Κοντονής: Ενδεχόμενο να δικαστούν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί στην Ελλάδα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δικαστούν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί στην Ελλάδα εάν το ζητήσει η Τουρκία, άφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής εξέφρασε σήμερα το ενδεχόμενο να δικαστούν στη χώρα μας οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί (οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2017 στη γείτονα χώρα), τονίζοντας ότι η κυβέρνηση μελετά το θέμα αυτό στην περίπτωση που ζητηθεί από την Τουρκία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει η δυνατότητα εκ της ποινικής νομοθεσίας οι οκτώ Τούρκοι να δικαστούν στην Ελλάδα για τα αδικήματα που φέρονται να τέλεσαν στην αλλοδαπή.

Επίσης, ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός έχει πει ότι πρέπει να έχουν μια δίκαιη δίκη. Κατόπιν αυτών, μελετάται η δυνατότητα να δικαστούν στην Ελλάδα για αδικήματα που έχουν τελεστεί στην αλλοδαπή, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ποινικού Κώδικα.

Τέλος ανέφερε ο κ. Κοντονής: «Το θέμα της έκδοσης έχει οριστικά κλείσει. Είναι απολύτως σεβαστή από όλους μας η απόφαση του Αρείου Πάγου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι νομικοί κύκλοι το επαναφέρουν. Η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη. Πολλή φασαρία για το τίποτα».

Το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση

Εμβληματικό χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, το σχέδιο νόμου για τη διαμεσολάβηση, κατά διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, στην οποία το παρουσίασε. Το επίμαχο νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση θα ψηφιστεί στις 12 Ιανουαρίου 2018.

Ειδικότερα, στον απόηχο των αντιδράσεων των δικαστών, οι οποίοι διαμαρτύρονται κάνοντας λόγο για ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης, ο κ. Κοντονής διευκρίνισε ότι δύο είναι οι στόχοι του νομοσχεδίου, με το οποίο επιχειρείται η μεταρρύθμιση του θεσμού της διαμεσολάβησης: α) Η αποφόρτιση των δικαστηρίων από ύλη που μπορεί να διεκπεραιωθεί εκτός (δικαστηρίων) και β) η εμπέδωση της συνεννόησης μεταξύ των πολιτών που έχουν μία ιδιωτική διαφορά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, «όταν οι διάδικοι φθάνουν ενώπιον των δικαστηρίων, πάντοτε μένει ένα δηλητήριο διαφοράς». Η διαμεσολάβηση επιχειρεί να βάλει τέλος σε αυτήν την κατάσταση, με την Ελλάδα να σχεδιάζει και να προωθεί ένα μέτρο, το οποίο υφίσταται ως πρακτική σε όλη την Ευρώπη. Δηλαδή, τα δύο μέρη να κάθονται σε ένα τραπέζι και με τη βοήθεια του διαμεσολαβητή να προσπαθούν να βρουν μία κοινά αποδεκτή λύση, που θα εξυπηρετήσει και τις δύο πλευρές. Μάλιστα, με το σχέδιο νόμου προβλέπεται η υποχρεωτική παραπομπή στη διαμεσολάβηση για κάποιες διαφορές και εάν δεν βρεθεί λύση, τότε η υπόθεση θα μεταφέρεται στα δικαστήρια.

Ακόμη, ο κ. Κοντονής τόνισε ότι ενώ ο θεσμός της διαμεσολάβησης ισχύει από το 2010, εντούτοις δεν λειτούργησε θετικά, αφού τα αποτέλεσματά του ήταν μηδαμινά. Τώρα, όπως ανέφερε, ο θεσμός, ενισχύεται, διασφαλίζεται ο ρόλος των δικηγόρων, τους οποίους, μάλιστα, ο υπουργός κάλεσε να τον ενισχύσουν.