Προανακριτική για Παπαντωνίου

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι τελέστηκε το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική ενέργεια, με πλείονες τρόπους, και οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν», αναφέρει η κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ σχετικά με τη συγκρότηση της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην υπουργό Άμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου, που κατατέθηκε σήμερα το πρωί, με πρώτον υπογράφοντα τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική ενέργεια θεωρείται και το «κλειδί» που απομακρύνει το ενδεχόμενο οι υποθέσεις να έχουν παραγραφεί, λόγω των προθεσμιών που ορίζει το Σύνταγμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι υπογράφοντες την πρόταση συγκρότησης της προανακριτικής επιτροπής σημειώνουν πως «οι πλείστοι τρόποι τέλεσης του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων, όπως είναι η κατοχή περιουσίας και η διακίνησή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, συνιστούν εγκλήματα διαρκή, των οποίων η τέλεση συνεχίζεται και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα παραγραφής, πριν τη λήξη της διάρκειάς τους».

Με βάση αυτό το σκεπτικό, άλλωστε, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υπογραμμίζουν ότι το όνομα του πρώην υπουργού, Ι. Παπαντωνίου, αναγράφεται σε λίστα καταθετών εξωτερικού μεγάλων χρηματικών ποσών (1,3 εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα HSBC στο όνομα της συζύγου του), αλλά και ότι έχει καταδικαστεί με αμετάκλητη απόφαση για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του οικονομικού έτους 2009, ενώ φαίνονται να υπάρχουν εις βάρος του και άλλες ποινικές καταδίκες για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες προηγουμένων ετών.

Παπαντωνίου: «Άθλιο πυροτέχνημα» η σύσταση προανακριτικής για τα εξοπλιστικά

Για «άθλιο πυροτέχνημα, που εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες» κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, αναφερόμενος στη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για έξι δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή και οι οποίες αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα την περίοδο υπουργίας του.

«Επί 14 χρόνια όλες οι συμβάσεις του Υπουργείου Άμυνας έχουν υποστεί εξονυχιστικό έλεγχο από διοικητικές και δικαστικές αρχές, χωρίς να έχει βρεθεί καμία απολύτως ένδειξη -ή υποψία ένδειξης- παράνομων ή παράτυπων ενεργειών ή παραλείψεών μου. Εξάλλου, όλες οι συμβάσεις υλοποιήθηκαν, χωρίς τροποποίηση, από τις επόμενες κυβερνήσεις», τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Παπαντωνίου

Επιπλέον σημειώνει ότι με «κυβερνητική πλειοψηφία» επιχειρείται «επικοινωνιακή κάλυψη του αδιέξοδου της πολιτικής της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από την εξέλιξη της οικονομίας και τη συσσώρευση προβλημάτων με αιχμή την τρέχουσα διαπραγμάτευση με τους δανειστές», και στοχοποίηση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης», αλλά και δική του, καθώς και όλων όσοι υπηρετήσαμε τη χώρα προωθώντας αποτελεσματικά το εθνικό συμφέρον από θέσεις ευθύνης».

Ήδη, η ΝΔ, το Ποτάμι, το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ένωση Κεντρώων απάντησαν ότι θα πουν «ναι» στη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής και φαίνεται πως είναι, πλέον, θέμα χρόνου να προσδιοριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής της σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια για τη λήψη απόφασης.

Το Σύνταγμα (άρθρο 86) ορίζει ότι η Βουλή, με απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διαφορετικά, η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Στη συνέχεια, το πόρισμα της επιτροπής θα εισαχθεί στην Oλομέλεια της Βουλής, η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Η Βουλή μπορεί να ασκήσει την αρμοδιότητά της (σσ: να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους) μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου, που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος (σσ: οι υπογράφοντες, όμως, την πρόταση ζητούν έρευνα για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες που είναι διαρκές).

