Χιόνια στη Θεσσαλονίκη – Προβλήματα σε ολη τη Βόρεια Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις αποχιονισμού στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτές οι εθνικές οδοί, η περιφερειακή οδός, οι δρόμοι που οδηγούν σε νοσοκομεία και στο αεροδρόμιο, και στη συνέχεια οι επαρχιακές οδοί.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου, όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας και οι Τεχνικές Υπηρεσίες βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία επί 24ωρου βάσεως. Για το σκοπό αυτό μέχρι στιγμής είκοσι μηχανήματα αποχιονισμού επιχειρούν είτε παραμένουν σε ετοιμότητα στις περιοχές που επλήγησαν από τη νέα επέλαση του χιονιά.

Συγκεκριμένα, τα μηχανήματα επιχειρούν στο ορεινό δίκτυο, αρμοδιότητας της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης, του δήμου Λαγκαδά και Βόλβης καθώς και στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Κιλκίς και Θεσσαλονίκης-Καβάλας. Ταυτόχρονα 1000 περίπου τόνοι αλατιού χρησιμοποιούνται σε δρόμους του ορεινού όγκου καθώς και σε πεδινές περιοχές κυρίως στο οδικό δίκτυο του Δήμο Χαλκηδόνος.

Η αντιπεριφέρεια συνιστά στους οδηγούς να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες, να έχουν πάντα αλυσίδες μαζί τους και σε περίπτωση που κινηθούν σε ορεινά τμήματα να έχουν φορτισμένα τα κινητά τους και γεμάτο το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου, διότι η κακοκαιρία είναι σε εξέλιξη και είναι πιθανό τα φαινόμενα να ενταθούν.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η χιονόπτωση σε ορεινές κυρίως περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες, ενώ κλειστές είναι οι επαρχιακές οδοί Αγίου Βασιλείου-Χορτιάτη και Αρδαμερίου-Βασιλούδι στο νομό Θεσσαλονίκης. Επίσης, στην ορεινή περιοχή Βερμίου Ημαθίας υπερχίλισε ο ποταμός Τριπόταμος με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε δημοτικές οδούς κοινοτικών διαμερισμάτων. Επίσης, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης, διακόπηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Άρνισσας – χιονοδρομικού κέντρου Βόρα και Κερασιάς – Βόρα, στο νομό Πέλλας.

Η χρήση αλυσίδων είναι απαράιτητη σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο Έδεσσας – Βεγορίτιδας, Θεσσαλονίκης – Φλώρινας (από Τ.Κ. Ριζαρίου δήμου Έδεσσας έως τα όρια με Πτολεμαΐδα), από το 85ο έως το 128ο χλμ. της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Φλώρινας (μέσω Κέλλης), από 108ο έως 128ο χλμ. Αριδαίας – Νότιας (όρια με Π.Ε. Κιλκίς), από 30ο έως 45ο χλμ. της επαρχιακής οδού (ΕΠΟ) (Αριδαίας Κορυφής δήμου Αλμωπίας), από το 15ο έως 30ο χλμ. (ΕΠΟ) Κερασιάς – Χ/Κ Βόρας, από 16ο χλμ. (ΕΠΟ) Άρνισσας – χιονοδρομικού κέντρου Βόρα), από το 10ο χλμ.

Στο νομό Χαλκιδικής, στις (ΕΠΟ) Θεσσαλονίκης ? Ιερισσού, από 49ο έως 90ο χλμ και Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδας, στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (Παλαιόκαστρο έως Αρναία), από 60ο έως 85ο χλμ, καθώς και στο δημοτικό διαμέρισμα Ταξιάρχη. Επίσης, στην ΕΠΟ Αρναίας – Στανών, Παλαιοχωρίου – Μ. Παναγιάς και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου, από 40ο έως 63ο χλμ.

Στο νομό Ημαθίας, στις ΕΠΟ Νάουσας-Σελίου, Βέροιας – Σελίου (από 4,5 έως 26,5 χλμ χιονοδρομικού κέντρου), στη δημοτική οδός Νάουσας-Τρία Πέντε Πηγαδιών, από το 4 ο έως το χιονοδρομικό κέντρο, στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας -Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από 75,5 έως τα όρια του νομου Κοζάνης,στην ΕΠΟ Βέροιας-Δασκίου και στη δημοτική οδό Νάουσας – Ροδοχωρίου.

Στο νομό Σερρών, στις ΕΠΟ Σερρών – Άνω Βροντούς – από 15ο έως 30,5ο χλμ. – Σερρών – χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά, από 15ο έως 26,8ο χλμ και στον Κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης -Λαγκαδά – Προμαχώνα.

