Ο ΕΦΚΑ διαψεύδει ότι «ηχούν κανόνια» – Στο 55% η εισπραξιμότητα εισφορών τον Μάρτιο

«Η συνολική εισπραξιμότητα κινείται εντός των προϋπολογιζόμενων στόχων» διευκρινίζει η διοίκηση του ΕΦΚΑ, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα στο φύλλο της Πέμπτης 18/5/2017 της εφημερίδας «Ελευθερία του Τύπου», με τίτλο «Στον ΕΦΚΑ ηχούν κανόνια».

Ειδικότερα, στη διάψευση σημερινού δημοσιεύματος που κάνει λόγο για απώλεια εσόδων από μη μισθωτούς ασφαλισμένους προχώρησε η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η συνολική εισπραξιμότητα κινείται εντός των προϋπολογιζόμενων στόχων.

Συγκεκριμένα, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθερία του Τύπου, με τίτλο «Στον ΕΦΚΑ ηχούν κανόνια», η διοίκηση του Φορέα απαντά ότι «τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ διαψεύδουν αστήρικτο δημοσίευμα».

Όπως αναφέρει, «οι απαιτητές εισφορές από μη μισθωτούς ασφαλισμένους, κατά το Α’ τρίμηνο 2017, ανέρχονται στα 750 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών έχουν εισπραχθεί 463 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 61,7%, το οποίο κινείται εντός του προϋπολογισμένου στόχου. Ως εκ τούτου, τόσο ο τίτλος, όσο και το περιεχόμενο του άρθρου, είναι αστήριχτα και παραπλανητικά. Πολλώ δε μάλλον, αν ληφθεί υπόψη ότι οι εισφορές μη μισθωτών αντιστοιχούν σε ποσοστό 23% του συνόλου των εισφορών, οι δε εισπράξεις των εισφορών από μισθωτούς ασφαλισμένους, για το ίδιο χρονικό διάστημα, κινούνται με αύξηση 12%».

«Συμπερασματικά, η συνολική εισπραξιμότητα κινείται εντός των προϋπολογιζόμενων στόχων και κάθε άλλη ερμηνεία αποτελεί αυθαίρετη εκτίμηση του συντάκτη του δημοσιεύματος», τονίζει η διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Στο 55% η εισπραξιμότητα εισφορών τον Μάρτιο

Συνεχίστηκε τον Μάρτιο η καθοδική πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ από τις εισφορές μη μισθωτών, με την εισπραξιμότητα να θυμίζει πλέον παλαιότερες εποχές. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έως την προηγούμενη Παρασκευή, τελευταία ημέρα πληρωμών για τις εισφορές Μαρτίου, είχαν εισπραχθεί περίπου 140 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, πρόκειται για τον δεύτερο μήνα καθόδου, καθώς μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου η εισπραξιμότητα στα έσοδα του ΕΦΚΑ από τις εισφορές των μη μισθωτών υποχώρησε κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, εκδόθηκαν 1.414.520 ειδοποιητήρια και τον Ιανουάριο καταβλήθηκαν 173,1 εκατ. ευρώ έναντι απαιτητού ποσού 250 εκατ. ευρώ, ήτοι το 69,29%.

Τον Φεβρουάριο εξοφλήθηκε το 60,1% (151,5 εκατ. ευρώ) από τα συνολικά 252 εκατ. που απαιτήθηκαν και τον Μάρτιο, σύμφωνα με πληροφορίες –καθώς ο ΕΦΚΑ δεν δημοσιοποιεί επίσημα στοιχεία– η εισπραξιμότητα έπεσε ακόμη χαμηλότερα γύρω στο 55%, με τις εισπράξεις να εκτιμώνται σε περίπου 140 εκατ. ευρώ.

Η πτώση των εσόδων του υπερταμείου ήταν σύμφωνα με τους ειδικούς αναμενόμενη, καθώς δεν υπάρχει κίνητρο για τους χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, προκειμένου να παραμείνουν εντός του συστήματος και να καταβάλουν έστω τις τρέχουσες εισφορές τους. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν, η φθίνουσα πορεία των εσόδων θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, όταν θα αποσταλούν σε περίπου 250.000 αυτοαπασχολουμένους και οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης (7%) και εφάπαξ (4%).