Έχασε βαθμούς ο Ολυμπιακός, με νίκες ξεκίνησαν ΑΕΚ, ΠΑΣ, Βόλος

Με άμυνα… μπετόν και τύχη, ο Ατρόμητος έμεινε «όρθιος» στο Καραϊσκάκη απέναντι στον Ολυμπιακό, με το τελικό 0-0 να «σφραγίζει» τις προσπάθειες των παικτών των δύο ομάδων στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Super League.

Μετά από 11 χρόνια ο Ολυμπιακός απέτυχε να νικήσει σε πρεμιέρα, κυρίως γιατί «ξόδεψε» ένα πρώτο 45λεπτο που δεν ήταν ιδιαίτερα επιθετικός, ενώ στο δεύτερο πίεσε πάρα πολύ την άμυνα των «κυανόλευκων», έχασε πολλές ευκαιρίες, ωστόσο, οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς δεν ήταν αποτελεσματικοί στην τελική προσπάθειά και τέσσερις ημέρες πριν την πρεμιέρα τους στους ομίλους του Europa League (με Αντβέρπ) είχαν με το… καλημέρα την πρώτη τους απώλεια στη Super League.

Ο Ολυμπιακός είχε την πρωτοβουλία και τις περισσότερες τελικές στο πρώτο μέρος, αλλά εάν εξαιρέσει κανείς την φάση του 15ου λεπτού, όταν ο Ελ Αραμπί απέτυχε να βάλει σωστά την προβολή στο γύρισμα του Τικίνιο, η ομάδα που είχε τις πιο κλασικές ευκαιρίες στο διάστημα αυτό ήταν ο Ατρόμητος.

Στο 9΄ ο Βατσλίκ είπε «όχι» στην κοντινή κεφαλιά του Κουλούρη, ενώ στο 27΄ το φοβερό αριστερό του Μουνίθ βρήκε στο δοκάρι και στη συνέχεια η μπάλα κατέληξε άουτ. Το ματς είχε καλό ρυθμό από το ξεκίνημά του, με αρκετές μάχες στη μεσαία γραμμή και τον Ολυμπιακό ν΄ αναπτύσσεται καλύτερα μετά το 20΄.

Οι Περιστεριώτες, πάντως, ήταν αρκετά «διαβασμένοι», εκτελώντας κατά γράμμα τις οδηγίες του προπονητή τους, με πίεση στην πρώτη πάσα και «σφιχτή» μεσαία γραμμή με τους παίκτες να έχουν πολύ μικρές αποστάσεις μεταξύ τους.

Οι Πειραιώτες πίεσαν πάρα πολύ μετά το 60΄ την άμυνα του Ατρόμητου, έχασαν τρεις μεγάλες ευκαιρίες με τον Ελ Αραμπί να καθυστερεί να πλασάρει την πρώτη φορά και να εκτελεί την δεύτερη, αλλά ο Πίριτς ήταν σε σωστή θέση, ενώ ενδιάμεσα η κεφαλιά του Σισέ από πολύ κοντά έφυγε άουτ.

Στην επανάληψη η ομάδα του Λόπεθ περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο, δεν μπόρεσε να βγάλει αντεπιθέσεις για ν΄ απειλήσει την εστία του Βατσλίκ κι έριξε όλο το βάρος στην θωράκιση της αμυντικής γραμμής.

Στο 78΄ ο Ονιεκούρου προσπάθησε με τακουνάκι να νικήσει τον Πίριτς, απομάκρυνε ο Χατζηϊσαΐας και η μπάλα βρήκε στο πόδι του Εμβιλά για να φύγει άουτ σε μία ακόμη καλή φάση για τους «ερυθρόλευκους». Ο ίδιος παίκτης (Ονιεκούρου) στο 84΄ απέτυχε να σουτάρει σωστά από το σημείο του πέναλτι.

Νέα μεγάλη ευκαιρία έχασε ο Ολυμπιακός στο 87΄ με τον Τικίνιο να μην μπορεί από πολύ κοντά να σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα και τον Ανδρούτσο που ακολουθούσε την φάση να μην προλαβαίνει στο δεύτερο δοκάρι να πλασάρει. Στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων οι γηπεδούχοι έχασαν ακόμη μία τεράστια ευκαιρία με το σουτ του Κούντε να βρίσκει στα πόδια αμυντικών και να καταλήγει κόρνερ.

