Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για ρύθμιση οφειλών έως 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ

«Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για ρύθμιση οφειλών έως 30.000 ευρώ στον e-ΕΦΚΑ. Αυτό σημαίνει πως όλοι οι συμπολίτες μας που έχουν χρέη έως 30.000 ευρώ θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν. Δίνουμε έτσι τη δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες να λάβουν σύνταξη και με οφειλές έως 30.000 ευρώ ή 10.000 ευρώ αν είναι αγρότες ορίζοντας ότι για το επιπλέον ποσό η παρακράτηση θα είναι στο 60% της σύνταξης και στη συνέχεια θα δίνεται η δυνατότητα για 60 δόσεις όπως ισχύει και σήμερα. Σημειώνεται ότι πριν τη συγκεκριμένη ρύθμιση οι ελεύθεροι επαγγελματίες που χρωστούσαν πάνω από 20.000 ευρώ ή αγρότες που όφειλαν πάνω από 6.000 ευρώ στον e-ΕΦΚΑ θα έπρεπε για να λάβουν τη σύνταξη να καταβάλουν το υπερβάλλον ποσό εφάπαξ μέσα σε δύο μήνες», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που ξεκινάει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ για την έμφυλη βία και την παρενόχληση. «Ενημερωτικές πινακίδες αναρτώνται στα μέσα μαζικής μεταφοράς οι οποίες ενημερώνουν το κοινό για την έμφυλη βία και την παρενόχληση στις οποίες αναφέρεται η τηλεφωνική γραμμή 15900 όπου μπορούν να απευθύνονται τα θύματα. Σημειώνεται ότι ειδικά για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας υπάρχουν ειδικά γραφεία αντιμετώπισης στις αστυνομικές διευθύνσεις, τα οποία θα φτάσουν τα 63 στο τέλος του μήνα, έχει τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή Panic Button η οποία έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, ενώ ειδικά Συμβουλευτικά Κέντρα παρέχουν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης».

Οι φωτιές ήταν το επόμενο θέμα της ενημέρωσης και ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «το Σαββατοκύριακο οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν άμεσα, προτού προλάβουν να επεκταθούν, 48 πυρκαγιές. Οι πιο σημαντικές ήταν στο Σοφό Ασπροπύργου, στην Εθνική Οδό Αθηνών- Λαμίας στη Βοιωτία, στο Μετόχι Μεγάρων όπου συνελήφθη μελισσοκόμος ως υπαίτιος της φωτιάς από αμέλεια, στο άλσος Βεϊκου- μια πυρκαγιά με μεγάλη επικινδυνότητα καθώς εκδηλώθηκε μέσα στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας-, για την οποία έχουν ήδη γίνει 3 προσαγωγές και στην περιφερειακή Αιγάλεω όπου συνελήφθη Τούρκος υπήκοος για κατ’ εξακολούθηση εμπρησμούς από πρόθεση στην ίδια περιοχή». Επεσήμανε πως ο «Τούρκος υπήκοος, ο οποίος είναι αιτών άσυλο, θα οδηγηθεί σήμερα στον Εισαγγελέα, ενώ από την πρώτη στιγμή- εκτός από την Διεύθυνση Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος- έχουν επιληφθεί και οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας.

Όπως έχει επαναλάβει και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με τους εμπρηστές θα είμαστε αμείλικτοι. Πάνω από όλα είναι η προάσπιση της ανθρώπινης ζωής, οι περιουσίες των συμπολιτών μας και η προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας», υπογράμμισε.

