Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ με Πανελλήνια Ομοσπονδία Ρομά

Ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Πάνος Λάμπρου, συναντήθηκαν σήμερα, Πέμπτη με την Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρόμα, (ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ) στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Η Συνομοσπονδία εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τον Πρόεδρο, Βασίλειο Πάντζο, τον Γενικό Γραμματέα, Παναγιώτη Σαμπάνη και τον νομικό σύμβουλο, Ηλία Γιαννόπουλο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης υποβλήθηκαν οι θέσεις της Συνομοσπονδίας για την ενίσχυση της θεσμικής εκπροσώπησης των Ρομά, ενώ ιεραρχήθηκαν άμεσα ζητήματα που απασχολούν κυρίως τα πιο ευάλωτα τμήματά τους.

Συζητήθηκαν επίσης πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, η οποία αποτιμάται θετικά, αν και όπως σημειώθηκε «χρειάζεται επιτάχυνση του νομοθετικού έργου».

Παράλληλα, μεταφέρθηκε η εμπειρία από τους κατά τόπους συλλόγους των Ρομά, αναφορικά με τις πραγματικές συνθήκες, τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντούν οι θεσμικές πρωτοβουλίες για την βελτίωση της ζωής τους.

«Η ανάγκη ιεράρχησης των θεμάτων και επισήμανσης προτεραιοτήτων βρήκε σύμφωνες και τις δύο πλευρές, όπως και η σκοπιμότητα εντοπισμού του πλέον επιτυχημένου υποδείγματος αντιμετώπισης των προβλημάτων διαβίωσης και ένταξης, ώστε να αποτελέσει βάση και για άλλες ανάλογες προσπάθειες» σημειώνεται στην ανακοίνωση του κυβερνώντος κομματος.

«Σε αυτό το πλαίσιο, η επικοινωνία του κόμματος με την Συνομοσπονδία θα γίνει πιο συστηματική το επόμενο διάστημα, καθώς η αντιμετώπιση της περιθωριοποίησης των Ρομά συνδέεται τόσο με την προάσπιση βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων, όσο και με τη συνολική προσπάθεια βελτίωσης της ζωής των Ελλήνων πολιτών, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα ταυτοτικά χαρακτηριστικά τους» καταλήγει η ανακοίνωση.