Τορίνο: 1.400 τραυματίες από πανικό μεταξύ οπαδών της Γουβέντους (Video)

Συνολικά 1.400 άνθρωποι τραυματίστηκαν στo Τορίνο, όπου παρακολουθούσαν το βράδυ του Σαββάτου 3/6/2017 τον τελικό του Champions League, Γιουβέντους-Ρεάλ Μαδρίτης, σε γιγαντοοθόνη. Η βασική αιτία, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είναι ο πανικός που επικράτησε όταν υποχώρησε κιγκλίδωμα στο κέντρο της πλατείας πιθανόν επειδή σχεδόν ταυτόχρονα ακούστηκε η έκρηξη μιας κροτίδας. [Δείτε το video στο τέλος του άρθου.]

Στη φωτογραφία πάνω και στο video στο τέλος του άρθου, σκηνές πανικού στην πλατεία San Carlo στο Τορίνο.

Ειδικότερα, στους 1.400 ανεβάζει το αριθμό των τραυματιών στην κεντρική πλατεία Σαν Κάρλο του Τορίνου, η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας La Repubblica. Στη μεγάλη πλειοψηφία πρόκειται ευτυχώς για μικροτραυματισμούς, αλλά 8 άτομα είναι σε σοβαρή κατάσταση. Ανάμεσά τους και ένα παιδί 7 ετών, το οποίο εισήχθη στην εντατική μονάδα θεραπείας. Οι γιατροί, πάντως, δηλώνουν ότι η ζωή του δεν κινδυνεύει.

Σε ό,τι αφορά την αιτία του ποδοπατήματος εκατοντάδων ανθρώπων στο κέντρο του Τορίνο, επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής οι αρχικές πληροφορίες: ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο ποδοσφαιρικός αγώνας Γιουβέντους – Ρεάλ Μαδρίτης και περίπου 30.000 άτομα τον παρακολουθούσαν σε γιγαντοθόνη, πρώτα έσκασε μια κροτίδα, και αμέσως μετά υποχώρησε κιγκλίδωμα, στην μέση της πλατείας.

Οπαδοί της Γιουβέντους παρακολουθούσαν τον τελικό του Champions League, μεταξύ της ομάδας τους και της Ρεάλ Μαδρίτης σε γιγαντοοθόνη και κάποια στιγμή προκλήθηκε έντονος πανικός, όταν στην πλατεία δέκα λεπτά πριν την λήξη του αγώνα, υποχώρησε ένα κιγκλίδωμα και ταυτόχρονα ακούστηκε η έκρηξη μιας κροτίδας, κάνοντας πολλούς να πιστέψουν, ότι ίσως επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση.

Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί χάος από τους ανθρώπους που άρχισαν να τρέχουν και να ποδοπατηθούν 1.400 εξ αυτών και συνολικά επτά να έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία σε πιο σοβαρή κατάσταση. Λίγα λεπτά μετά τον πανικό, η πλατεία ήταν γεμάτη με διάφορα αντικείμενα, όπως παπούτσια και τσάντες τα οποία εγκαταλείφθηκαν βιαστικά από τους φίλους της Γιουβέντους. «Η κύρια αιτία του συμβάντος είναι ο πανικός. Θα προσπαθήσουμε τώρα να καταλάβουμε πώς ακριβώς δημιουργήθηκε», δήλωσε ο νομάρχης του Τορίνο, Ρενάτο Σακόνε.

Στην πλατεία του Σαν Κάρλο αποκαταστάθηκε λίγο αργότερα η ηρεμία και εκατοντάδες «Τιφόζι» της Γιούβε, καταβεβλημένοι από το συμβάν αλλά και την βαριά ήττα της ομάδας τους από τη Ρεάλ Μαδρίτης (4-1), προσπαθούσαν με κάποιο τρόπο να μαζέψουν τα προσωπικά τους αντικείμενα που ήταν διάσπαρτα σε όλο το χώρο. «Έπεσα, κατάφερα να σηκωθώ, αλλά έχασα τα πάντα, το τηλέφωνό μου, την τσάντα μου, τα πάντα», είπε ένας από αυτούς.