ΑΕΚ: Δεν φεύγει ο Μάνταλος – Αποσύρθηκαν οι Άραβες

Από ανατροπή σε ανατροπή οδεύει η τρέχουσα μεταγραφική περίοδος για την ΑΕΚ, αφού ναυάγησε η μεταγραφή του Πέτρου Μάνταλου στην Αλ Νασρ! Πριν από λίγα λεπτά, ο σύλλογος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημέρωσε επίσημα την ΠΑΕ ΑΕΚ ότι αποσύρει την πρόταση για τον αρχηγό «εξαιτίας κάποιων καταστάσεων» εκφράζοντας μάλιστα την επιθυμία για μελλοντική συνεργασία.

Πρόκειται για ολική επαναφορά, καθώς μέχρι σήμερα η μετακίνηση θεωρείτο βέβαιη. Ο Μάνταλος παραμένει στην ΑΕΚ και θα είναι στη διάθεση του Μάσιμο Καρέρα για τον τελικό κυπέλλου της Κυριακής (30/8) με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.

Θυμίζουμε ότι λίγες ώρες νωρίτερα θετική ήταν η απάντηση της ΑΕΚ στην πρόταση της Αλ Νασρ και αναμένεται πλέον η τυπική ανακοίνωση της μεταγραφής του Πέτρου Μάνταλου. Η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ έστειλε σήμερα το απαντητικό mail στον σύλλογο των ΗΑΕ, κάνοντας αποδεκτή την προσφορά των 3.800.000 ευρώ, συν 500.000 μπόνους συμμετοχών, και αναμένει υπογεγραμμένη τη συμφωνία από τους Άραβες. Ο αρχηγός θα αναχωρούσε άμεσα για το Ντουμπάι, βάζοντας τους τίτλους τέλους σε μια κοινή πορεία έξι ετών, που ξεκίνησε από τα δύσβατα μονοπάτια της Β΄ εθνικής και κορυφώθηκε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2018.

Η ΑΕΚ είχε στα χέρια της την πρόταση που περίμενε από την Αλ Νασρ με την τελική προσφορά για τον Πέτρο Μάνταλο. Ο σύλλογος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρότεινε 4.000.000 μετρητά ή 3.800.000 συν 500.000 μπόνους συμμετοχών με όριο το οποίο ο 29χρονος διεθνής αναμένεται να πιάσει εύκολα. Όλα έδειχναν ότι η ΑΕΚ θα έλεγε το «ναι» στη δεύτερη προσφορά, έστω κι αν απέχει λίγο από το «4,5 εκατομμύρια ακατέβατα» που αποτέλεσε σταθερή απαίτηση την τελευταία εβδομάδα, όσο οι Άραβες ανέβαζαν το ποσό με διαδοχικές ρελάνς.

Για δύο χρόνια παραμονής στο Ντουμπάι ο Μάνταλος θα έπαιρνε πάνω από 3.000.000 ευρώ μαζί με τα μπόνους και μένει να αποσαφηνιστεί εάν η Αλ Νασρ θα δεχτεί να τον αφήσει να παίξει στον τελικό κυπέλλου (30/8, 19:30). Έτσι, φαίνεται πως πλησιάζει η στιγμή που ο εμβληματικός αρχηγός της ΑΕΚ, ο μόνος μαζί με τον Μιχάλη Μπακάκη που αναδείχθηκαν πρωταθλητές τόσο στη Super League (2018) όσο και στη Β΄ εθνική (2015), ετοιμάζεται να πει «αντίο» στην Ένωση μετά από έξι χρόνια. Μάλλον στην περίπτωσή του ταιριάζει καλύτερα το «εις το επανιδείν» αφού είναι δεδομένο ότι η σχέση ΑΕΚ-Μάνταλου δεν θα τελειώσει οριστικά με την πιθανή μεταγραφή του στην Αλ Νασρ. 

10 μεγάλες στιγμές του Μάνταλου με τα «κιτρινόμαυρα»

Θέση στον πάνθεον των ποδοσφαιριστών που έχουν φορέσει τη φανέλα της ΑΕΚ κατέχει πλέον ο Πέτρος Μάνταλος. Υπήρξε αρχηγός της ομάδας που μέσα σε τέσσερα χρόνια διέσχισε την -ανεπανάληπτη για τα ελληνικά δεδομένα- απόσταση από την Β΄ εθνική έως την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας και τη συμμετοχή στους ομίλους του Champions League. Στο διάστημα αυτό ο Μάνταλος αντιμετώπισε και τον Αχαρναϊκό και τη Μπάγερν! Πέτυχε και χατ-τρικ εναντίον της Επισκοπής και γκολ σε τελικό κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Έπαιξε και στο γήπεδο της Καισαριανής με αντίπαλο τον Άλιμο και στο «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» εναντίον του Άγιαξ. Ήταν συμπαίκτης και με τον Βασίλη Ρόβα -που πλέον παίζει στα τοπικά πρωταθλήματα- και με τον Βασίλη Μπάρκα που αγωνίζεται στη Σέλτικ.

