Άνοιξε η πλατφόρμα myCar για άρση ακινησίας (τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα)

Άνοιξε, από την ΑΑΔΕ, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την άρση ακινησίας ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών και την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με την μήνα. Θυμίζουμε ότι φέτος η πλατφόρμα άνοιξε κατά 1 μήνα νωρίτερα, δίνοντας στους πολίτες την δυνατότητα να θέσουν σε κυκλοφορία τα οχήματά τους ενόψει Πάσχα.

Έτσι λοιπόν, για μία ακόμη χρονιά, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν στην καταβολή τελών κυκλοφορίας, σε αναλογία με τους μήνες για τους οποίους γίνεται η άρση ακινησίας του οχήματος.

Στο εξής, οι φορολογούμενοι – ιδιοκτήτες ΙΧ ή δικύκλων, θα μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα My Car της ΑΑΔΕ, με τους κωδικούς Taxis, να επιλέξουν το όχημά τους που είναι σε καθεστώς ψηφιακής ακινησίας και να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θα θέσουν σε κίνηση το όχημά τους.

Παράλληλα, θα γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα της συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης, και στη συνέχεια θα γίνεται η υποβολή του αιτήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους, ενώ όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας, το όχημα θα πρέπει να τίθεται άμεσα σε ψηφιακή ακινησία.

Τέλος, και φέτος η πληρωμή των τελών αφορά μόνο τους μήνες που θα τεθεί σε κυκλοφορία το όχημα, και δεν υπάρχει ποινή, όπως συνέβαινε παλαιότερα.

Άρση Ακινησίας

Μέσω της εφαρμογής γίνεται ηλεκτρονική άρση ακινησίας, για επιβατικά ΙΧ οχήματα και μοτοσυκλέτες ΙΧ, τα οποία έχουν τεθεί σε ακινησία
ηλεκτρονικά.

Η δυνατότητα ηλεκτρονικής άρσης ακινησίας οχημάτων καταλαμβάνει τα οχήματα που εμφανίζονται «σε ακινησία» στο Πληροφοριακό
Σύστημα Οχημάτων της ΑΑΔΕ, τα δε οχήματα αυτά καθώς και τα στοιχεία κυκλοφορίας τους βρίσκονται στην κατοχή των ιδιοκτητών τους.

Προϋποθέσεις – Τέλη Κυκλοφορίας και Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο

Για την άρση της ακινησίας απαιτείται:

Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η άρση

Η ύπαρξη ενεργού συμβολαίου ασφάλισης

Σε περίπτωση που δεν είναι πληρωμένα τα τέλη, εμφανίζεται ένα κουμπί, μέσω του οποίου τυπώνεται το ειδοποιητήριο των τελών, ώστε να μπορέσει να γίνει η πληρωμή με τον σωστό Κωδικό Πληρωμής.

Ο έλεγχος ενεργού ασφαλιστηρίου συμβολαίου διενεργείται μέσω web service με την ένωση ασφαλιστικών εταιρειών.

Διαχείριση αιτήσεων άρσης ακινησίας

Η διαχείριση των αιτήσεων είναι ίδια με αυτή των αιτήσεων θέσης οχήματος σε ηλεκτρονική ακινησία.

Σε αντίθεση με τις αιτήσεις για θέση του οχήματος σε ακινησία, στις αιτήσεις άρσης ηλεκτρονικής ακινησίας δεν προβλέπεται η διαδικασία υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, σε περίπτωση που η αρχική αίτηση έχει οριστικοποιηθεί.

Η ενημέρωση των ιδιοκτητών για την άρση της ακινησίας ή για την ανάγκη έγκρισης της άρσης ακινησίας (σε περίπτωση πολλαπλών ιδιοκτητών) γίνεται ακριβώς όπως και στις αιτήσεις για θέση του οχήματος σε ακινησία.

myCAR

Μπορείτε να καταθέσετε ηλεκτρονικά τις πινακίδες του αυτοκινήτου (οχήματος) σας, επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο (link):