«Το ευρώ ήρθε για να μείνει», διαβεβαιώνει ο Ντράγκι

«Το ευρώ ήρθε για να μείνει», δήλωσε την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017 ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ο οποίος πρόσθεσε ότι ο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative easing – QE) θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος 2017 με το μηνιαίο όριο αγορών ομολόγων να περιορίζεται στα 60 δισ. ευρώ μετά τον Απρίλιο.

Η ΕΚΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό για τα επόμενα δύο χρόνια, ωστόσο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, οι συνθήκες επιβάλλουν την ανάγκη να συνεχιστεί η πολιτική νομισματικής χαλάρωσης.

Παράλληλα, αναφερόμενος στις προοπτικές του ευρώ ο ίδιος δήλωσε κατηγορηματικά ότι το ευρώ είναι «αμετάκλητο», συμπληρώνοντας ότι χωρίς το ευρώ δεν μπορεί να υπάρξει ούτε νομισματική ένωση αλλά ούτε και η ΕΕ. «Το ευρώ ήρθε για να μείνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό όπως διαβεβαίωσε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος 2017 με το μηνιαίο όριο αγορών ομολόγων να περιορίζεται στα 60 δισ. ευρώ μετά τον Απρίλιο.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ θα βρίσκεται σε ετοιμότητα ν΄αυξήσει το μηνιαίο αυτό όριο ή ακόμη και να παρατείνει χρονικά το πρόγραμμα στην περίπτωση που επιδεινωθούν οι συνθήκες.

Όπως ανέφερε ο ίδιος κατά γενική ομολογία το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ εκτιμά ότι η πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας ήταν επιτυχημένη, γεγονός που αντανακλάται κατά κύριο λόγο στην υποχώρηση της ανεργίας στην ευρωζώνη.

Όσον αφορά στις προβλέψεις της, η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τον ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ στην ευρωζώνη στο 1,8% για το 2017 (από 1,7% που ήταν η πρόβλεψη τον περασμένο Δεκέμβριο), στο 1,7% για το 2018 (από 1,6), ενώ διατήρησε την πρόβλεψη της για το 2019 στο 1,6%.

Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα «τρέχει» με ρυθμό 1,7% από 1,3% που ήταν η πρόβλεψη του Δεκεμβρίου. Για το 2018 ο ρυθμός του ανέβηκε στο 1,6% (από 1,5%), ενώ παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,7% για το 2019.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε για ακόμη μία φορά την ανάγκη όλες οι χώρες της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα διαμορφώσουν ένα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη περιβάλλον.

Παράλληλα, ο Μ.Ντράγκι πρόσθεσε ότι το κοινό νόμισμα έχει λειτουργήσει ως μηχανισμός αλληλεγγύης κυρίως για τις χώρες που αντιμετώπισαν προβλήματα και ακολούθησαν προγράμματα προσαρμογής. Επισήμανε δε, ότι η συναλλαγματική του ισοτιμία διαμορφώνεται από τις συνθήκες της αγοράς.