Αθ. Τσακρής: Παραλλαγής Όμικρον το 70% των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα

Σχεδόν το 70% των νέων κρουσμάτων κορονοϊού που ανιχνεύονται καθημερινά στην Ελλάδα, αφορούν την παραλλαγή Όμικρον, υποστήριξε το πρωί της Τρίτης 28-12-2021 ο Αθανάσιος Τσακρής, αντιπρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μικροβιολογίας και Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας.

Τα περισσότερα περιστατικά της Όμικρον στην Ελλάδα αφορούν νέες ηλικίες (18-40), σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή “Αταίριαστοι” του ΣΚΑΙ.

Ο κ. Τσακρής ανέφερε ότι η Όμικρον προκαλεί ήπια συμπτώματα, παρόμοια με αυτά της γρίπης, συνάχι, πονοκέφαλος. Γι’ αυτό αν έχουμε συμπτώματα θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα rapid test και όχι με το πρώτο που θα δούμε τις πρώτες 2 μέρες να ησυχάσουμε, καθώς η όμικρον ανιχνεύεται πιο δύσκολα εξαιτίας των ήπιων συμπτωμάτων που προκαλεί αλλά και λόγω του μικρού ιικού φορτίου. Άρα αν έχουμε συμπτώματα θα πρέπει να επιμείνουμε κάνοντας test και τις επόμενες ημέρες ή καλύτερα να κάνουμε (μετά από μέρες) ένα PCR-TEST.

Τέλος τόνισε, ότι κάποιος που έχει κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου θα νοσήσει ήπια, ενώ θα μεταδώσει και πιο δύσκολα τον ιό.

Θυμίζουμε ότι τα κύρια συμπτώματα της παραλλαγής Όμικρον είναι το συνάχι και η κεφαλαλγία (πονοκέφαλος). Δεν προκαλεί άλλα συμπτώματα όπως ο πυρετός.

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021 σημειώθηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων covid-19 στην Ελλάδα. Ειδικότερα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ανέρχονται στα 9.284. Για σήμερα Τρίτη 28/12 οι ειδικοί περιμένουν να ξεπεράσουμε τα 10.000 και φθάσουμε τα 15.000.