Στα τρία σπάει η Β’ Αθηνών – Κατατέθηκε η τροπολογία

Ως τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι» κατατέθηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών Β’ Αθήνας και Περιφέρειας Αττικής (πρώην υπόλοιπο Αττικής).

Η Β’ Αθήνας διαιρείται σε τρεις τομείς:

1. Στη Β1 Εκλογική Περιφέρεια Βόρειου Τομέα Αθηνών, όπου περιλαμβάνονται οι δήμοι Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Φιλοθέης-Ψυχικού και Χαλανδρίου.

2. Στη Β2 Εκλογική Περιφέρεια Δυτικού Τομέα Αθηνών, όπου περιλαμβάνονται οι δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου.

3. Στη Β3 Εκλογική Περιφέρεια Νότιου Τομέα Αθηνών, όπου περιλαμβάνονται οι δήμοι Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης-Υμηττού, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Π. Φαλήρου.

Η Περιφέρεια Αττικής διαιρείται σε δύο τομείς:

1. Στην Α’ Εκλογική Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, που αποτελείται από τους δήμους Αχαρνών, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μαρκοπούλου, Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων-Αρτέμιδας και Ωρωπού.

2. Στη Β’ Εκλογική Περιφέρεια Δυτικής Αττικής, που αποτελείται από τους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων και Φυλής.

Επειδή η κατάτμηση των πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών στερεί από τα κόμματα, ιδίως από τα μικρότερα, τη δυνατότητα να προβλέψουν σε ποιες εκλογικές περιφέρειες αναμένεται να καταλάβουν έδρα και έτσι να μείνει εκτός Βουλής ο αρχηγός του κόμματος, στην ίδια τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα στον αρχηγό κάθε κόμματος να μετέχει σε τρεις (αντί για δύο) εκλογικές περιφέρειες.

Σημειώνεται, ότι εάν η τροπολογία ψηφιστεί τουλάχιστον από τα δύο τρίτα της Βουλής (200 βουλευτές και άνω), τότε θα ισχύσει από τις προσεχείς εκλογές, ενώ εάν ψηφιστεί από λιγότερους τότε η ισχύς του μετατίθεται για τις μεθεπόμενες εκλογές.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία η υπόθεση της κατάτμησης της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής να συσχετίζεται με άλλα ζητήματα» διεμήνυσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης κατά την τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου “Κλεισθένης”, που αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναφερόμενος στην σχετική τροπολογία που κατέθεσε σήμερα.

«Έχουμε ένα υπερώριμο αίτημα το οποία στα λόγια το υποστηρίζουν όλοι και πρέπει να προχωρήσει. Είναι ένα αυτοτελές ζήτημα και αποτελεί θετικό βήμα» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης και απευθυνόμενος ιδίως προς την ΝΔ και τον εισηγητή του κόμματος, Μάκη Βορίδη, κάλεσε: «Να μην επιχειρήσετε, στη βάση οποιουδήποτε προσχήματος, να υπεκφύγετε και να μην κάνουμε κάτι το οποίο τυγχάνει μεγάλης αποδοχής από τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα από τους ψηφοφόρους της Β’ Αθήνας».

Ακόμη, ο υπουργός Εσωτερικών, αναφέρθηκε στην κυβερνητική πρωτοβουλία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, και αφού διερωτήθηκε γιατί δεν το “έφεραν” οι προηγούμενες κυβερνήσεις εξήγησε πως η σημερινή κυβέρνηση εισηγείται να έρθει μια συγκεκριμένη πρόταση εντός των επόμενων μηνών, καθώς υπάρχει μια σειρά ζητημάτων που πρέπει να υπερπηδηθούν και επίσης να εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας.

«Ψηφίστε το ένα ψηφίστε και το άλλο. Μην προσπαθήσετε να συσχετίσετε δύο τα θέματα (σ.σ. της κατάτμησης των Περιφερειών) και πείτε ότι θέλουμε μια άλλη πρόταση για την ψήφο των Ομογενών να ψηφιστεί “εδώ και τώρα” για να κάνετε το χατήρι σε κάποια από τα στελέχη σας τα οποία βγαίνουν και λένε ότι δεν θέλουν την κατάτμηση της Β Αθήνας. Τί να κάνουμε αυτή η υπόθεση του μεγέθους της Β Αθήνας, δίνει ευκαιρίες για αμαρτωλές σκέψεις και πρακτικές», είπε προς την ΝΔ, ο κ. Σκουρλέτης.