Μίζες 210.000 ευρώ στο μετρό την περίοδο 2003-2007 (upd)

Ποινική δίωξη σε βάρος των εκπροσώπων δύο εταιριών που μετείχαν στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος, άσκησε η εισαγγελία Πρωτοδικών μετά από ενδείξεις για δωροδοκία κρατικών υπαλλήλων.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018, 15:17

Η δίωξη αφορά στο αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, και στρέφεται κατά του διαχειριστή της εταιρίας ΟΜΕΚ και του επικεφαλής της εταιρίας Lahmeyer.

Οι δύο κατηγορούμενοι, την περίοδο 2003 -2007, φέρονται να διακίνησαν ποσά ύψους 210.000 ευρώ για παράνομες αμοιβές, ώστε να κερδίσει η κοινοπραξία, σύμβαση για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τον σχεδιασμό και επίβλεψη σιδηροδρομικών έργων του Μετρό.

Οι παράνομες πληρωμές, των οποίων οι αποδέκτες κρατικοί υπάλληλοι δεν έχουν εντοπιστεί, φαίνεται να διακινήθηκαν μέσω εικονικών τιμολογίων που εξέδιδε εταιρία με έδρα τα νησιά Jersey.

Η δικογραφία ανατέθηκε σε ανακριτή Διαφθοράς.

Μυλόπουλος: Στη διάθεση των εισαγγελικών αρχών η διοίκηση της Αττικό Μετρό

Στην διάθεση των εισαγγελικών αρχών, προκειμένου να ριχθεί φως στην υπόθεση, έθεσε τον εαυτό του και όλη τη διοίκηση της Αττικό Μετρό ΑΕ, ο πρόεδρος της εταιρείας, Γιάννης Μυλόπουλος, σύμφωνα με όσα επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» με αφορμή την ποινική δίωξη σε βάρος των εκπροσώπων δύο εταιριών που μετείχαν στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος, που άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών, μετά από ενδείξεις για δωροδοκία κρατικών υπαλλήλων, την περίοδο 2003-2007.

«Πρόκειται για μια υπόθεση, η οποία συνέβη πριν από 15 χρόνια, πριν εμείς αναλάβουμε την Αττικό Μετρό ως νέα διοίκηση, άρα πρόκειται για μια υπόθεση η οποία είναι εκτός, εντελώς, των δικών μας ορίων διοίκησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλόπουλος.

Υπογράμμισε δε, ότι «περιμένουμε τις εισαγγελικές αρχές να μας ενημερώσουν για το τι συμβαίνει και είμαστε στη διάθεσή τους για να τους βοηθήσουμε, ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το τι συνέβηκε τότε, να τους δώσουμε στοιχεία και πληροφορίες που χρειάζονται. Η διοίκηση της Αττικό Μετρό είναι καθόλα ανοιχτή και διαθέσιμη σε οποιαδήποτε μορφής συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να ριχθεί φως στην υπόθεση».

Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ είπε, πως «σε ό,τι αφορά τους διαγωνισμούς και τα έργα που εμείς δημοπρατήσαμε και αναθέσαμε πάρα πολύ αυστηρά και σχολαστικά, τηρούνται όλες οι προδιαγραφές και οι πρόνοιες ώστε να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα, άρα από το 2016 που αναλάβαμε μέχρι σήμερα, αναλαμβάνω και την ευθύνη των όσων έχουν γίνει, γίνονται με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, με πάρα πολύ αυστηρούς ελέγχους, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε υπόνοια για κάτι τέτοιο».