Στο νομό Κιλκίς στις ΕΠΟ Γρίβα -Λιβαδίων, Γουμένισσας-Κάρπης, από το 2ο χλμ. και Πενταλόφου-Ομαλού., στην παλιά εθνικό οδό Αθηνών-Ευζώνων, από το ύψος του Πευκοδάσους έως τους Ευζώνους και στην επαρχιακή οδό Αξιούπολης-Ειδομένης, από το ύψος της Πηγής έως την Ειδομένη.
Εξάλλου, με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πέλλας, αίρεται το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων και των λεωφορείων, που ίσχυε για το 87ο έως το 118ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Φλώρινας.

Χιόνισε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Πυκνές νιφάδες χιονιού έπεσαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα. Χιόνισε σε όλο το ιστορικό – εμπορικό κέντρο της πόλης, όπως επίσης και στην περιοχή της Καλαμαριάς, με αποτέλεσμα να απαιτείται προσοχή από τους οδηγούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν από τις ευπαθείς ομάδες της πόλης οι χαμηλές θερμοκρασίες, θα προχωρήσει στη λειτουργία θερμαινόμενων χώρων. Πρόκειται για το 4ο και 6ο παράρτημα των ΚΑΠΗ στις οδούς Γρ. Λαμπράκη 42, Τούμπα και Στεφάνου Νούκα 10, Χαριλάου. Οι χώροι θα είναι προσβάσιμοι από σήμερα έως και την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Επίσης, ανοιχτά θα παραμείνουν το Υπνωτήριο Αστέγων και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Στα λευκά έχουν “ντυθεί” από νωρίς το πρωί περιοχές των δήμων Πυλαίας – Χορτιάτη, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Χαλκηδόνας, Θέρμης και Δέλτα.

Στον δήμο Δέλτα, η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται επί ποδός και το οδικό δίκτυο παραμένει ανοιχτό. Οι αλατιέρες επιχειρούν στο οδικό τμήμα Βραχιάς – Κυμίνων. Απόθεμα αλατιού υπάρχει σε πέντε σημεία: στο Καλοχώρι, στη Χαλάστρα, στη Ν. Μαγνησία (Όρχος), στα Ν. Μάλγαρα και στη Σίνδο (γήπεδο Ομόνοιας).

Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών δεν λειτούργησαν, σήμερα, το δημοτικό και νηπιαγωγείο Βραχιάς, το 1ο Δημοτικό – Γυμνάσιο και Λύκειο Κυμίνων, το 2ο Δημοτικό και 1ο Γυμνάσιο Εχεδώρου στη Σίνδο, το 2ο ΓΕΛ Εχεδώρου και δεν θα λειτουργήσει το ολοήμερο στο δημοτικό σχολείο Νέων Μαλγάρων.
Στα λευκά “ντύθηκε” ο ορεινός όγκος του δήμου Θέρμης και συγκεκριμένα το Λιβάδι και η Περιστερά, όπου το χιόνι ξεπέρασε το μισό μέτρο. Από νωρίς το πρωί, μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου παρεμβαίνουν στην περιοχή. Ειδικότερα αλατιέρα βρίσκεται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Περιστερά – Λιβάδι- Πετροκέρασα, ενώ εξαιτίας της πρωινής χιονοθύελλας έμειναν κλειστά τα σχολεία στις δύο τοπικές κοινότητες Λιβαδίου και Περιστεράς.

Η αρμόδια υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θέρμης θα βρίσκεται σε ετοιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα οι επιπτώσεις και τα προβλήματα.

Προβλήματα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Προβλήματα με καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων προέκυψαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» λόγω της χαμηλής νέφωσης. Μεγάλος αριθμός δρομολογίων πραγματοποιήθηκε το πρωί, ωστόσο, μέχρι αυτή την ώρα ακυρώθηκαν έξι πτήσεις. « Ακυρώθηκαν τέσσερις πτήσεις από Αθήνα για Θεσσαλονίκη, οι 102, 104, 108 και η 109, όπως επίσης μία πτήση της Cobalt 724/5 από τη Λάρνακα και μία της Transavia από το Άμστερνταμ» ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Fraport Greece, Γιάννης Παπάζογλου, o οποίος επισημαίνει ότι οι δυσχέρειες οφείλονται στην χαμηλή νέφωση και μόνο, αφού όλες οι υπηρεσίες του αεροδρομίου είναι έτοιμες για το ενδεχόμενο χιονόπτωσης και παγετού.«Το αεροδρόμιο είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει χιονοπτώσεις. Έχουν γίνει και οι απαραίτητες ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση χιονόπτωσης. Δεν θα έχουμε κανένα θέμα εκτός αν το φαινόμενο είναι σφοδρό», ανέφερε ο κ Παπάζογλου.

Οι επιβάτες πρέπει να ενημερώνονται μέσω της ιστοσελίδας του αεροδρομίου (www.skg-airport.gr/el/) για τις διαφοροποιήσεις στο πρόγραμμα των πτήσεων ή να απευθύνονται για ενημέρωση στις αεροπορικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους του Περιφερειακού Μετεωρολογικού Κέντρου Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, η χαμηλή νέφωση θα διατηρηθεί και πιθανότατα θα επιδεινωθεί το φαινόμενο, από την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.