Οι υποθέσεις

Η πρόταση συγκρότησης ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης κατατέθηκε στη Βουλή από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μετά τις έξι ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και όλες αφορούν τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου, στον οποίο αποδίδονται, με τα σχετικά βουλεύματα, πράξεις απιστίας που επέφεραν μεγάλη οικονομική ζημία για το ελληνικό Δημόσιο. Τα αδικήματα σχετίζονται με τα εξοπλιστικά προγράμματα της προμήθειας 170 αρμάτων μάχης Leopard, δώδεκα επιθετικών ελικοπτέρων Apache, τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών τύπου «S», συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και 20 μεταφορικών ελικοπτέρων NH90.

Τα εγκλήματα της απιστίας φέρεται να έχουν τελεστεί από το 2001 έως το 2004, ενώ η δεύτερη τακτική σύνοδος της ΙΑ βουλευτικής περιόδου περατώθηκε στις 28-09-2006 και σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 86 του Συντάγματος, η Βουλή μπορεί να ασκήσει την αρμοδιότητά της για την άσκηση δίωξης μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος. Όπως, όμως, τονίζουν οι υπογράφοντες την πρόταση «ανεξαρτήτως του αξιοποίνου ή μη (λόγω παρελεύσεως της τασσόμενης προθεσμίας) των εγκλημάτων απιστίας, από τις δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή, προκύπτει ότι σε μία περίπτωση ερευνάται τέλεση εγκλήματος νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα». Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι «σε όλες τις περιπτώσεις έχουν γίνει γνωστές περιστάσεις, από τις οποίες θα μπορούσαν να συναχθούν ενδείξεις παραγωγής περιουσιακού οφέλους από την πράξη της απιστίας και στη συνέχεια νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

«Ναι» από τη ΝΔ στην προανακριτική

«Ναι» λέει η ΝΔ στην πρόταση για τη συγκρότηση προανακριτής επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα. «Όλα στο φως», τόνιζαν πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ναι» από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Θετική είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη στην πρόταση σχετικά με τη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά, όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ωστόσο, διέκρινε υστεροβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως δεν υποβάλλει αυτήν την πρόταση για να χυθεί άπλετο φως, αλλά ως αντιπερισπασμό προς την πολιτική πραγματικότητα. «Εμείς, θα παλέψουμε για τη διαφάνεια και την αλήθεια. Λέμε κανένας συμψηφισμός, αλλά εσείς φέρνετε τώρα εδώ την πρόταση αυτή, γιατί δεν έχετε τι να πείτε για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά -που σας βάζουν και το λοκ άουτ στο τραπέζι- για το αφορολόγητο. Πάτε στη διαφθορά επειδή σας βόλεψε η έντεχνη φυλάκιση του Τσοχατζόπουλου για την ύφεση και νομίζετε ότι με αυτόν τον τρόπο θα ξαναγράψετε παλιές ιστορίες», τόνισε ο κ. Λοβέρδος στην Ολομέλεια, όπου συζητείται επερώτηση της ΝΔ για το ασφαλιστικό.

Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε πως όταν πρόκειται για ξέπλυμα δεν χρειάζεται η Βουλή, λειτουργεί η δικαιοσύνη αυτοτελώς και αυτονόμως, αλλά «εσείς θέλετε να ξαναστήσετε σκηνικό», υπογράμμισε απευθυνόμενος προς τα έδρανα του κυβερνώντος κόμματος.

«Ναι» από ΚΚΕ

«Ναι» στη συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα, δηλώνει το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, πριν από λίγο, αναφέρεται ότι «η ΚΟ του ΚΚΕ θα ψηφίσει το αίτημα σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα και θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή, με βάση και τα στοιχεία που υπάρχουν».

«Ναι» από την Ένωση Κεντρώων

Θετικά ανταποκρίνεται η Ένωση Κεντρώων στην πρόταση περί σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά, όπως ανέφεραν πηγές του κόμματος.

«Ναι» λέει ο Στ. Θεοδωράκης

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεσμεύτηκε ότι το Ποτάμι στηρίζει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά την περίοδο που ήταν υπουργός Άμυνας ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Με ανάρτηση στο Twitter σημειώνει: «Το Ποτάμι λέει ναι στην προανακριτική για τα εξοπλιστικά της περιόδου Παπαντωνίου. Η κοινωνία ζητάει απαντήσεις έστω και με καθυστέρηση».