Μίλησε επίσης για την «ενίσχυση της Τροχαίας Θεσσαλονίκης με επιπλέον 100 αστυνομικούς με στόχο τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας στους δρόμους της πόλης που ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Εδώ και λίγους μήνες μάλιστα, οι αστυνομικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης έχουν ενισχυθεί με 530 άτομα, που συγκροτούν τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας με στόχο να θωρακιστεί η ασφάλεια όλων των πολιτών».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «εγκαινιάστηκε η νέα οδική γέφυρα του Ευήνου, από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα. Η νέα γέφυρα, η οποία είχε καταστραφεί τον Δεκέμβριο του 2021 από ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Αιτωλοακαρνανία, δίνει οριστική λύση στην επανασύνδεση της παλαιάς εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων και αποκαθιστά την ομαλή πρόσβαση στους οικισμούς που βρίσκονται στις εκβολές του ποταμού. Συνεχίζουμε, με ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα, να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις με ταχύτητα και να απαντάμε στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, με έργα ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες και τη φθορά από το χρόνο. Μεγάλα και μικρότερα έργα υποδομής που ξεπάγωσαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τώρα παραδίδονται με στόχο την βελτίωση των υποδομών σε όλη τη χώρα, την διευκόλυνση και την ασφάλεια των πολιτών».

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση, πριν δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «ο πρωθυπουργός αύριο, Τρίτη 28 Μαΐου στις 12:30 θα επισκεφτεί την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Την Τετάρτη 29 Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς.

Την ίδια ημέρα, στις 11:30 ο πρωθυπουργός θα υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθεί η ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας, κάτι που είχε συζητηθεί και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Κατάρ στο τέλος Φεβρουαρίου, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις».

Αναλυτικά στην εισαγωγική τοποθέτησή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

«Δημοσιεύθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση για ρύθμιση οφειλών έως 30.000 ευρώ στον e-ΕΦΚΑ. Αυτό σημαίνει πως όλοι οι συμπολίτες μας που έχουν χρέη έως 30.000 ευρώ θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.

Δίνουμε, έτσι, τη δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες να λάβουν σύνταξη και με οφειλές ως 30.000 ευρώ ή 10.000 ευρώ αν είναι αγρότες, ορίζοντας ότι για το επιπλέον ποσό η παρακράτηση θα είναι στο 60% της σύνταξης και στη συνέχεια θα δίνεται η δυνατότητα για 60 δόσεις, όπως ισχύει και σήμερα.

Σημειώνεται ότι πριν τη συγκεκριμένη ρύθμιση ελεύθεροι επαγγελματίες που χρωστούσαν πάνω από 20.000 ευρώ ή αγρότες που όφειλαν πάνω από 6.000 ευρώ στον e-ΕΦΚΑ, θα έπρεπε, για να λάβουν τη σύνταξη, να καταβάλουν το υπερβάλλον ποσό εφάπαξ μέσα σε 2 μήνες.

Καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ξεκινά το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ για την έμφυλη βία και την παρενόχληση.

Ενημερωτικές πινακίδες αναρτώνται στα μέσα μαζικής μεταφοράς οι οποίες ενημερώνουν το κοινό για την έμφυλη βία και την παρενόχληση στις οποίες αναφέρεται η τηλεφωνική γραμμή 15900 όπου μπορούν να απευθύνονται τα θύματα.

Σημειώνεται ότι ειδικά για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας υπάρχουν ειδικά γραφεία αντιμετώπισης στις Αστυνομικές διευθύνσεις, τα οποία θα φτάσουν τα 63 στο τέλος του μήνα, έχει τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή Panic Button η οποία έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, ενώ ειδικά Συμβουλευτικά Κέντρα παρέχουν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.

Το Σαββατοκύριακο οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν άμεσα, προτού προλάβουν να επεκταθούν, 48 πυρκαγιές. Οι πιο σημαντικές ήταν στο Σοφό Ασπροπύργου, στην Εθνική Οδό Αθηνών- Λαμίας στη Βοιωτία, στο Μετόχι Μεγάρων όπου συνελήφθη μελισσοκόμος ως υπαίτιος της φωτιάς από αμέλεια, στο άλσος Βεϊκου- μια πυρκαγιά με μεγάλη επικινδυνότητα καθώς εκδηλώθηκε μέσα στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας-, για την οποία έχουν ήδη γίνει 3 προσαγωγές και στην περιφερειακή Αιγάλεω όπου συνελήφθη Τούρκος υπήκοος για κατ’ εξακολούθηση εμπρησμούς από πρόθεση στην ίδια περιοχή.

