Φιλιπππίνες: 27 νεκροί σε βομβιστική επίθεση σε εκκλησία

Είκοσι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, περιλαμβανομένων μελών των δυνάμεων ασφαλείας που είχαν σπεύσει μετά την πρώτη έκρηξη, σε διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σε καθεδρικό ναό στις νότιες Φιλιππίνες, σύμφωνα με την αστυνομία και τον στρατό.

Εβδομήντα επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης από τις εκρήξεις σε εκκλησία στην πόλη Χολό στην επαρχία Σουλού, 1.000 χλμ. νότια της Μανίλα, δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής γενικής αστυνομικής διεύθυνσης, ο Γκρασιάνο Μιχάρες.

Η επίθεση, η οποία σημειώθηκε παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που ισχύουν στη νότια περιφέρεια Μιντανάο, είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 20 πολιτών και επτά στρατιωτών, ενώ 61 πολίτες, 14 αστυνομικοί και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, συμπλήρωσε ο Μιχάρες.

«Ολόκληρο το Μιντανάο τελεί υπό στρατιωτικό νόμο άρα ερευνούμε αν υπήρξαν λάθη στην ασφάλεια», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό DZMM της Μανίλα.

Η πρώτη έκρηξη έγινε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κυριακάτικη λειτουργία στην εκκλησία και η δεύτερη στον χώρο στάθμευσης έξω από τον ναό την ώρα που κατέφθαναν άνδρες του στρατού, της αστυνομίας και ασθενοφόρα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του στρατού στην περιοχή, ο αντισυνταγματάρχης Τζέρι Μπεσάνα.

Η κύρια είσοδος της εκκλησίας καταστράφηκε ενώ ξύλινα στασίδια έσπασαν και αποκολλήθηκαν κομμάτια της οροφής.

Φωτογραφίες που διένειμε ο στρατός δείχνουν αίματα στην εξωτερική πλευρά της εισόδου και ζημιές σε ένα όχημα του στρατού στον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας.

Είναι ακόμη ασαφές αν η ενέργεια σχετίζεται με το δημοψήφισμα που διεξήχθη στη Μιντανάο την 21η Ιανουαρίου για την επικύρωση της εγκαθίδρυσης μιας νέας, διοικητικά πιο αυτόνομης διοίκησης στην περιοχή, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.

Ο νόμος βάσει του οποίου εγκαθιδρύεται η Αυτόνομη Περιφέρεια Μπανγκσαμόρο του Μουσουλμανικού Μιντανάο προβλεπόταν στην ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψε η Μανίλα με την αυτονομιστική οργάνωση Ισλαμικό Μέτωπο Απελευθέρωσης Μόρο (MILF) το 2014.

«Καμία άποψη δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη, αλλά οι ερευνητές εξετάζουν όλες τις οργανώσεις που αποτελούν απειλή για την περιοχή», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας των Φιλιππίνων, ο Όσκαρ Αλμπαγιάλντε.

Σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη Μπεσάνα, οι ερευνητές θα εξετάσουν το είδος των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να συμπεράνουν ποια οργάνωση ευθύνεται.

«Θα είμαστε σε θέση να ταυτοποιήσουμε (τους δράστες) μόλις μάθουμε τι είδους μηχανισμός χρησιμοποιήθηκε», εξήγησε ο αξιωματικός του στρατού.

Ο προεδρικός εκπρόσωπος Σαλβαδόρ Πανέλο και ο υπουργός Άμυνας Ντέλφιν Λορεντζάνα καταδίκασαν την επίθεση και δεσμεύθηκαν ότι οι αρχές θα καταδιώξουν τους δράστες.

«Διέταξα να αυξηθεί το επίπεδο του συναγερμού όλων των μονάδων, να ληφθούν μέτρα προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια όλων των χώρων λατρείας και των δημόσιων χώρων και να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα ασφαλείας για να αποτραπούν σχέδια του εχθρού», είπε ο Λορεντζάνα.

Ο Πανέλο δήλωσε πως η επίθεση είναι μια πρόκληση στην ικανότητα της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών.

«Θα καταδιώξουμε μέχρι την άκρη της γης τους δράστες πίσω από αυτό το άνανδρο έγκλημα μέχρις ότου όλοι οι δολοφόνοι οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και στη φυλακή», είπε. «Ο νόμος δεν θα δείξει κανένα έλεος», συμπλήρωσε.