογισμό αίματος να αυξάνεται γεωμετρικά, καθώς μια μέρα νωρίτερα τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη νύκτα όταν δύο καμικάζι ανατίναξαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι στη διάρκεια γιορτής που γινόταν πριν από έναν γάμο βόρεια της Βαγδάτης.

Η επίθεση, η οποία σημειώθηκε στον τομέα Αλ-Χαζάζ, βόρεια της πόλης Τικρίτ, προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό 25 ανθρώπων, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

«Ο πρώτος καμικάζι ανατινάχθηκε στις 20:30 (τοπική ώρα, 19:30 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) ανάμεσα στους ανθρώπους που χόρευαν στη γιορτή» ενώ ο δεύτερος ανατίναξε τη ζώνη του με τα εκρηκτικά μερικά λεπτά αργότερα, δήλωσε ένας αντισυνταγματάρχης της αστυνομίας.

Γιατρός του τοπικού νοσοκομείου επιβεβαίωσε τον απολογισμό των 26 νεκρών και 25 τραυματιών.

Μέχρι στιγμής ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, η οποία έχει όμως τα χαρακτηριστικά των επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους, που καταφεύγει συχνά σε καμικάζι κατά τις επιθέσεις του.