Διαιτητής: Ευστάθιος Γκορτσίλας
Κίτρινες: Μπα – Παπαδόπουλος, Σάλομον, Καστεγιάνο, Κωτσόπουλος, Πίριτς, Βασιλαντωνόπουλος

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Βατσλίκ, Σισέ, Παπασταθόπουλος, Ρέαμτσιουκ, Καρμπόβνικ (68΄ Ανδρούτσος), Βαλμπουενά (88΄ Ο. Μπα), Μπουχαλάκης (68΄ Κούντε), Εμβιλά, Λόπες (46΄ Ονιεκούρου), Τικίνιο, Αραμπί

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Άνχελ Λόπεθ): Πίριτς, Βασιλαντωνόπουλος, Παπαδόπουλος, Χατζηϊσαϊας, Καστεγιάνο, Σάλομον, Ντένιτς, Κλωναρίδης (68΄ Τομάς), Μουνίθ (89΄ Νάτσος), Καρτάλης (82΄ Κωτσόπουλος), Κουλούρης

Με νίκη ξεκίνησε η ΑΕΚ

Με νίκη ξεκίνησε η ΑΕΚ τις υποχρεώσεις της στη Super League 2021/22. Η ομάδα του Βλάνταν Μιλόγεβιτς επικράτησε 3-0 του Ιωνικού στο ΟΑΚΑ παρουσία περίπου 12.000 θεατών. Τρεις νεοαποκτηθέντες πανηγύρισαν τα πρώτα γκολ της καριέρας τους στην Ένωση, οι Λε Ταλέκ (7΄), Άμραμπατ (62΄-πέναλτι), Τσούμπερ (66΄). Οι φιλοξενούμενοι αγωνίζονταν με 10 παίκτες από το 33ο λεπτό λόγω αποβολής του Ρομαό με δεύτερη κίτρινη.

Μαγική εικόνα το 1-0 του πρώτου ημιχρόνου για την ΑΕΚ. Μέχρι την αποβολή του Ρομαό στο 33ο λεπτό, η Ένωση είχε μόνο μία τελική προσπάθεια, το γκολ του Λε Ταλέκ με κεφαλιά μετά από φάουλ του Μάνταλου στο 7΄.

Στο ίδιο διάστημα, όμως, οι φιλοξενούμενοι είχαν κερδίσει κατά κράτος τις εντυπώσεις με τέσσερις μεγάλες ευκαιρίες που απώλεσαν ο Τουράμ (στο 47ο δευτερόλεπτο και στο 17΄) και ο Λένις (10΄ και 30΄).

Πολύ σοβαρά τα αμυντικά προβλήματα της Ένωσης, τα οποία όμως δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν οι αντίπαλοί της. Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την αποβολή τα πάντα άλλαξαν. Ο Ιωνικός περιορίστηκε στο 1/3 του γηπέδου, ενώ δεν μπορούσε να απειλήσει ούτε με αντεπιθέσεις.

Κι η ΑΕΚ όμως αδυνατούσε να δημιουργήσει φάσεις, αλλά αυτό άλλαξε σταδιακά μετά την είσοδο του Στίβεν Τσούμπερ στο ξεκίνημα του Β΄ ημιχρόνου. Ο Ελβετός ήταν αυτός που με μια σωστή κάθετη πάσα «ξεκλείδωσε» την άμυνα του Ιωνικού, ο Αραούχο πήρε τη μπάλα, ανατράπηκε από τον Μύγα και κέρδισε το πέναλτι.

Την εκτέλεση ανέλαβε ο ‘Αμραμπατ που πανηγύρισε κι αυτός με τη σειρά του (όπως και ο Λε Ταλέκ) ένα γκολ, στο 62΄, στο ντεμπούτο του με τη φανέλα της ΑΕΚ. Στο 67΄ ο Τσούμπερ με δυνατό δεξιό σουτ έγραψε το 3-0 βάζοντας τη δική του υπογραφή στο εντυπωσιακό ντεμπούτο του.

Φυσικό επακόλουθο ήταν η ανάδειξή του σε MVP της αναμέτρησης. Η τελευταία ευκαιρία του ματς ήταν ένα ωραίο αριστερό πλασέ του Λιβάι Γκαρσία στο δοκάρι του Χουτεσιώτη στο 85΄.

