να-μην-ξαναζήσει-η-κύπρος-άλλον-πόλεμο

Yποχρέωση όλων είναι να μην επιτρέψουμε να χαθούν οι θυσίες και να μην ξαναζήσει η Κύπρος άλλο πόλεμο» τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, με αφορμή την 43η μαύρη επέτειο από της τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή μεγάλου τμήματος του εδάφους της.

«Χρωστάμε πολλά σε πολλούς. Σε αυτούς, που πολέμησαν και χάσαμε, αλλά και σε αυτούς που πολέμησαν και είναι δίπλα μας φέροντας την αναπηρία και τις ουλές του πολέμου ως σημάδια πόνου και περηφάνιας. Στους αγνοούμενους και τους πρόσφυγες μας. Στους έντιμους πολίτες του τόπου μας που πλήρωσαν και πληρώνουν την εισβολή» τονίζει ο κ. Αναστασιάδης.

Kαι προσθέτει: «Είναι η δική μας υπόσχεση πως η θυσία τους, ο πόνος τους, δεν θα παν χαμένα, αλλά θα αποτελούν το φάρο που θα μας καθοδηγεί σε όλες μας τις πράξεις για το καλό της πατρίδας. Αποτελεί προτεραιότητα μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά σε αυτό τον τόπο να υπάρξει πόλεμος. Αυτή είναι και η βαθύτερη έννοια της προσπάθειας, που συνεχίζουμε να καταβάλλουμε προς επίλυση του Κυπριακού».

Με τη συμπλήρωση σήμερα 43 χρόνων από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, η Κύπρος καταδικάζει το έγκλημα, αποτίει φόρο τιμής στους πεσόντες και διατρανώνει την αποφασιστικότητά της για συνέχιση του αγώνα μέχρι τη δικαίωση.

Σε όλες τις πόλεις του ελευθέρου τμήματος της Κύπρου οργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες και δεήσεις για τους αγνοούμενους.

Στις 05:30 το πρωί, ώρα που άρχισε η εισβολή του «Αττίλα», ήχησαν οι σειρήνες.

Στις 08:00 παρουσία του προέδρου Αναστασιάδη και άλλων επισήμων, τελέστηκε στον Τύμβο Μακεδονίτισσας επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες, κατά την τουρκική εισβολή κα έγινε κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια έγινε μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο Β` αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γιώργος Βαρεμένος.

Το βράδυ οργανώνεται στο προεδρικό μέγαρο εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής με κύριο ομιλητή τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Θα ακολουθήσει συναυλία με τραγούδια για την Κύπρο και τους αγώνες της.

Πολιτικά κόμματα και οργανώσεις εξέδωσαν ανακοινώσεις καταδίκης της εισβολής. Ορισμένα από τα κόμματα ζητούν αλλαγή της στρατηγικής της ελληνοκυπριακής πλευράς, μετά το Κραν Μοντανά.