Μπουτάρης: “Ευθύνη για τις ζημίες από τη νεροποντή υπάρχει σε όλους”

Ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι υπηρεσίες του δήμου τις ζημιές που προκλήθηκαν σε ολόκληρη την πόλη από τη χθεσινή έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 FM” υποστήριξε -μεταξύ άλλων- πως ο κεντρικός δήμος δεν έχει αρμοδιότητα για νερό, ρεύμα και χειμάρρους και μίλησε για ευθύνες όσων μπάζωσαν τα ρέματα.

“Η χθεσινή καταιγίδα ήταν εξαιρετικού μεγέθους. Είμαι 75 χρονών δεν θυμάμαι τη Θεσσαλονίκη να έχει υποστεί τέτοια καταστροφή. Έπεσαν 70 τόνοι νερό ανά στρέμμα σε μια ώρα. Πρακτικά σημαίνει ότι για να απορροφηθεί τόσο νερό από το υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο, θα έπρεπε το δίκτυο να έχει τη διατομή μιας σήραγγας του μετρό” δήλωσε ο κ.Μπουτάρης.

“Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος, διότι ο δήμος μετά τη μεγάλη νεροποντή αντέδρασε άμεσα, συμμάζεψε τα μπάζα και τα φερτά υλικά κατέβηκαν από τους χειμάρρους και έκανε το καθήκον του. Τα συνεργεία βγήκαν έξω, καθαρίστηκαν οι κοινόχρηστοι χώροι και μπορώ να πω πως μέχρι το βράδυ υπήρχε εικόνα ευταξίας στην πόλη. Από κει και πέρα οι ζημιές που έγιναν στα υπόγεια στις επιχειρήσεις είναι αναπόφευκτες, με την πυροσβεστική υπηρεσία να κάνει το καθήκον της” πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενες ευθύνες παραδέχτηκε πως “ευθύνη υπάρχει σε όλους, ακόμη και στον δήμο. Αλλά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Ούτε η ΕΥΑΘ είναι αρμοδιότητα του δήμου, ούτε η ΔΕΗ, οι χείμαρροι είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας”.

Παράλληλα, κατηγόρησε όλους όσοι «κοροϊδεύουν τη Θεσσαλονίκη ως ρεζίλι – σίτι”», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα ανθεκτικών πόλεων το “Resilient Cities”, το οποίο κάποιοι διανοητικά καθυστερημένοι το κοροϊδεύουν, γιατί λέγεται έτσι στα αγγλικά. Οι δικοί μας εξυπνάκηδες το λένε “ρεζίλι- σίτι”. Δεν είναι όμως έτσι. Αυτή τη δουλειά κάνει το πρόγραμμα. Προσπαθεί να προετοιμάσει τη Θεσσαλονίκη για μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως είναι πλημμύρες, πυρκαγιά, σεισμός, καταστροφές που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Πώς θα μπορέσουμε να τις προλάβουμε και να τις αντιμετωπίσουμε».

Επίσης, παραδέχτηκε πως «η Θεσσαλονίκη δεν είναι ακόμη ανθεκτική πόλη», προσθέτοντας πως με το συγκεκριμένο πρόγραμμα Resilient Cities, που ολοκληρώνεται το καλοκαίρι «θα έχουμε κάποια συμπεράσματα, για να προτείνουμε μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Μέτρα που δεν θα είναι μόνο η ενημέρωση του πολίτη και η πολιτική προστασία. Μη ξεχνάμε ότι τα ρέματα στη Θεσσαλονίκη έχουν μπαζωθεί. Πού θα βρει διέξοδο το νερό; Στους δρόμους. Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη των προηγούμενων γενεών που έκλεισαν τα ρέματα».

Για τα προβλήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης που άφησε η έντονη βροχόπτωση, ο κ.Μπουτάρης είπε πως «τέτοιου μεγέθους φυσικές καταστροφές δεν αντιμετωπίζονται γρήγορα. Και η ΕΥΑΘ και η ΔΕΗ δουλεύουν ακατάπαυστα για να αποκατασταθούν οι ζημιές».

Για τα σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης προανήγγειλε πως θα εισηγηθεί στις τεχνικές υπηρεσίες να τοποθετηθούν μικρές δεξαμενές νερού προκειμένου να μην υπάρξουν άλλη φορά προβλήματα από τις διακοπές της υδροδότησης με την υγιεινή και την ασφάλεια των μαθητών.