Διαιτητής: Τζοβάρας (Φθιώτιδας)

Κίτρινες: Μάνταλος, Λε Ταλέκ – Τσιγκρίνσκι, Μύγας
Κόκκινη: Ρομαό (33΄-δεύτερη κίτρινη)

ΑΕΚ (Βλάνταν Μιλόγεβιτς): Στάνκοβιτς, Μισελέν, Βράνιες, Τζαβέλλας, Χατζισαφί, Λε Ταλέκ, Γαλανόπουλος (46΄ Σιμάνσκι), Μάνταλος (69΄ Γέβτιτς), ‘Αμραμπατ (69΄ Γκαρσία), Τάνκοβιτς (46΄ Τσούμπερ), Αραούχο (76΄ Ανσαριφάρντ)

ΙΩΝΙΚΟΣ (Δημήτρης Σπανός): Χουτεσιώτης, Μύγας, Σάντσεζ, Τσιγκρίνσκι, Βαλεριάνος, Ρομάο, Γκουτσούλιας, Λένις (68΄ Ντάλσιο), ‘Αοσμαν (68΄ Κιάκος), Καμπράλ (80΄ Ματσούκας), Τουράμ (80΄ Μάναλης)

* Ημέρα των μεγάλων επιστροφών η σημερινή. Ο Ιωνικός αγωνίστηκε ξανά σε αγώνα της Super League για πρώτη φορά μετά από τη σεζόν 2006/2007, ενώ βασικός με την ομάδα της Κοκκινιάς ξεκίνησε ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, μετά από μία πενταετία στα «κιτρινόμαυρα». Ο Ουκρανός αποθεώθηκε από τους φίλους της Ένωσης

* Με την έναρξη του παιχνιδιού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

* Στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, τα μεγάφωνα του ΟΑΚΑ έπαιζαν τραγούδια του σπουδαίου μουσουργού πριν από την έναρξη, αλλά και στο ημίχρονο του αγώνα. Το μήνυμα της ΠΑΕ:
«Η οικογένεια της ΑΕΚ τιμά απόψε τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη και τον αποχαιρετά με σεβασμό. Χάρη στο τεράστιο έργο και στη δράση του θα βρίσκεται για πάντα ανάμεσά μας. Μας δίδαξε πολιτισμό και πατριωτισμό.
Η ΠΑΕ ΑΕΚ τον ευχαριστεί, εκτός όλων των άλλων, και γιατί είχε αποδεχθεί τον τίτλο του επίτιμου πρόεδρου της Επιτροπής για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στο νέο μας γήπεδο, αφού και ο ίδιος είχε βιώσει την πληγή του ξεριζωμού. Καλό ταξίδι, ανυπέρβλητε, Μίκη! Μίκη της Ελλάδας και όλου του κόσμου!»

Ο Κόντε τιμώρησε το λάθος του Ζίβκοβιτς

Μεγάλη και εν πολλοίς ανέλπιστη νίκη πέτυχε ο ΠΑΣ Γιάννινα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος νικώντας στην Τούμπα τον φλύαρο και αγχωμένο ΠΑΟΚ με 1-0, χάρις σε γκολ που σημείωσε ο Κόντε στο 86′ μετά από μεγάλο λάθος του τερματοφύλακα Ζίφκοβιτς που ως το σημείο εκείνο ήταν από τους καλύτερους της ομάδας του.

Παρουσία του κόσμου του στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ δυσκολεύτηκε απέναντι στον σθεναρό ΠΑΣ Γιάννινα σε παιχνίδι με περιορισμένη ποιότητα, αρκετή νευρικότητα και λίγες φάσεις.

Ο ΠΑΟΚ χωρίς Ελληνα στο αρχικό του σχήμα αλλά και μετά τις 4 αλλαγές του, ξεκίνησε με επιθετικές βλέψεις αλλά ο ΠΑΣ ήταν αυτός που πλησίασε πρώτος στο γκολ.

Ηταν το 25΄όταν ο  Σνάιντερ πλάσαρε η μπάλα πέρασε την γραμμή της εστίας του ΠΑΟΚ, αλλά όπως διαπιστώθηκε είχε βγει άουτ νωρίτερα, στην σέντρα του Περέα προς τον συμπαίκτη του και το γκολ του ΠΑΣ δεν μέτρησε.

Οι φιλοξενούμενοι χωρίς να κλειστούν στην άμυνα με οχυρωμένη συγκρότηση στο κέντρο προσπάθησαν να κρατήσουν μακριά τους επιθετικούς του ΠΑΟΚ και στο πρώτο μέρος το κατάφεραν πολύ καλά.

