Καμίνης: Θεσμικό έκτρωμα η «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» – Απάντηση Φλαμπουράρη

Θεσμικό έκτρωμα χαρακτήρισε την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, το οποίο ο δήμος δεν αποδέχεται, υπογραμμίζοντας την απόφασή του να μη συμμετάσχει στη διοίκηση της νεοσύστατης εταιρείας.

«Είναι ένα εγχείρημα σύνθετο, πολύπλοκο και ιστορικά πρωτότυπο και αυτό που πρέπει να κυριαρχεί είναι η ενωτική διάθεση» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, για το Κίνημα Αλλαγής σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “Epsilon” σχολιάζοντας τις χθεσινές αναταράξεις μετά τη δήλωση της Φώφης Γεννηματά και την αντίδραση του Ποταμιού. Επισήμανε, ωστόσο: «Θα περάσουμε μια περίοδο μεταβατική, που θα έχουμε και κάποιες παλινδρομήσεις».

«Όλοι μπορούν να έχουν επιφυλάξεις ή επιμέρους αντιρρήσεις για διάφορα πράγματα, αυτό που πρέπει όμως να έχουμε κατά νου είναι πως έχουμε χρέος ο χώρος να προχωρήσει ενωμένος» είπε ο κ. Καμίνης και υπογράμμισε: «Πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι, όχι μόνο γιατί έχουμε εκλογές μπροστά, αλλά γιατί έχουμε μια ιστορική πρόκληση να συνθέσουμε και πάλι αυτόν τον χώρο, ο οποίος έφερε ό,τι πιο καινοτόμο στην Ελλάδα». Ο δήμαρχος Αθηναίων πρόσθεσε: «Πρέπει να διακρινόμαστε από ρεαλισμό και πίστη στη δημοκρατία. Πριν από μερικούς μήνες είχαμε εκλογές, 212.000 άνθρωποι ήλθαν στις κάλπες, ο κόσμος επέλεξε την κ. Γεννηματά κι εμείς έχουμε χρέος να τη στηρίξουμε».

Σχετικά με τη συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό, ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι ο κ. Παπανδρέου είχε ενημερώσει το Πολιτικό Συμβούλιο και δεν υπήρξε καμία αντίρρηση επ’ αυτού και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καμία διαφωνία, πρώην πρωθυπουργός είναι, πρώην υπουργός Εξωτερικών, πετυχημένος, με πολύχρονη θητεία, εμπειρία, και αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα και αντί να το θεωρούν κάποιοι αφορμή για γκρίνια, καλό θα ήταν να το ενισχύουμε και να το προβάλουμε».

Στο ζήτημα της σύστασης, από την κυβέρνηση, εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», ο δήμαρχος Αθηναίων επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα θεσμικό έκτρωμα το οποίο ο δήμος Αθηναίων δεν αποδέχεται, υπογραμμίζοντας την απόφασή του να μη συμμετάσχει στη διοίκηση της νεοσύστατης εταιρείας. «Αντί να πάμε μπροστά, πάμε πίσω. Ποιο είναι το θέμα και της Αθήνας και των άλλων πόλεων; Είναι ότι δεν έχουμε τα εργαλεία στα χέρια μας, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε κουμάντο στις πόλεις μας. Τις οικονομίες τις έχουμε κάνει. Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο που έχουμε εκπονήσει και υλοποιούμε με κόπους και δυσκολίες. Ποιος ο λόγος να επιβαρύνει η κυβέρνηση τον φορολογούμενο με έναν ακόμη κρατικό οργανισμό, που θα έλθει να παρέμβει σε μια πόλη, που ήδη ο δήμος κάνει έργα, κάνοντας προσλήψεις και εκπονώντας από την αρχή νέα νεφελώδη σχέδια; Όλα αυτά είναι ένας φαύλος κύκλος που μας κρατάει καθηλωμένους. Παραπέμπουν σε ένα κράτος συγκεντρωτικό. Το τελευταίο συγκεντρωτικό κράτος στην ΕΕ» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόσθεσε: «Αυτόν τον ευτελισμό, αυτήν την ισοπέδωση του δήμου, εγώ δεν τη δέχομαι, δεν πρόκειται να συμπράξω, δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε αυτό το έκτρωμα».

Ο κ. Καμίνης συσχέτισε τη «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» με τις ευρύτερες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον τρόπο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξηγώντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να καταλάβει τους δήμους το 2014 όταν ήταν “καβάλα στο κύμα”. Τώρα προσπαθεί να μπει από την “πίσω πόρτα” στους δήμους, το κάνει είτε με αλχημείες του τύπου “Ανάπλαση Αθήνας”, είτε με την ευρύτερη αλχημεία αλλαγής του εκλογικού συστήματος».

Κριτική Φλαμπουράρη κατά Καμίνη για την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.»

Έντονη κριτική στην επιλογή του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, να μην συμμετάσχει στην «εθνική προσπάθεια» για την «Ανάπλαση της Αθήνας», ασκεί ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ο κ. Φλαμπουράρης καταλογίζει στον κ. Καμίνη πως «αρνείται να συμμετάσχει», «παραβλέποντας ότι έχει εκλεγεί για να υπηρετεί τους κατοίκους, επιλέγει, σκιαμαχώντας ανάμεσα στη δίκη προθέσεων και τη συνωμοσιολογία, δυστυχώς ακολουθώντας μικροκομματικές λογικές, χρησιμοποιώντας ψευδέστατες και μη ανταποκρινόμενες στο περιεχόμενο του νόμου καταγγελίες».

Αποδίδει τη στάση του δημάρχου στο γεγονός ότι «τα τελευταία χρόνια δεν έχει δοθεί, έστω μία ανάσα στην πόλη και όλοι όσοι ζουν στην Αθήνα υφίστανται καθημερινά τις πολύ άσχημες συνθήκες» ενώ «αντίθετα, βλέπει ότι η κυβέρνηση, που στόχο έχει να συντονίζει Υπουργεία – Περιφέρεια – Δήμο, δημιουργώντας τον φορέα για την Ανάπλαση της Αθήνας, θα ξεκινήσει ένα συνεχή αγώνα για να επαναφέρει την Αθήνα σε ανθρώπινες συνθήκες, ως ένα κέντρο πολιτισμού, Δημοκρατίας, νέας επιχειρηματικότητας και εμπορίου, που θα ξαναποκτήσει ζωή με ασφάλεια».

«Τον καλούμε για μία ακόμα φορά να συμβάλλει σ’ αυτήν την εθνική προσπάθεια, όπου η αδυναμία ή η δύναμη, η ικανότητα ή η ανικανότητα, όλων αυτών των χρόνων θα αποδειχθεί» καταλήγει στη δήλωση του ο κ. Φλαμπουράρης.