Ας δούμε δέκα σημαντικές στιγμές που σημάδεψαν την εξαετή παρουσία του στην ΑΕΚ:

1. Το πρώτο συμβόλαιο: Τον Ιούλιο του 2013 η ΑΕΚ μόλις έχει υποβιβαστεί στην Γ΄ εθνική κατηγορία. Ο Μάνταλος συναντιέται τετ-α-τετ με τον Δημήτρη Μελισσανίδη και αυτός τον προσεγγίζει με τον γνωστό του τρόπο: «Αγόρι μου, αυτό είναι. Αν θες το υπογράφεις. Χωρίς κουβέντες, μάνατζερ, αδέρφια, ξαδέρφια, θείους και παππούδες».
Οι αποδοχές του ήταν πενταπλάσιες απ΄όσα έβγαζε στην Ξάνθη. Δέχεται. Το deal θα ισχύει από τη σεζόν 2014/15 και ο Μάνταλος έχει την επιλογή να μείνει στον ΑΟΞ περιμένοντας την επιστροφή της ΑΕΚ στη Super League. Αρνείται. Θέλει να είναι κομμάτι της Ιστορίας και πηγαίνει στα Σπάτα το καλοκαίρι του 2014 για να παίξει στη Β΄ κατηγορία…

2. Το ντεμπούτο: Την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014 φοράει για πρώτη φορά τη φανέλα της ΑΕΚ σε ματς με τον Απόλλωνα στο ΟΑΚΑ. Έχει συμπληρωθεί μία ώρα αγώνα και η «Ελαφρά Ταξιαρχία» είναι μπροστά στο σκορ 1-0. Ο Μάνταλος βγάζει στον Ντ’Ακόλ την ασίστ για την ισοφάριση στο 62΄ και πετυχαίνει ο ίδιος το νικητήριο γκολ στο 85΄ με πέναλτι. Ένα ματς-προάγγελος όσων θα ακολουθούσαν, με 201 συμμετοχές, 47 γκολ και 59 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις στην εξαετή παρουσία του στην Ένωση.

3. Η πρώτη μεγάλη ατυχία: Όλα βαίνουν ομαλά στην πρώτη του χρονιά, αφού η ΑΕΚ έχει εξασφαλίσει την επιστροφή της στη Super League και υποδέχεται τον Ολυμπιακό στους προημιτελικούς κυπέλλου τον Μάρτιο του 2015. Με 60.000 κόσμο στο πλευρό της και «κληρονομιά» το 1-1 του πρώτου αγώνα, η πρόκριση δεν είναι μακριά. Λίγο μετά τη συμπλήρωση μίας ώρας, ο Μάνταλος αποχωρεί τραυματίας. Είναι κάτι σοβαρό στο γόνατο. Οι φόβοι επιβεβαιώνονται και ο αρχηγός παθαίνει την πρώτη ρήξη χιαστών στην καριέρα του και μένει έξω ακριβώς για έξι μήνες, έως τον Σεπτέμβριο του 2016.

4. Το πρώτο τρόπαιο: Το ξεκίνημα της σεζόν 2015/16, την πρώτη της μεγάλης επιστροφής, βρίσκει τον Μάνταλο να έχει αναρρώσει από το σοβαρό τραυματισμό του και να παίρνει το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Η ΑΕΚ θα φτάσει στον τελικό κυπέλλου και με αντίπαλο τον Ολυμπιακό ο «Πετράν» θα ανοίξει το σκορ στο 38΄ στη νίκη 2-1 και θα πανηγυρίσει τον πρώτο τίτλο της Ένωσης μετά το 2011.

5. Η επιστροφή στην Ευρώπη: Το καλοκαίρι του 2017 η ΑΕΚ αποκλείει τη Μπριζ και επιστρέφει σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από έξι χρόνια. Στην πρεμιέρα της σε γκρουπ του Europa League, ο Μάνταλος ανοίγει το σκορ εναντίον της Ριέκα στην Δαλματία. Η ΑΕΚ θα φύγει νικήτρια 2-1 από την κροατική πόλη κι αυτό το «τρίποντο» ήταν το πλέον καθοριστικό για την πρόκριση στους «32».

