Προσοχή όταν «τραβάτε» το καζανάκι της τουαλέτας

Αν τραβήξετε το καζανάκι της τουαλέτας χωρίς να έχετε κατεβάσει πρώτα το καπάκι, δεκάδες σταγονίδια με επικίνδυνα βακτηρίδια θα εκτοξευθούν ακόμα και 25 εκατοστά πάνω από το κάθισμα, μολύνοντας και τις γύρω επιφάνειες.  Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων του Λιντς, έκανε πειράματα σε τουαλέτες νοσοκομείων και ανίχνευσε το κολοβακτηρίδιο Clostridium difficile, το οποίο προκαλεί σοβαρή διάρροια.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017, 23:10

Η λοίμωξη είναι συχνότερη σε ασθενείς που είχαν προηγουμένως λάβει αντιβιοτικά, τα οποία καταστρέφουν τα ανταγωνιστικά μικρόβια του εντέρου. Για το λόγο αυτό, το Clostridium difficile απαντάται συχνότερα στους χώρους των νοσοκομείων.

«Οι μέγιστοι αριθμοί C.difficile καταγράφηκαν σε δείγματα αέρα που λήφθηκαν αμέσως μετά την απόπλυση της λεκάνης. Μειώθηκαν κατά οκτώ φορές έπειτα από 60 λεπτά και κατά περαιτέρω τρεις φορές έπειτα από 90 λεπτά» αναφέρουν σε έκθεσή τους οι ερευνητές.  «Οι συμβατικές τουαλέτες χωρίς καπάκι αυξάνουν τον κίνδυνο περιβαλλοντικής μόλυνσης από Clostridium difficile και προτείνουμε να αποθαρρύνεται η χρήση τους» αναφέρουν. Εκτιμούν μάλιστα ότι τα ευρήματά τους επεκτείνονται θεωρητικά και στις τουαλέτες των σπιτιών.

Όπως υπενθυμίζει το αμερικανικό δίκτυο ABC, το θέμα της μόλυνσης από το νερό της τουαλέτας είχε απασχολήσει ένα επεισόδιο της σειράς Myth Busters το 2004. Και σε αυτή την περίπτωση, σταγονίδια από τη λεκάνη είχαν βρεθεί σε επιφάνειες που βρίσκονταν σε σχετικά μεγάλη απόσταση, ακόμα και πάνω στις οδοντόβουρτσες. Η εκπομπή επισήμαινε πάντως ότι βακτήρια του παχέος εντέρου βρέθηκαν ακόμα και στις «οδοντόβουρτσες ελέγχου», οι οποίες είχαν απομακρυνθεί από το  μπάνιο πριν τραβηχτεί το καζανάκι.

«Πολύς κόσμος δεν το ξέρει, είναι όμως σημαντικό» σχολιάζει τώρα ο Δρ Ουίλιαμ Σάφνερ, καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt.

«Απλά θυμηθείτε: κατεβάστε το καπάκι πριν τραβήξετε το καζανάκι και πλένετε πάντα τα χέρια σας».