Άδεια ειδικού σκοπού για τον κοροναϊό, ανακοίνωσε η κυβέρνηση – Πως θα χορηγείται

Άδεια ειδικού σκοπού για τον κοροναϊό, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ευρωπαϊκή τηλεδιάσκεψη.
Πως, ειδικότερα, χρήζει ενίσχυσης η Δημόσια Υγεία και το αντίστοιχο κόστος πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Ταυτοχρόνως αναφέρθηκε στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν χθες (για σχολεία κ.ο.κ.) αλλά και στις συστάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Το 2020 θα είναι διαφορετική χρόνια από ό,τι περιμέναμε, είπε ο πρωθυπουργός και μετέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τα συναρμόδια Υπουργεία είναι έτοιμα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων τόνωσης ρευστότητας της οικονομίας μετά και τις αποφάσεις που θα πάρει το επικείμενο Eurogroup.

Ειδική μνεία έκανε στην άδεια ειδικού σκοπού (ποιοι την δικαιούνται κλπ), επίσης ότι για κάθε τέσσερις μέρες άδειας, οι τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και η μία κανονική.

Στόχος των νέων μέτρων είναι κυρίως η προστασία των ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων και η θωράκιση του ΕΣΥ ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας εκδίδεται σήμερα πράξη νομοθετικού περιεχομένου για άδεια ειδικού σκοπού που θα λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων, σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας ο ένας γονέας, με πλήρεις αποδοχές για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργεία των σχολείων και μέχρι τις 10/4

Διευκρίνισε ότι «για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, οι τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο μία θα καταγράφεται ως κανονική άδεια».

Σε περίπτωση που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το 1/3 των αποδοχών του. Αυτός ο επιμερισμό των βαρών είναι δυναμικός και εξελίσσεται.

Σε περίπτωση άδειας ειδικού σκοπό σε εργαζόμενο του δημόσιου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.

Επίσης, εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού ταυτόχρονα.

Το απόγευμα αναμένεται και διάγγελμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να θέσει το γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισης της κατάστασης.