Πορείες και συγκεντρώσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Κινητοποιήσεις ομάδων πολιτών και οργανωμένων οπαδών αθλητικών συλλόγων πραγματοποιήθηκαν από το πρωί της Κυριακής 11 Μαρτίου 2018 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι πολίτες, οι οποίοι ζητούν την παραίτηση του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, εξαιτίας των τοποθετήσεων και δηλώσεων, που έχει κάνει για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ. Οι περίπου 130 διαμαρτυρόμενοι, κρατώντας ελληνικές σημαίες, φώναξαν συνθήματα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας, ενώ αποχώρησαν στη 1.30μ.μ., με πρόθεση να καταθέσουν αύριο σχετικό ψήφισμα κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ στην πλατεία Αριστοτέλους έχουν συγκεντρωθεί περί τους 800 οπαδούς του ΠΑΟΚ, οι οποίοι στις 3.30 μ.μ. θα κατευθυνθούν μαζικά στο γήπεδο ποδοσφαίρου στην Τούμπα για τον αγώνα με την ΑΕΚ.

Μετά τη 1 μ.μ. , εξάλλου, περίπου 300 οπαδοί της ομάδας του Άρη, ξεκινώντας από το γήπεδο του συλλόγου στην οδό Παπαναστασίου πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας, κινούμενοι ανατολικά και αποκλείοντας την κυκλοφορία των οχημάτων σε κεντρικές οδούς της πόλης, όπως η λεωφόρος Κ.Καραμανλή. Αφορμή για την κινητοποίηση αποτέλεσε η απόφαση αναβολής -για λόγους τήρησης της τάξης- του προγραμματισμένου για σήμερα αγώνα Άρης-ΠΑΟΚ στο μπάσκετ, λόγω των αυξημένων αστυνομικών μέτρων για την αποφυγή επεισοδίων, ενόψει του ποδοσφαιρικού ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, σήμερα το απόγευμα.

Λίγα άτομα, τέλος, συγκεντρώθηκαν μετά τις 2 μ.μ. στο προξενείο της Τουρκίας, επί της οδού Αγίου Δημητρίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία.

Εν μεταξύ σε δύο συλλήψεις οδήγησαν οι προσαγωγές οκτώ ατόμων, που έγιναν στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης στη διάρκεια της νύχτας. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν κάποια από τις συλλήψεις ή προσαγωγές σχετίζεται με την ρίψη μολότοφ και πρόκληση φθορών σε τρία αυτοκίνητα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, κοντά στο τουρκικό προξενείο.