Ο Τούρκος υπήκοος, ο οποίος είναι αιτών άσυλο, θα οδηγηθεί σήμερα στον Εισαγγελέα, ενώ από την πρώτη στιγμή- εκτός από την Διεύθυνση Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος- έχουν επιληφθεί και οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας.

Όπως έχει επαναλάβει και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με τους εμπρηστές θα είμαστε αμείλικτοι. Πάνω από όλα είναι η προάσπιση της ανθρώπινης ζωής, οι περιουσίες των συμπολιτών μας και η προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας.

Την ενίσχυση της Τροχαίας Θεσσαλονίκης με επιπλέον 100 αστυνομικούς με στόχο τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας στους δρόμους της πόλης ανακοίνωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Εδώ και λίγους μήνες μάλιστα, οι αστυνομικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης έχουν ενισχυθεί με 530 άτομα, που συγκροτούν τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας με στόχο να θωρακιστεί η ασφάλεια όλων των πολιτών.

Εγκαινιάστηκε η νέα οδική γέφυρα του Ευήνου, από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα. Η νέα γέφυρα, η οποία είχε καταστραφεί τον Δεκέμβριο του 2021 από ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Αιτωλοακαρνανία, δίνει οριστική λύση στην επανασύνδεση της παλαιάς εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων και αποκαθιστά την ομαλή πρόσβαση στους οικισμούς που βρίσκονται στις εκβολές του ποταμού. Συνεχίζουμε, με ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα, να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις με ταχύτητα και να απαντάμε στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, με έργα ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες και τη φθορά από το χρόνο. Μεγάλα και μικρότερα έργα υποδομής που ξεπάγωσαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τώρα παραδίδονται με στόχο την βελτίωση των υποδομών σε όλη τη χώρα, την διευκόλυνση και την ασφάλεια των πολιτών.

Αύριο, Τρίτη 28 Μαΐου ο Πρωθυπουργός στις 12:30 θα επισκεφτεί την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Την Τετάρτη 29 Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς.

Την ίδια ημέρα, στις 11:30 ο Πρωθυπουργός θα υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθεί η ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας, κάτι που είχε συζητηθεί και κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Κατάρ στο τέλος Φεβρουαρίου, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ωραιοποιεί ένα μέρος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που σφάζει ανθρώπους και σκοτώνει ανελέητα αμάχους»

«Η αντιπολίτευση ακολουθεί δύο επί μέρους στρατηγικές στο θέμα της ακρίβειας. Η μια είναι να τάζει στους πάντες τα πάντα, ακοστολόγητα προγράμματα, λεφτά από λεφτόδεντρα, λες και παίζει monopoly με λεφτά τα οποία δεν υπάρχουν. Και η δεύτερη τακτική είναι fake news, ψέματα, αλλοίωση της πραγματικότητας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Είναι σημαντικό να συζητάμε πόσο κάνει το λάδι, η φέτα, αρκεί να μην παραποιούμε τις δηλώσεις των πολιτικών αντιπάλων, να μην κάνουμε έμμεση ή άμεση μονταζιέρα» προσέθεσε.

«Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω. Δεν μπορεί να αιωρείται ένα ψέμα, να μην απαντάται οποιαδήποτε αιτίαση μόνο και μόνο για να δημιουργούνται εντυπώσεις στους πολίτες» σημείωσε και επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός στη Βουλή παρέθεσε ένα επίσημο έγγραφο του ΙΕΛΚΑ το οποίο έκανε σύγκριση τιμών πάνω σε μια συσκευασία 500 γραμμαρίων. «Ο πρωθυπουργός συνέκρινε ίδιο προϊόν, ίδια ποσότητα. Ούτε είπε στη Βουλή ότι η φέτα το κιλό έχει 6,28» επισήμανε.

Επίσης είπε ότι στις ευρωεκλογές η κυβέρνηση θέλει «να πορευθούμε με βάση το τι θέλουμε να κάνουμε για την Ευρώπη, τη θέση της χώρας στην Ευρώπη». «Αλλά δεν πρόκειται να αφήσουμε την παραμικρή σπιθαμή στην αντιπολίτευση να εξαπατά τους πολίτες» υπογράμμισε.