6. Η δεύτερη και μεγαλύτερη ατυχία: Στις 29 Οκτωβρίου 2017 ο Μάνταλος παθαίνει για δεύτερη φορά τον τραυματισμό-κατάρα για κάθε ποδοσφαιριστή. Ρήξη χιαστού σε ματς με τον Πανιώνιο, στην προσπάθειά του να «σώσει» μια χαμένη μπαλιά, που τελικά κατέληξε στο νικητήριο γκολ της ΑΕΚ (1-0). Για πολλούς, εκείνη η νίκη ήταν κομβική για τη συνέχεια, καθώς έβαλε τέλος σε σερί τριών ανεπιτυχών αποτελεσμάτων.

7. Η ΑΕΚ πρωταθλήτρια Ελλάδας: Από τον Οκτώβριο ο Μάνταλος είχε παθιαστεί να αποθεραπευτεί εγκαίρως ώστε να προλάβει το τέλος της σεζόν. Κι όσο η ΑΕΚ προχωρούσε αήττητη σε Ελλάδα και Ευρώπη έλεγε στους συμπαίκτες του: «Εγώ θα είμαι έτοιμος όταν θα σηκώσουμε την κούπα». Πράγματι, στο ματς-φιέστα με τον Λεβαδειακό, στις 22 Απριλίου 2018, ο Μάνταλος επέστρεψε μετά από έξι μήνες, για να αγωνιστεί στα τελευταία επτά λεπτά της νίκης (2-0) με την οποία η Ένωση εξασφάλισε τον τίτλο μετά από 24 χρόνια. Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 5 Μαϊου 2018, σήκωσε ως αρχηγός το τρόπαιο της Super League στην επίσημη απονομή που έγινε στη Ριζούπολη.

8. Μια σχέση ξεχωριστή: Η σεζόν 2017/18 ήταν αυτή που «έδεσε» τον Μάνταλο για πάντα με την ΑΕΚ. Η Ευρώπη, ο τίτλος, ο τραυματισμός, αλλά πάνω απ΄όλα η πατρική σχέση που ανέπτυξε με τον Δημήτρη Μελισσανίδη ήταν αυτή που έπαιξε το μεγαλύτερο ρόλο. Λίγες ημέρες μετά το χειρουργείο στο οποίο υποβλήθηκε για τη ρήξη χιαστών, ο «Τίγρης» έδωσε εντολή για «συμβόλαιο ζωής» με τον αρχηγό. Πράγματι, στο μέσο Νοεμβρίου του 2017 ο Μάνταλος έβαλε την υπογραφή του σε deal έως το καλοκαίρι του 2022, με καθαρές ετήσιες αποδοχές 600.000, συν τα μπόνους. Ο Μάνταλος έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της ΑΕΚ παρότι θα έχανε όλη τη σεζόν!

9. Το Champions League: Η σεζόν 2018/19 ξεκινά με τον Μάνταλο να ηγείται της πρωταθλήτριας, στο «mission impossible» της πρόκρισης σε όμιλο του Champions League. Κι όμως, παρότι το έργο της ήταν εξ αρχής πολύ δύσκολο, η ΑΕΚ θα τα καταφέρει και θα βρεθεί στην ελίτ της Ευρώπης, κόντρα σε Μπάγερν, Άγιαξ και Μπενφίκα. Ο Μάνταλος είχε καθοριστική συμβολή στους προκριματικούς, ειδικά στις αναμετρήσεις των play off με τη Βίντι.

10. Η πιο παραγωγική σεζόν και η μεταγραφή: Το καλοκαίρι του 2019 οι κωμικοτραγικές επιλογές της διοίκησης είχαν ως αποτέλεσμα μια εντελώς άναρχα δομημένη ομάδα, που έμοιαζε «τελειωμένη» πριν καν αρχίσει η σεζόν. Ο Μάνταλος μαζί με τον Μάρκο Λιβάγια ήταν οι δύο αδιαφιλονίκητοι ηγέτες που προσπάθησαν να βγουν από την πρώτη μέρα μπροστά και να περισώσουν ό,τι μπορούσαν. Υπόδειγμα σταθερότητας σε όλη τη διάρκεια της περιόδου, ο αρχηγός «έγραψε» 40 ματς, με 11 γκολ και 13 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Η πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του είχε ως αποτέλεσμα να λάβει πρόταση με «αυτοκρατορικές» αποδοχές από την Αλ Νασρ, η οποία υπερδιπλασίασε τα χρήματα που κέρδιζε έως τώρα. Παράλληλα, ο σύλλογος από τα ΗΑΕ αποζημίωσε την ΑΕΚ με 4.300.000 ευρώ για την αγορά του αρχηγού της. Ήταν η ώρα να χωρίσουν οι δρόμοι του «Δικέφαλου» και του Μάνταλου, μετά από έξι χρόνια κοινής πορείας.