σε-ανθρωπιστική-κρίση-η-βενεζουέλα

Σε κατάσταση “ανθρωπιστικής κρίσης” όσον αφορά τα τρόφιμα, κήρυξε σήμερα τη Βενεζουέλα το κοινοβούλιο της χώρας όπου πλειοψηφεί η αντιπολίτευση.

“Η Εθνική Συνέλευση κηρύσσει την χώρα σε ανθρωπιστική κρίση και αποδέχεται να απαιτήσει από όλους τους δημόσιους οργανισμούς να υιοθετήσουν επείγοντα μέτρα για να καταπολεμηθεί η πείνα από την οποία υποφέρει ο λαός”, αναφέρεται στο κείμενο που εγκρίθηκε από την αντιπολίτευση.

Η νομοθετική εξουσία θα δημιουργήσει συνεπώς μια επιτροπή που θα αναλάβει να εντοπίσει “πηγές” σε διεθνές επίπεδο “για να καταπολεμήσουμε την πείνα”, οι οποίες θα περιλάβουν κυρίως διεθνείς οργανισμούς και διπλωματικές αντιπροσωπείες.

“Ένα αντίγραφο (αυτής της συμφωνίας) θα σταλεί στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (τον Λουίς Αλμάγκρο) και στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (τον Αντόνιο Γκουτέρες)”, διευκρινίζεται στο κείμενο.

Η Βενεζουέλα είναι βυθισμένη σε μια βαθιά οικονομική κρίση, με ελλείψεις στο 68% των βασικών προϊόντων και ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

Το κοινοβούλιο εκτιμά πως το οικονομικό μοντέλο της κυβέρνησης, “βασισμένο στον κρατισμό και τις αυθαίρετες απαλλοτριώσεις”, προκάλεσε πτώση της εθνικής παραγωγής και επέφερε “πληθωρισμό 700% και ελλείψεις σε ποσοστό 90%”.

Σύμφωνα με Έρευνα για τις συνθήκες διαβίωσης που πραγματοποιήθηκε από ομάδα πανεπιστημιακών, στη χώρα αυτή των 9,6 εκατομμυρίων κατοίκων η φτώχεια έπληττε το 81,8% των νοικοκυριών κατά το 2016, σχεδόν κατά εννέα μονάδες περισσότερους απ’ ό,τι το 2015. Επίσης το 51% θεωρείται πως βρίσκεται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας.

Στο Καράκας αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις οι διαμαρτυρίες είναι καθημερινό φαινόμενο. Τρία εκατομμύρια άνθρωποι τρώνε από τα σκουπίδια καταγγέλλουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο διαβεβαιώνει από την πλευρά του πως το 2016 η φτώχεια στη χώρα αυτή με τα σημαντικότερα πετρελαϊκά αποθέματα στον κόσμο μειώθηκε από το 19,7% στο 18,3%.