Μητσοτάκης: Να υπάρξει ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό

Να ενημερώσει η κυβέρνηση την αντιπολίτευση για τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και να «σταματήσει να επιδίδεται σε μια μυστική διπλωματία» ζήτησε σε δηλώσεις του, στο Λουτράκι Αριδαίας, Πέλλας, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κάλεσε, επίσης, την κυβέρνηση, να «σταματήσει να διχάζει τους Έλληνες» και «να ταυτίζει» ανθρώπους με ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό, με την «άκρα δεξιά».

«Θέλω, εδώ, από τα βορειότερα σύνορα της χώρας, να καλέσω την κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, να ενημερώσει υπεύθυνα την αντιπολίτευση για το μείζον ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και να σταματήσει επιτέλους να επιδίδεται στη μυστική διπλωματία» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Ζητώ επίσης από την κυβέρνηση, να σταματήσει να διχάζει τους Έλληνες. Και να σταματήσει να ταυτίζει ανθρώπους, οι οποίοι έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, με την άκρα δεξιά. Οι πολιτικές αυτές δεν ευνοούν την εθνική συνεννόηση και δεν ευνοούν την εθνική συναίνεση, που τόσο απαραίτητη είναι, για να αντιμετωπιστεί ένα κρίσιμο εθνικό θέμα».

Σε δηλώσεις του στα Λουτρά Αριδαίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η επίσκεψή του στην περιοχή γίνεται σε μια περίοδο «συναισθηματικά και πολιτικά ιδιαίτερα φορτισμένη» και επανέλαβε τη θέση της ΝΔ στο θέμα αυτό.

«Η ΝΔ είχε, έχει και θα έχει πάντα μια σοβαρή και υπεύθυνη στάση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Όπως και το 2008 ο Κώστας Καραμανλής χάραξε την εθνική γραμμή της χώρας μας, απέναντι στις διεκδικήσεις των βορείων γειτόνων μας, η ίδια γραμμή, είναι μια γραμμή η οποία και σήμερα, δεσμεύει και τη ΝΔ και πρέπει να δεσμεύει και συνολικά τη χώρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα προβληματισμένος για το γεγονός, ότι η σημερινή κυβέρνηση, αντί να επιδείξει μια πραγματική προσπάθεια εθνικής συνεννόησης, επιδίδεται σε μια μυστική διπλωματία. Χωρίς να ενημερώνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και τον ελληνικό λαό για το πραγματικό διακύβευμα αυτών των διαπραγματεύσεων.
Θέλω επίσης να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκειά μου για δηλώσεις οι οποίες έγιναν χθες και οι οποίες, περίπου, ταυτίζουν οποιονδήποτε έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα της ονομασίας της Μακεδονίας, με την άκρα δεξιά και με πολιτικούς χώρους οι οποίοι κινούνται εκτός του συνταγματικού τόξου».

«Τέτοιες απόψεις διχάζουν τους Έλληνες, σε μια εποχή που χρειαζόμαστε εθνική ενότητα. Εθνική ενότητα, τόσο σημαντική, για να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις στα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση για το θέμα των συλλαλητηρίων που προγραμματίζονται, στο τέλος του μήνα, για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:
«Ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του και τις θέσεις του, με όποιον τρόπο κρίνει αυτός ότι είναι ο πιο κατάλληλος. Η εξωτερική πολιτική χαράσσεται ανά πάσα στιγμή από την κυβέρνηση του τόπου. Θα ήταν πολύ καλό, η κυβέρνηση να επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση -αυτό δεν έχει γίνει- και θα επαναλάβω και εδώ πέρα, από τα βόρεια σύνορα της χώρας, ότι δεν έχω κανένα δείγμα γραφής, το οποίο να με κάνει να πιστεύω ότι πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο κρίσιμο αυτό ζήτημα».

Με αφορμή ένα βιβλίο με θέμα το Μακεδονικό Ζήτημα, που εκδόθηκε το 1992 από την ΟΝΝΕΔ και το οποίο χάρισε στον πρόεδρο της ΝΔ, ο συγγραφέας του βιβλίου και στέλεχος της ΝΔ στην Πέλλα, Ηλίας Πλιόγκας, ο κ. Μητσοτάκης είπε:
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την ιστορία μας και να μην επιτρέπουμε σε κανένα να την παραχαράζει».
Πρόσθεσε δε, ότι οι Κρητικοί έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα της Μακεδονίας και υπενθύμισε ότι ο παππούς του, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανιψιός του Ελευθερίου Βενιζέλου, πολέμησε ως επικεφαλής τάγματος Κρητών εθελοντών, την περίοδο του Α’ Βαλκανικού πολέμου, στη μάχη της Σιάτιστας.

Κατά τη σημερινή του περιοδεία, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το αρχαιολογικό μουσείο της Πέλλας, δημαρχεία και λαϊκές αγορές σε Γιαννιτσά, Έδεσσα και Αριδαία, τους καταρράκτες της Έδεσσας και τους ακριτικούς Προμάχους Πέλλας, χαιρέτισε και συνομίλησε με πολίτες και ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο νομό Πέλλας, το απόγευμα, στα Λουτρά Αριδαίας.

Ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον δήμαρχο Αλμωπίας, Δημήτρη Μπίνο, τόνισε αποτελεί δέσμευση της ΝΔ, όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, να ολοκληρωθεί ο κεντρικός οδικός άξονας που θα συνδέσει την περιοχή με την Εγνατία Οδό και τη Θεσσαλονίκη, που μαζί με το τμήμα της Δράμας είναι «οι δύο σημαντικότερες εκκρεμότητες που υπάρχουν στο οδικό δίκτυο της Μακεδονίας».

Συνεχάρη τον δήμαρχο για τη διαχείριση «ενός μοναδικού φυσικού τόπου» όπως είναι τα Λουτρά της περιοχής και δήλωσε ότι θα είναι αρωγός στις προσπάθειες της αυτοδιοίκησης για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.

Στη διάρκεια της περιοδείας του, απευθυνόμενος σε νέους και απαντώντας σε ερωτήσεις που του έκαναν για την ανεργία, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η αντιμετώπισή της «είναι η προτεραιότητά μας».
Ο κ. Μητσοτάκης, θα συναντηθεί το απόγευμα με στελέχη και μέλη του κόμματός του, στα Γιαννιτσά.