Ο ΠΑΟΚ έχοντας και στα δυο ημίχρονα την κατοχή της μπάλας ήταν αδύναμος να μετουσιώσει την υπεροχή, αυτή αφού τα λάθη στις τελικές προσπάθειες ήταν επαναλαμβανόμενα και το αργό κέντρο δεν μπορούσε να αξιοποιήσει σε καμιά περίπτωση την διάθεση των απομονωμένων επιθετικών.

Στο 36′ ο Σφιντέρσκι με τακουνάκι τροφοδότησε τον Καγκάβα αλλά ο Λοντίγκιν έγκαιρα επενέβη και μπλόκαρε την μπάλα. Ο ΠΑΟΚ είχε καλή προσπάθεια και στο 41′ με σουτ του Σφιντέρσκι, που μπλόκαρε πάλι ο καλός Λοντίγκιν.

Στο 45΄από λάθος του Τέϊλορ, ο Κόντε έγινε κάτοχος της μπάλας και μεταβίβασε στον Σνάϊντερ αλλά το σουτ του τελευταίου έδιωξε σε κόρνερ ο Ζίφκοβιτς.
Με αυξημένες αξιώσεις παρατάχθηκε στην επανάληψη ο ΠΑΟΚ αξιώνοντας με πιεστική τακτική το γκολ.

Στο 58΄ ο Σφιντέρσκι έστειλε δυνατό σουτ στην εστία των Ηπειρωτών αλλά ο Λοντίγκιν απέκρουσε σε κόρνερ στην πρώτη καλή επιθετική προσπάθεια των Θεσσαλονικέων.

Οι γηπεδούχοι ανέβασαν την πίεσή τους στην άμυνα του ΠΑΣ και ένα λεπτό πριν αποχωρήσει ο Καγκάβα έχασε ευκαιρία για γκολ, αδυνατώντας να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Λοντίγκιν.

Στο 74΄από φάουλ του Κούρτιτς η μπάλα πέρασε εκατοστά δίπλα από τα δοκάρια του Λοντίγκιν και με την πίεση να αυξάνει από τους γηπεδούχους. Ταυτόχρονα οι Γιαννιώτες οπισθοχώρησαν στο μισό δικό τους γήπεδο με το παιχνίδι να έχει μονόπλευρη εξέλιξη.

Ο ΠΑΣ δεν αμέλησε τον επιθετικό προσανατολισμό του και στο 80′ έχασε πολύ καλή ευκαιρία με τον Κόντε, που έγινε κάτοχος της μπάλας στην περιοχή του Ζίφκοβιτς, προσπάθησε να πλασάρει, με τον Σέρβο γκολκίπερ σε πλήρη ετοιμότητα να μπλοκάρει την μπάλα στα πόδια του Γιαννιώτη επιθετικού.

Η τύχη βοηθάει όμως τους τολμηρούς και ο ΠΑΣ ήταν τολμηρός αφού στο 86’΄ο Ζίφκοβιτς έκανε τραγικό λάθος αδυνατώντας  να διώξει την μπάλα με τα πόδια σε πισωγύρισμα του Κρέσπο και ο Κόντε που ¨”είδε” την φάση προχώρησε και πλάσαρε στην εστία, στέλνοντας τη μπάλα, αρχικά στο αριστερό δοκάρι του ΠΑΟΚ και στην συνέχεια στα δίχτυα του Δικεφάλου για το 0-1 που “πάγωσε” την Τούμπα.

Στην συνέχεια ο αποδιοργανωμένος ΠΑΟΚ επιχείρησε να ισοφαρίσει σώζοντας τουλάχιστον τον βαθμό της ισοπαλίας αλλά οι Γιαννιώτες κρατούσαν καλά αυτό το πολύτιμο τρίποντο.

Ετσι καταγράφηκε η πρώτη έκπληξη της νέας σεζόν με τον ΠΑΟΚ να πέφτει “θύμα” της αγωνιστικής ακαμψίας αλλά και των πολλών λαθών του ένα των οποίων διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

Διαιτητής: Διαμαντόπουλος (Αργολίδας)
Κίτρινες: Βιεϊρίνια, Σβαμπ, Εραμούσπε, Πέρσμαν,

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου):  Ζ. Ζίφκοβιτς, Βιεϊρίνια (74΄ Σίντκλεϊ), Τέϊλορ, Βαρέλα, Κρέσπο, Αουγκούστο (62′ Κούρτιτς), Σβαμπ, Μουργκ (74΄Ακπομ), Μπίσεσβαρ, Καγκάβα (61′ Μιτρίτσα), Σφιντέρσκι.

