Ένας φορτιστής για όλες τις συσκευές στην ΕΕ

Το Συμβούλιο των υπουργών έδωσε σήμερα την τελική του έγκριση σχετικά με την οδηγία για τον κοινό φορτιστή. Αυτό σημαίνει ότι το 2024, μια θύρα USB-C θα καταστεί υποχρεωτική για μια ολόκληρη σειρά ηλεκτρονικών συσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες και ακουστικά. Δεν θα είναι πλέον απαραίτητη η αγορά διαφορετικού φορτιστή κάθε φορά που κάποιος αποκτά νέο κινητό τηλέφωνο ή παρόμοια συσκευή: τα πάντα θα μπορούν μπορούν να επαναφορτιστούν χρησιμοποιώντας τον ίδιο φορτιστή.

Η ύπαρξη κοινού φορτιστή θα διευκολύνει τους καταναλωτές και θα μειώσει σημαντικά τα ηλεκτρονικά απόβλητα.

– Οι νέοι κανόνες –

Οι νέοι κανόνες θα κάνουν υποχρεωτική τη θύρα φόρτισης USB-C για μια ολόκληρη σειρά ηλεκτρονικών συσκευών. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες συσκευές θα μπορούν να φορτιστούν χρησιμοποιώντας τον ίδιο φορτιστή. Για να γνωρίζουν οι καταναλωτές τι ακριβώς αγοράζουν, η οδηγία εισάγει ένα εικονόγραμμα που προσδιορίζει εάν μια νέα συσκευή συνοδεύεται από φορτιστή και μια ετικέτα που υποδεικνύει την απόδοση φόρτισης.

Η οδηγία επιτρέπει επίσης στους καταναλωτές να επιλέξουν εάν θα αγοράσουν μια νέα συσκευή με ή χωρίς φορτιστή. Αυτό όχι μόνο θα εξοικονομήσει χρήματα από τους καταναλωτές, αλλά θα μειώσει επίσης τα ηλεκτρονικά απόβλητα που σχετίζονται με την παραγωγή, τη μεταφορά και την απόρριψη των φορτιστών. Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας, η Επιτροπή θα αξιολογήσει εάν αυτός ο διαχωρισμός των πωλήσεων θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός.

Αν και γίνεται πιο δημοφιλής, η ασύρματη φόρτιση δεν έχει ακόμη εναρμονιστεί σε όλες τις συσκευές. Για να μπορέσει αυτή η τεχνολογία να γίνει διαθέσιμη για περισσότερες συσκευές, η Επιτροπή θα εργαστεί για την εναρμόνιση της ασύρματης φόρτισης για ηλεκτρονικές συσκευές και τη διαλειτουργικότητα με βάση τις τεχνολογικές εξελίξεις.

– Κατηγορίες σχετικών συσκευών –

Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν για ένα ευρύ φάσμα φορητών συσκευών:

– κινητά τηλέφωνα

– ταμπλέτες και ηλεκτρονικοί αναγνώστες

– ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών

– ακουστικά και φορητά ηχεία

– ασύρματα ποντίκια και πληκτρολόγια

– φορητά συστήματα πλοήγησης

Επιπλέον, όλοι οι φορητοί υπολογιστές θα καλύπτονται επίσης από τους νέους κανόνες 40 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας.

– Ιστορικό –

Το 2020, οι καταναλωτές της ΕΕ αγόρασαν περίπου 420 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συσκευές και, κατά μέσο όρο, διαθέτουν τρεις φορτιστές για να φορτίζουν αυτές τις ηλεκτρονικές συσκευές – εκ των οποίων χρησιμοποιούν τακτικά δύο. Παρόλα αυτά, το 38% των καταναλωτών αναφέρει ότι αντιμετώπισε προβλήματα με τη φόρτιση των συσκευών επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμος συμβατός φορτιστής. Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για έναν κοινό φορτιστή.

Στις 26 Ιανουαρίου 2022, λιγότερο από έξι μήνες μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο, τα κράτη μέλη συμφώνησαν ομόφωνα για τη θέση του Συμβουλίου σχετικά με την οδηγία για τον κοινό φορτιστή.

Στις 7 Ιουνίου 2022, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για την οδηγία για τον κοινό φορτιστή, η οποία εγκρίθηκε από τους εκπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ στις 29 Ιουνίου 2022.