Περιφέρεια Αττικής: Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για πλημμύρες

Τη δημιουργία ενός πρότυπου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για την εκδήλωση έντονων πλημμυρικών φαινομένων, προωθεί η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αστεροσκοπείο.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα η περιφερειάρχης Αττικής, μετά από συνάντηση εργασίας που είχε με τους έγκριτους και διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες, Χρήστο Ζερεφό και Ευθύμιο Λέκκα. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η ανάγκη ενός νέου, και συμβατού με τις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής, πλαισίου πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, σε συνδυασμό με τον ρόλο των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Σε στιγμές πρωτοφανούς συντριβής, η εκφορά μίας συγγνώμης δεν μπορεί να είναι απλά λεκτική άσκηση. Πρέπει να λειτουργήσουμε με δράσεις, να υλοποιήσουμε άμεσα μέτρα και όχι να μείνουμε στην εντύπωση και την εικόνα», τόνισε μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι, «παίρνουμε τη σκυτάλη από τον πρωθυπουργό που ανακοίνωσε συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων». Η ίδια, υπογράμμισε την «ανάγκη – όπως τόνισαν και οι δύο επιστήμονες – άμεσης υλοποίησης ενός αποτελεσματικού σχεδίου αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας».

«Θα κριθούμε από το τι έχουμε πράξει, από το τι πράττουμε και από την αξιοπιστία μας» παρατήρησε η Ρένα Δούρου, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «στην Περιφέρεια Αττικής, αυτά δεν τα ανακαλύπτουμε σήμερα, θρηνώντας και μετρώντας τους νεκρούς μας: πριν από ένα χρόνο προτείναμε την ίδρυση και λειτουργία Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας για την εκπαίδευση των εθελοντών και στελεχών Πολιτικής Προστασίας καθώς και θεσμικές αλλαγές σε σχέση με τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης για την πολιτική προστασία». Από την πλευρά του, ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη αντιμετώπισης του ζητήματος «της πρόληψης και προσαρμογής και του μέλλοντος, μέσα από την εξελισσόμενη κλιματική αλλαγή ακραίων καταστάσεων», υπογραμμίζοντας πως «υπάρχουν θέματα που πρέπει η Πολιτεία να τα ξέρει, ώστε και να μπορέσει να προσαρμοστεί και να κάνει τις σωστές αποφάσεις και το σωστό συντονισμό». Ο ίδιος αναφέρθηκε στην «αλλαγή που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα.Ας μην ξεχνάμε ότι ο καύσωνας ο φετινός, στη δυτική Ευρώπη είναι ο τρίτος καύσωνας σε 10 χρόνια», είπε.

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας υπογράμμισε ότι «είναι υποχρέωση της επιστημονικής κοινότητας, των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων της χώρας, να μετατρέψουν την επιστημονική γνώση σε πράξη, έτσι ώστε να επαναφέρουμε τις πληγείσες περιοχές όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην προ της καταστροφής κατάσταση». Ο ίδιος επισήμανε την «ιδιαίτερη σημασία» του περιβάλλοντος της Αττικής, που «πρέπει να προσεχθεί στη βάση των νέων δεδομένων που υπάρχουν από την Ελλάδα λόγω της κλιματικής αλλαγής και λόγω των ανθρώπινων παρεμβάσεων» ενόψει της αποτελεσματικής υλοποίησης σε σύντομο χρονικό διάστημα, των σχετικών προτάσεων, «πριν έλθουν τα πλημμυρικά φαινόμενα».