Τέλος, ο κ.Μπουτάρης ανέφερε πως εάν μέσα στα επόμενα 24ωρα δεν αναλάβει κάποιος φορέας την πρωτοβουλία για τη σύγκληση σύσκεψης αναφορικά με το τι συνέβη στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο μέλλον παρόμοια καιρικά φαινόμενα, θα το πράξει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

«Εάν δεν αναλάβει κάποιος άλλος την πρωτοβουλία θα το κάνει ο δήμος. Τα μπουρίνια τέτοιου μεγέθους είναι τρομακτικά. Να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο. Ο δήμος θα θέσει θέμα να συναντηθούμε και να πάρουμε άμεσα λύσεις» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Νωρίς το απόγευμα τα αποτελέσματα των υγειονολογικών ελέγχων για το πόσιμο νερό

Προσπάθειες για την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση της κατανομής του νερού σε περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος, οι οποίες χθες είχαν πολύωρες διακοπές, καταβάλει η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της τροφοδοσίας, η οποία όπως εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης, θα γίνει αφού ελεγχθούν τα αποτελέσματα των υγειονολογικών ελέγχων για την ποιότητα του πόσιμου ύδατος, περίπου στις 4 μετά το μεσημέρι.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, ο κ. Κρεστενίτης υπογράμμισε ότι τα προβλήματα υδροδότησης προκλήθηκαν από τη διακοπή τροφοδοσίας από το αντλιοστάσιο του Δενδροποτάμου, η οποία κρίθηκε απαραίτητη λόγω της υψηλής θολότητας του νερού μετά τη σφοδρή νεροποντή και την πλημμύρα στην περιοχή του αντλιοστασίου. Διευκρίνισε ότι μόνο μετά την πιστοποίηση των υγειονολογικών ελέγχων ότι το πόσιμο νερό είναι ασφαλές μπορεί αυτό να τροφοδοτήσει τη Θεσσαλονίκη.

«Είναι σημαντικό το νερό που πάει στην πόλη να είναι απολύτως ασφαλές ως πόσιμο. Το νερό που φτάνει στο αντλιοστάσιο του Δενδροποτάμου δεν έχουμε ακόμη πιστοποίηση από το εργαστήριο ότι είναι απολύτως ασφαλές. Έτσι, δυστυχώς προς το παρόν χύνεται στον Δενδροπόταμο και δεν τροφοδοτεί τη Θεσσαλονίκη» σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ και διευκρίνισε ότι το νερό «που τώρα διανέμεται, το οποίο προέρχεται από τον Αλιάκμονα, είναι απόλυτα ασφαλές».

Μέχρι τις 4 μετά το μεσημέρι, οπότε θα έχουν εξαχθεί τα αποτελέσματα των ελέγχων για την ποιότητα του πόσιμου νερού, θα συνεχίζεται η διευθέτηση και η κατανομή υδροδότησης σε περιοχές της Θεσσαλονίκης «Κάποιες περιοχές που είχαν χθες νερό, σήμερα έχουν διακοπή, από τις 6 το πρωί έγιναν οι χειρισμοί, προκειμένου το νερό να τροφοδοτήσει ανατολικές περιοχές κι αργότερα τη Μενεμένη και τους Αμπελόκηπους» είπε ο κ. Κρεστενίτης.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, γίνεται από το πρωί διανομή εμφιαλωμένου νερού σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία, ενώ τροφοδοτούνται με νερό και ορισμένα νοσοκομεία. «Έχει γίνει συνεννόηση με βυτιοφόρα πόσιμου νερού να ενισχύσουμε το νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς και την κλινική Κυανός Σταυρός, γίνεται ρύθμιση ώστε και το νοσοκομείο Ιπποκράτειο που έχει σήμερα εφημερία να μην έχει πρόβλημα νερού ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μεταφορά εμφιαλωμένου νερού σε νηπιαγωγεία και σχολεία» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ. Στην περιοχή του Δενδροποτάμου όπου βρίσκεται το αντλιοστάσιο η στάθμη του νερού για αρκετή ώρα είχε ανέβει στα 50 εκατοστά, είπε χαρακτηριστικά ο κ Κρεστενίτης.