Σαλμονέλα στην Ελλάδα από βρεφικό γάλα Frezylac της FREZYDERM

Κρούσμα σαλμονέλας εμφανίστηκε το Δεκέμβριο στην Ελλάδα σε βρέφος που ήπιε γάλα  προερχόμενο από το εργοστάσιο της Lactalis στη Γαλλία. Τα προϊόντα βρεφικού γάλακτος έχουν στην Ελλάδα την εμπορική ονομασία FREZYLAC και εισάγονται από την εταιρία FREZYDERM

Το κρούσμα επιβεβαίωσε λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ.  Όπως δήλωσε πρόκειται για παλαιότερο περιστατικό, καθώς το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) ελέγχουν τα κρούσματα του προηγούμενου διαστήματος στη χώρα μας, σε σχέση με τις παρτίδες βρεφικού γάλακτος Frezylac της εταιρίας FREZYDERM, οι οποίες ανακλήθηκαν. Το παιδί είναι καλά στην υγεία του. Ανάλογο κρούσμα εντοπίστηκε και στην Ισπανία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 12-1-2018 το υπουργείο υγείας της Γαλλίας.

Θυμίζουμε ότι την ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος με την εμπορική ονομασία FREZYLAC της εταιρίας Lactalis, που στην Ελλάδα εισάγεται από την εταιρία FREZYDERM, αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), έπειτα από σχετική ανακοίνωση των γαλλικών αρχών για περιστατικά σαλμονέλλωσης από το στέλεχος Salmonella agona, που συνδέονται με τα αντίστοιχα προϊόντα που είχαν παραχθεί στο εργοστάσιο της εταιρείας Lactalis, στη Γαλλία.

Η σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει από ήπια γαστρεντερικά συμπτώματα μέχρι πιο σοβαρές μολύνσεις. Είναι πιο επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προχώρησε στις 11 Δεκεμβρίου στην ανάκληση παρτίδων βρεφικών γαλάτων της Lactalis, στην Ελλάδα εισάγεται από την FREZYDERM

Ανακαλούνται όλα τα βρεφικά γάλατα που παρήχθησαν στη μονάδα της Κραόν

Εν τω μεταξύ, ο όμιλος Lactalis θα πάρει πίσω όλα τα βρεφικά γάλατα που παρασκευάστηκαν στη μονάδα του στην Κραόν, όποια και αν είναι η ημερομηνία παραγωγής τους, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 12-1-2018 ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ, μετά από επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της εταιρείας.

“Η Lactalis θα ανακαλέσει όλα τα προϊόντα που παρασκευάστηκαν στο εργοστάσιο της Κραόν “όποτε και αν παρασκευάστηκαν” απ’ όλα τα σημεία πώλησής τους, ιδίως από τα μεγάλα σουπερμάρκετ και τα φαρμακεία”, είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Μέχρι σήμερα, η ανάκληση αφορούσε το βρεφικό γάλα που είχε παρασκευαστεί από τον Φεβρουάριο του 2017 και μετά.

Όπως είπε ο Λε Μερ, θέλει με τον τρόπο αυτό “να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις, οι δυσκολίες στη διαλογή των παρτίδων και ο κίνδυνος ανθρώπινου λάθους”.

“Ζήτησα κατ’ αρχήν από τον κ. (Εμανουέλ) Μπεσνιέρ, τον πρόεδρο της Lactalis, να επιδείξει ο όμιλος μεγαλύτερη διαφάνεια γιατί πιστεύω ότι η διαφάνεια είναι μια εγγύηση εμπιστοσύνης για τους καταναλωτές και για όλους τους Γάλλους”, συνέχισε ο υπουργός, ο οποίος εμφανίστηκε μόνος στη συνέντευξη Τύπου.

Παρά την έκκληση του υπουργού Γεωργίας Στεφάν Τραβέρ, να μιλήσει δημοσίως για την υπόθεση, ο Μπεσνιέρ μπήκε στο υπουργείο Οικονομικών από μια πλαϊνή είσοδο, αποφεύγοντας τις κάμερες.

“Ο πρόεδρος της Lactalis θα ανακοινώσει δημοσίως τα αίτια της μόλυνσης (του γάλακτος από σαλμονέλα) μόλις γίνουν γνωστά”, είπε ο Λε Μερ. “Κατόπιν η εταιρεία θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες επενδύσεις στη μονάδα της Κραόν για να διασφαλίσει την υγειονομική ασφάλεια του χώρου και να μην επαναληφθούν τέτοιες μολύνσεις”, πρόσθεσε, αποκλείοντας εμμέσως την πιθανότητα να κλείσει το εργοστάσιο.

Σήμερα, οι 250 από τους 327 υπαλλήλους της μονάδας έχουν τεθεί σε “τεχνική αργία”.

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις που ενδέχεται να επιβληθούν στη Lactalis για την υπόθεση αυτή, ο υπουργός υπενθύμισε ότι είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση του θέματος από τις δικαστικές αρχές.

Είπε επίσης ότι μίλησε με ενώσεις καταναλωτών που του πρότειναν ιδέες για να βελτιωθεί η διαδικασία απόσυρσης ελλατωματικών προϊόντων. “Όλα αυτά έχουν κάποιο κόστος όμως η διατροφική ασφάλεια των Γάλλων δεν έχει τιμή”, κατέληξε ο Λε Μερ.