ΥπΟικ: Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις ελληνικές τράπεζες

«Δεν υπάρχει πρόβλημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως κάθε φορά έτσι και τώρα ένα δημοσίευμα του Bloomberg προκάλεσε την υπερβολική αντίδραση των αγορών», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου οικονομικών σχετικά με σημερινή μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και το ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές.

Αναφορικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού και την περικοπή των συντάξεων, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι  δεν εξετάζονται δυο σενάρια από την κυβέρνηση.

Το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό, σημειώνουν οι ίδιες πηγές και υπογραμμίζουν πως «ακόμα και αν η κυβέρνηση δεν προχωρούσε στην υλοποίηση οποιουδήποτε μέτρου (π.χ. φορολογίας) θα επιτύγχανε δημοσιονομικό χώρο της τάξης του 1,3% για να το διαχειριστεί όπως θέλει».

Όπως προσθέτουν, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η περικοπή των συντάξεων δεν κρίνεται αναγκαία. «Η κυβέρνηση δεν συζητά την αναστολή του μέτρου αλλά την κατάργηση του» τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Μάλιστα, προσθέτουν με νόημα ότι όπως προκύπτει και από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που αφορά στο 2019, 2020 και 2021 η ελληνική οικονομία καταγράφει υπεραπόδοση και τα τρία έτη.