Βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος απήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών για την υπόθεση της εταιρίας «Ιατρική Τεχνολογική Ελληνική Τράπεζα Βλαστοκυττάρων ΑΕ» με διακριτικό τίτλο «Stem-Health Hellas» που έκλεισε το περασμένο καλοκαίρι.

Ειδικότερα, κακουργηματικές ποινικές διώξεις κατά 19 ατόμων υπευθύνων της εταιρίας «Stem-Health Hellas», που είχε ως αντικείμενο τη συντήρηση βλαστοκυττάρων άσκησε η Εισαγγελία της Αθήνας μετά την οικονομική της κατάρρευση, που άφησε έκθετους χιλιάδες που είχαν πληρώσει αδρά για να συντηρηθούν βλαστοκύτταρα για τα επόμενα χρόνια σε περίπτωση θα ήθελαν να τα χρησιμοποιήσουν.

Η δίωξη αφορά και τους εκπροσώπων μεγάλου ομίλου παροχής υπηρεσιών υγείας στο οποίο ανήκε η εν λόγω εταιρία μέχρι το 2013. Η ποινική δίωξη αφορά αδικήματα, όπως απάτη, και άμεση συνέργεια σε απάτη με τις επιβαρυντικές περιστάσεις που προβλέπει ο νόμος.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά από έρευνα που διενεργήθηκε με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος 19 προσώπων, υπευθύνων της εταιρείας βλαστοκυττάρων, όσο και κατά των εκπροσώπων του ομίλου «Υγεία» στον οποίο ανήκε μέχρι το 2013 η εν λόγω τράπεζα.

Η δίωξη που ασκήθηκε αφορά τα κακουργήματα της:
απάτης κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία και της άμεσης συνέργειας στην απάτη. Σύμφωνα με την δίωξη, το βασικό αδίκημα βαραίνει τόσο τους υπευθύνους της STAM HEALTH, όσον αφορά το διάστημα από το 2013 και μετά, όσο και αυτούς του «Υγεία» για το διάστημα πριν το 2013. Επίσης, οι εκπρόσωποι του «Υγεία» βαρύνονται με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην απάτη, σε ό,τι αφορά το διάστημα 2013- 2017.