«Κάθε έρευνα κάθε πραγματογνωμοσύνη που εμπλουτίζει τη δικογραφία με υλικό είναι σημαντική για να πέσει φως στην υπόθεση» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα Τέμπη και προσέθεσε: «Δεν μπορώ να σχολιάσω μια πληροφορία, ένα δημοσίευμα, θα πω όμως ότι κάθε τι που συμβαίνει είναι προς το καλό της υπόθεσης. Να μην μένουν αναπάντητα ερωτήματα, να γνωρίζουν οι συγγενείς των θυμάτων, οι διάδικοι της υπόθεσης την πραγματικότητα» .

«Επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης, λόγω της βούλησης της κυβέρνησης, οι εποχές ασυλίας και ανομίας έχουν περάσει στο παρελθόν» τόνισε απαντώντας σε ερώτηση για υπόθεση σχετική με αυτή της ΔΟΥ Χαλκίδας.

Σε ερώτηση για την αγωγή στο πρωθυπουργικό γραφείο της Έλενας Ακρίτα είπε: «Η μπάλα στην εξέδρα από την κ. Ακρίτα, κίνηση αντιπερισπασμού. Καλοδεχούμενη οποιαδήποτε νομική ενέργεια, όπως ανακοίνωσε και η σύζυγος του πρωθυπουργού. Πλέον τον λόγο τον έχει η Δικαιοσύνη». «Η λαλίστατη κυρία Ακρίτα θα κληθεί να απαντήσει στη Δικαιοσύνη για τα λεγόμενά της, προφορικά – γραπτά», προσέθεσε.

«Εμείς δεν έχουμε εμμονή με κανέναν, το αντίθετο. Έχουμε μια επιμονή στην ιστορική αλήθεια, για κάποιους μπορεί να είναι αντίθετη η ερμηνεία της ιστορίας» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης σχολιάζοντας την άποψη του κ. Ανδρουλάκη ότι η ΝΔ έχει εμμονή με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τόνισε: «Αυτά έχουν κριθεί αποτυπώνονται από τους αριθμούς, δεν ακυρώνουμε τα θετικά άλλων κομμάτων, αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η λογική μαξιμαλισμού, πλειοδοσίας, ξεκίνησε τη συγκεκριμένη δεκαετία, λογική που υπέπεσαν και άλλοι χώροι και παρατάξεις στη συνέχεια. Μια λογική που ήταν προφανώς ευχάριστη και με πρόσκαιρα οφέλη για τους πολίτες αλλά πλήγωσε τη γενιά μας ανεπανόρθωτα. Είναι καλό να βάζουμε την εικόνα σε όλη της τη διάσταση για να γνωρίζει και ο κόσμος τι συνέβη τα τελευταία χρόνια μεν αλλά και όλα τα χρόνια από την μεταπολίτευση».

Για τη δήλωση του Άρη Σπηλιωτόπουλου ότι στη Χαμάς υπάρχουν και εξτρεμιστές και μη εξτρεμιστές, είπε ότι είναι μια απαράδεκτη δήλωση και στερείται οποιασδήποτε λογικής. «Ας κάτσει ο κ. Σπηλιωτόπουλος να διαβάσει τι σημαίνει τρομοκρατία. Είναι σαν να συζητάμε αν τώρα έξω έχει μέρα ή νύχτα» σημείωσε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς, προσπαθεί έστω και έμμεσα, ωραιοποιεί ένα μέρος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που σφάζει ανθρώπους, σκοτώνει ανελέητα αμάχους. Όλη αυτή η τραγική πραγματικότητα στη Γάζα έχει μια αρχή: την επίθεση στη Χαμάς στο Ισραήλ, όπου έγιναν βιασμοί, δολοφονίες ανθρώπων, ομαδικές σφαγές από την Χαμάς» είπε.

«Και ας σκεφτεί πρώτος και ο ίδιος και όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχουν άνθρωποι και μέλη οικογενειών σε όλον τον κόσμο και στην Ελλάδα που έχουν υποφέρει από την τρομοκρατική βία» προσέθεσε ο Π. Μαρινάκης.