ΠΑΣ (Ηρακλής Μεταξάς): Λοντίγκιν, Σάλιακας, Κάργας, Εραμούσπε, Πέρσμαν, Καραχάλιος, Γκαρντάφσκι, Ντομίνγκες, Σνάϊντερ (90΄Λόλης), Κόντε (91΄ Μιλιντσεάνου), Περέα (80′ Μορέϊρα).

Πρεμιέρα με το… δεξί ο Βόλος (2-1 την Λαμία)

Άκρως αποτελεσματικός στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος ο Βόλος, έβαλε τις βάσεις από το πρώτο ημίχρονο κι έφτασε δίκαια στη νίκη επί της Λαμίας με 2-1 στο Πανθεσσαλικό, μπαίνοντας με το… δεξί στη νέα σεζόν.

Παρότι η ομάδα της Φθιώτιδας ήταν η ομάδα με τις περισσότερες τελικές στο πρώτο 45λεπτο, οι γηπεδούχοι ήταν πιο ουσιαστικοί και κατάφεραν να πετύχουν δύο τέρματα, βάζοντας τις βάσεις για να πάρουν το πρώτο τους «τρίποντο».

Το συγκρότημα του Αμπασκάλ κατάφερε να προηγηθεί πάρα πολύ γρήγορα στο ματς και συγκεκριμένα στο 8ο λεπτό με τον Μπαρτόλο, ο οποίος πήρε το «ριμπάουντ» από το δοκάρι σε σουτ του Ρομέρο κι από κοντά άνοιξε το σκορ.

Μάλιστα, ο Βόλος θα μπορούσε να κάνει το 2-0 στο 30΄, όταν μετά από γρήγορη αντεπίθεση των γηπεδούχων ο Μπαρτόλο επιχείρησε το σουτ από το ύψος της περιοχής, αλλά ο Σαράνοφ απόκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ.

Το 2-0 ήρθε τελικά για τους Βολιώτες στο 41΄ με το καταπληκτικό γυριστό σουτ του Φαν Φερτ, μετά από την ασίστ του Ρεγκατίν.

Μη έχοντας άλλη επιλογή στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα του Μιχάλη Γρηγορίου μπήκε πολύ επιθετικά και κατάφερε να μειώσει στο 52΄ με τον Τιρόνε, ο οποίος δικαίωσε τον προπονητή του για την επιλογή του να τον βάλει στο ματς αντί του Γκέντσογλου. Για το γκολ της Λαμίας, πάντως, φέρει τεράστια ευθύνη ο τερματοφύλακας του Βόλου, Κλέιμαν.

Προσπάθησαν οι Φθιώτες στη συνέχεια να φτάσουν στην ισοφάριση, αλλά δεν είχαν κάποια «καθαρή» ευκαιρία για να φτάσουν στο στόχο τους, με τους γηπεδούχους να προσπαθούν να «χτυπήσουν» στην αντεπίθεση, χωρίς να τα καταφέρουν.

Διαιτητής: Δημήτρης Καραντώνης
Κίτρινες: Σουάρες – Γκέντσογλου, Νούνιες

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΒΟΛΟΣ (Γκιγιέρμο Αμπασκάλ): Κλέιμαν, Πουρίτα, Ρομέρο, Γκρίλο, Φεράρι, Τσοκάνης, Φερνάντες (85΄ Βοϊτκόφσκι), Μπαριέντος (77΄ Σοάρες), Ρεγκατίν, Μπαρτόλο, Φαν Φερτ (67΄ Ροσέρο)

ΛΑΜΙΑ (Μιχάλης Γρηγορίου): Σαράνοφ, Σκόνδρας, Αντέτζο (46΄ Μαζουλούχης), Τζανετόπουλος (83΄ Βύντρα), Μαρτίνεθ, Γκέντσογλου (46΄ Τιρόνε), Τζανδάρης, Νούνιες, Ρόμανιτς, Καραμάνος (73΄ Μανούσος), Ελευθεριάδης (46΄ Μανουσάκης)