Πτώση του δολαρίου και άνοδος του ευρώ μετά τις δηλώσεις Ντράγκι (upd)

Η πτώση του δολαρίου επιδεινώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 25 Ιανουαρίου 2018, καθώς ο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι (Mario Draghi) εξέφρασε μικρή  ανησυχία για τη άνοδο του ευρώ, ωθώντας το κοινό νόμισμα σε υψηλό τριών ετών. Οι αμερικανικές μετοχές εμφάνιζαν κέρδη από την ώθηση στις συναλλαγές εξαιτίας του ασθενέστερου δολαρίου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επαναβεβαίωσε σήμερα την πολιτική της, υποσχόμενη να κρατήσει τα επιτόκια σταθερά πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των αγορών ομολόγων και διατηρώντας τη δέσμευση για αύξηση των αγορών αυτών, εάν χρειαστεί.

Η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους, επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να πραγματοποιεί μηνιαίες αγορές ομολόγων, ύψους 30 δισεκ. ευρώ το μήνα, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και είπε ότι είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος ή και τη διάρκεια του προγράμματος αγορών ομολόγων εάν επιδεινωθούν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Το ενδιαφέρον στράφηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 15:30 ώρα Ελλάδος ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, κατά την οποία και ερωτήθηκε για την άνοδο που έχει σημειώσει το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Το δολάριο σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση εδώ και 18 μήνες και το ευρώ έφτασε τα 1,25 δολάρια για πρώτη φορά μετά το 2014, όταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης ενισχύει την εμπιστοσύνη ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα επιταχυνθεί. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν ανέφερε ότι ένα ασθενέστερο δολάριο είναι «καλό για εμάς», λέγοντας ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στην τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο  επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, προειδοποίησε σήμερα ότι η εκτίναξη του ευρώ είναι μία πηγή αβεβαιότητας και δήλωσε ότι η Τράπεζα μπορεί να χρειασθεί να αναθεωρήσει τη στρατηγική της, αν οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων οδηγήσουν σε αλλαγή των νομισματικών συνθηκών.

Οι επενδυτές περίμεναν με αγωνία τις δηλώσεις του Ντράγκι για το ευρώ, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια και την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στήβεν Μνούτσιν, αναφέρθηκε χθες στα οφέλη από ένα αδύναμο δολάριο. Αυτό οδήγησε σε ράλι του ευρώ σε υψηλά επίπεδα τριετίας, απειλώντας την πολιτική της ΕΚΤ για την αύξηση του πληθωρισμού.

Ο Ντράγκι είπε ότι το ευρώ ανατιμήθηκε εν μέρει λόγω «της χρήσης διατυπώσεων σε συζήτηση για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες που δεν αντανακλά όσα έχουν συμφωνηθεί». Αυτή η δήλωση ήταν μία αναφορά στη σύνοδο του ΔΝΤ τον Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον, όπου οι χώρες είχαν συμφωνήσει να «απέχουν από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και… να μη θέτουν στόχους για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες για ανταγωνιστικούς σκοπούς».

«Εάν όλα αυτά πρόκειται να οδηγήσουν σε μία μη επιθυμητή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μας… τότε θα πρέπει να σκεφθούμε για τη στρατηγική της νομισματικής πολιτικής μας», σημείωσε ο Ντράγκι.

Η ισοτιμία του ευρώ αυξήθηκε και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης αυξήθηκαν.

Ο Ντράγκι είπε, επίσης, ότι υπάρχουν «πολύ λίγες» πιθανότητες μίας αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος και προσέθεσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι σήμερα υποτονικές αλλά θα αυξηθούν μεσοπρόθεσμα.

Το ευρώ έκλεισε την Τετάρτη 24-1-2018 σε υψηλό τριών ετών στο 1,2415 δολάριο. Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Ντράγκι, στις 20:12 το βράδυ της Πέμπτης 25-1-2018, το ευρώ διαπραγματευόταν με υψηλά κέρδη 0,76% στο 1,2502 με το δολάριο, έχοντας καταγράψει υψηλό ημέρας στο 1,2537.