Πακέτο “πανδημίας” 750 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ – Αγοράζει και ελληνικά ομόλογα

Η στήριξη της ΕΚΤ στο ευρώ «δεν έχει όριο» ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ, στην έκτακτη συνεδρίαση που έγινε νωρίτερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ αποφάσισε νέο έκτακτο πακέτο “πανδημίας” το οποίο αφορά την αγορά assets (εταιρικών και κρατικών ομολόγων) ύψους 750 δισ. ευρώ στο οποίο θα συμπεριλάβει και την Ελλάδα (αγορές ελληνικών ομολόγων) καθώς όπως τόνισε, παρόλο που η χώρα δεν είναι επιλέξιμη στα “συνήθη” πρόγραμμα αγορών της, ωστόσο παρέχει πλέον στην Ελλάδα waiver επιλεξιμότητας.

Στα πρόσθετα μέτρα προκειμένου ν΄αντιμετωπιστούν οι σοβαρές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνει στην Ελλάδα ειδικό waiver έτσι ώστε οι τίτλοι που εκδίδονται από την ελληνική κυβέρνηση θα μπορούν να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το έκτακτο πρόγραμμα. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα τερματίσει τις αγορές μόλις κρίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει τελειώσει και σε κάθε περίπτωση όχι πριν από το τέλος του 2020.

Τα έκτακτα γεγονότα απαιτούν εξαιρετικά άμεση δράση ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Η στήριξη της ΕΚΤ στο ευρώ δεν έχει όριο. Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε πλήρως το δυναμικό των εργαλείων μας. Νωρίτερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπ. Λεμέρ με παρέμβασή του είχε ζητήσει από την ΕΚΤ να δράσει γρήγορα και δραστικά.