Μυτιληναίος: Κατασκευή εργοστασίου αλουμίνας στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας

Σε επένδυση για την κατασκευή νέου εργοστασίου αλουμίνας στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας πρόκειται να προχωρήσει ο όμιλος Μυτιληναίος, επενδύοντας ποσό ύψους 400 εκατ. δολ. γνωστοποίησαν πηγές του ομίλου, την Πέμ[τη 1/6/2017, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Ο πρόεδρος του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ανακοίνωσε επίσης, την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 250 με 300 εκατ. ευρώ, καθώς και διοικητικό μετασχηματισμό στο πλαίσιο του οποίου ο ίδιος θα αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου και θα διατηρήσει την ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου.

Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι ο όμιλος είναι έτοιμος για το μεγάλο άλμα και ότι με το ομολογιακό δάνειο που πρόκειται να εκδοθεί εξασφαλίζεται η απαιτούμενη δύναμη πυρός. «Δεν υπάρχει κάτι στην Ελλάδα που να μάς ενδιαφέρει και να μην μπορούμε να το αποκτήσουμε», είπε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο της ενέργειας, ωστόσο σημείωσε (αναφερόμενος σε πιθανή εξαγορά λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ) ότι δεν μπορεί να γίνει πιο συγκεκριμένος, αν δεν προκηρυχθούν διαγωνισμοί και γίνουν συγκεκριμένοι οι όροι της πώλησης. Για τη ΛΑΡΚΟ, είπε, ότι δεν περιλαμβάνεται, πλέον, στις πρώτες προτεραιότητες του ομίλου.

Το ομολογιακό δάνειο που θα εκδοθεί ως το τέλος του μήνα θα έχει μορφή balloon payment, δηλαδή το κεφάλαιο θα εξοφληθεί στη λήξη του και θα αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού του ομίλου στο τέλος του χρόνου. Ο στόχος για το επιτόκιο είναι να κυμανθεί κοντά στο 3%. Μαζί με την επένδυση για την κατασκευή νέας μονάδας αλουμίνας, θα προχωρήσει και σχέδιο εκσυγχρονισμού της μονάδας παραγωγής αλουμινίου ύψους 100 εκατ. δολαρίων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων ο κύριος Μυτιληναίος, μεταξύ άλλων, είπε ότι «η δυνατότητα μιας οικονομίας να ανακάμψει, όταν έχει χάσει το 27% του ΑΕΠ, είναι τεράστια», ενώ μετέφερε τις εκτιμήσεις του επικεφαλής της Fairfax, Prem Watsa, σύμφωνα με τις οποίες «η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί με ρυθμό 5 ή ακόμη και 7%».