Νέα πτώση του τουρκικής λίρας

Η τουρκική λίρα εξασθένησε ξανά σήμερα, μετά από μία νευρική εβδομάδα που θύμισε την περυσινή κρίση της και θα μπορούσε να επηρεάσει τους Τούρκους στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής. Η λίρα υποχωρούσε 1% μετά από τη βουτιά 5% που έκανε την Πέμπτη. Η αδυναμία της, μετά από την ισχυρή ανάκαμψη που σημείωσε στις αρχές της εβδομάδας, αντανακλά την επαναφορά της ρευστότητας στη βασική αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, όπου οι επενδυτές χρησιμοποιούν τις ανταλλαγές νομισμάτων (swaps) για να καλύψουν και να τακτοποιήσουν θέσεις. Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στα 5,6400 δολάρια στις 09.33 σήμερα (ώρα Ελλάδας) από τα 5,5825 που έκλεισε χθες, όταν είχε υποχωρήσει έως τα 5,6465 δολάρια. Πέρυσι, η λίρα έκανε βουτιά σχεδόν 30% έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Μεταξύ μίας σειράς τακτικών που χρησιμοποιήθηκαν για τη σταθεροποίηση της κατάστασης μετά τις μαζικές πωλήσεις της λίρας την περασμένη Παρασκευή, η κυβέρνηση έδωσε οδηγία στις τράπεζες να «στεγνώσουν» προσωρινά από τουρκικές λίρες την αγορά του Λονδίνου, σύμφωνα με αξιωματούχους. Σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε αργά την Πέμπτη, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ είπε ότι οι τουρκικές τράπεζες παρέχουν δισεκατομμύρια λιρών σε ξένες αγορές και πρόσθεσε ότι έχει αρχίσει η ομαλοποίηση της κατάστασης στην αγορά, τόσο στην Τουρκία όσο και στο Λονδίνο.

Η εξάλειψη της ρευστότητας εκτόξευσε το επιτόκιο ανταλλαγής της λίρας στην αγορά του Λονδίνου στο επίπεδο – ρεκόρ του 1.200% την Τετάρτη, αλλά υποχώρησε στη συνέχεια σε πιο φυσιολογικά επίπεδα και διαμορφωνόταν στο 27% σήμερα, καθώς επανήλθαν οι ξένοι επενδυτές, από τους οποίους είχε στερηθεί η ρευστότητα σε λίρες. ‘Αλλα στοιχεία έδειξαν ότι το έλλειμμα του τουρκικού εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά 63,1% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο στα 2,13 δισ. δολάρια, με μία μικρή αύξηση των εξαγωγών σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.